www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israël liefhebben om de verkeerde redenen

Door Aaron Hecht - 28 juli 2021

()

Een paar jaar geleden schreef ik een blog over christenen die zeggen dat ze van Israël houden, maar als je hen vraagt waarom, hebben de redenen die ze geven weinig of niets te maken met wat de Bijbel zegt over waarom God van Israël houdt. In plaats daarvan houden veel christenen, vooral in westerse landen, van Israël omdat zij Israël zien als een bolwerk tegen zoveel dingen waardoor zij zich bedreigd voelen, waaronder terrorisme, bepaalde ideologieën en/of culturele tendensen, enz.

Ik zei in die blog, en ik geloof het nu nog meer dan toen, dat veel christenen die Israël liefhebben en steunen zeer verrast, en ongetwijfeld zeer teleurgesteld, zouden zijn als ze ooit de ongelukkige waarheid over sommige van deze dingen onder ogen zouden zien. Bijvoorbeeld, in een gedenkwaardig incident, stuurde een Facebook vriend die ik nooit in de echte wereld had ontmoet (hij woonde in Australië), maar die regelmatig pro-Israël inhoud postte en elke week een gebedsbijeenkomst voor Israël bijwoonde in zijn kerk, me op een dag een e-mail waarin hij me informeerde dat iemand had geprobeerd om hem te vertellen dat Joodse mensen niet in het Nieuwe Testament geloven. Natuurlijk, verzekerde hij me, geloofde hij dat niet, maar hij dacht dat ik het amusant zou vinden dat iemand had geprobeerd hem zover te krijgen dat hij zich tegen Israël keerde door hem deze "onzin" te vertellen, zoals hij het uitdrukte.

Ik antwoordde hem dat het waar was dat de meeste Joden niet in het Nieuwe Testament geloven, en ik dacht dat hij dat wist.

Wat volgde was een werkelijk verbijsterende uitwisseling van e-mails en tegen de tijd dat het voorbij was, deelde mijn vriend mij mee dat de gebedsgroep voor Israël in zijn kerk was opgeheven als gevolg van dit "nieuws" waarvan geen van de leden eerder op de hoogte was geweest en dat hij ook bezig was zijn steun aan Israël in twijfel te trekken. Vlak voordat hij mij een paar weken later blokkeerde, had hij al zijn Joodse en Israëlische vrienden ontvriend (ik was een van de laatsten met wie hij contact hield), sloot zich aan bij een aantal BDS-groepen en zette zelfs een Iraanse vlag op zijn profiel. In de laatste e-mail die ik hem stuurde, liet ik hem weten dat de meeste Iraniërs ook niet in het Nieuwe Testament geloven, maar daar reageerde hij niet op.

Nu is dit waarschijnlijk een extreem geval, maar het maakt het punt duidelijk dat ik al lange tijd geloof dat christelijke steun voor Israël wijdverbreid is, maar niet altijd even diep. Vaak is het gebaseerd op emoties die niets te maken hebben met de waarheid, of de Bijbel, of zelfs de werkelijkheid.

In de afgelopen maanden is dit duidelijker geworden doordat de bereidheid van een groot deel van het Israëlische publiek om zich te laten vaccineren tegen COVID-19 op grote ontsteltenis en consternatie is gestuit bij veel christenen over de hele wereld. Ik heb veel van zulke mensen gezien die zeiden dat ze zich "verraden" voelden door dit fenomeen. Blijkbaar hebben zij altijd gedacht dat Israël een land is vol mensen die net als zij zijn, inclusief "anti-vax" en het zien dat dit niet het geval is, heeft geleid tot een hoop cognitieve dissonantie. Het is zo ver gegaan dat sommige mensen, misschien wel veel mensen, die vaak hebben gesproken over hun "onsterfelijke" steun voor Israël plotseling worden gekweld door bijkomende gedachten.

De vraag is, zoals altijd: "wat moet er gedaan worden"?

Broeders en zusters, ik vraag ons allen, inclusief mijzelf, om te gaan zitten en eens serieus na te denken over wat Israël voor ons betekent en waarom wij van dit land houden en het steunen. Schrijf de resultaten van dit denken op, en ga dan daar mee verder en probeer het uit te vinden (het zal niet al te moeilijk zijn) of deze redenen overeenstemmen met de werkelijkheid. Dan kunnen we nog een stap verder gaan en onze redenen om Israël lief te hebben en te steunen vergelijken met wat de Bijbel zegt over waarom God Israël liefheeft en steunt.

Want, om een van mijn favoriete auteurs, Nelson Demille, te parafraseren, er zijn drie manieren om iets te doen. Er is de goede manier, de verkeerde manier, en Gods manier. Als we proberen om dingen op de goede manier te doen, in plaats van op Gods manier, dan is dat de verkeerde manier. Dat principe geldt voor alles, ook voor de steun aan Israël.

Bovendien leert het verhaal van Gideon in het Boek Rechters ons dat God in staat is om Zijn plannen en doelen uit te voeren met velen of met weinigen. Hij heeft mijn hulp, of de uwe, niet nodig om iets te doen wat Hij van plan is te doen. Ik doe Hem geen plezier door Israël te steunen, en jij ook niet. Integendeel, Hij bewijst ons een dienst door ons de gelegenheid te geven deel te nemen aan de verwezenlijking van Zijn plannen en doeleinden voor dit land.

Bid alstublieft met mij dat wij allen onze ogen gericht houden op ZIJN plannen en doeleinden voor Israël en onze gebeden en inspanningen op die plannen en doeleinden richten, en ophouden ons zorgen te maken als Israël niet is van wat wij dachten dat het was, of zouden willen dat het is, of zouden willen dat God wil wat het is, of wat dan ook.

Bron: Kehila News Israel