www.wimjongman.nl

(homepagina)


Waarom Iran Biden als een 'zwakke' president beschouwt

door Khaled Abu Toameh - 22 februari 2021/p>

  • De Arabieren zeggen dat ze zich zorgen maken omdat Iran Biden als een "zwakke" president ziet, en dat is de reden waarom de mullahs in Teheran en hun proxies in Syrië, Jemen, Irak en Libanon hun terroristische aanvallen in het Midden-Oosten hebben opgevoerd.

  • De Arabieren wenden zich tot de regering Biden met de openhartige smeekbede: Jullie zwakke aanpak van het Iraanse regime bedreigt nu al de precaire stabiliteit in het Midden-Oosten. Het moedigt terroristische groeperingen nu al aan. Wij smeken u: laat de Iraanse dreigementen niet gaan.

  • Dergelijke boodschappen tonen aan dat veel Arabieren de bezorgdheid van Israël delen over de Amerikaanse en Europese inspanningen om de nucleaire deal met Iran van 2015 nieuw leven in te blazen. Het is, eerlijk gezegd, het laatste wat de Arabieren willen. Het zal alleen maar tot oorlog leiden en de regio meer jaren terugzetten dan men zou willen tellen.

( )

De Arabieren wenden zich tot de regering-Biden met de oprechte smeekbede: Jullie zwakke aanpak van het Iraanse regime bedreigt nu al de precaire stabiliteit in het Midden-Oosten. Het moedigt terroristische groeperingen nu al aan. Op de foto: Leden van de Iraanse Basij-militie verbranden foto's van Joe Biden en Donald Trump in Teheran, Iran op 28 november 2020. (Foto: Atta Kenare/AFP via Getty Images)

Het is nog maar een maand in zijn ambtstermijn, en de Amerikaanse president Joe Biden krijgt al te maken met kritiek van Arabieren over het zachte beleid van zijn regering ten opzichte van Iran.

De Arabieren zeggen dat ze bezorgd zijn omdat Iran Biden als een "zwakke" president ziet, en dat is de reden waarom de mullahs in Teheran en hun proxies in Syrië, Jemen, Irak en Libanon hun terroristische aanvallen in het Midden-Oosten hebben opgevoerd.

"In de ogen van Teheran is Biden een doetje," schreef Abdulrahman Al-Rashed, voormalig hoofdredacteur van de Saoedische krant Ashraq Al-Awsat.

"Het is nog maar acht weken geleden dat president Joe Biden werd beëdigd, maar Iran heeft hem al op verschillende fronten getest. Eerst hebben duizenden van de door Iran gesteunde Houthi-militie zich gehaast om de dichtbevolkte stad Marib in Jemen te bedreigen. Daarna hebben Iraanse milities Basra en Bagdad, en meer recentelijk Erbil en Iraaks Koerdistan, bestookt met tientallen raketten, waarbij in een Amerikaanse faciliteit verscheidene doden en gewonden zijn gevallen. Toen werd Lokman Slim, de meest prominente en uitgesproken tegenstander van Iran in Beiroet, vermoord en werd zijn lichaam op de stoep gevonden".

Slim, een prominente Libanese uitgever die kritiek had op Hezbollah, werd eerder deze maand doodgeschoten aangetroffen in een auto in Zuid-Libanon.

Al-Rashed wees erop dat Iran "de verantwoordelijkheid niet ontkent voor al deze gebeurtenissen die werden georganiseerd door de aan Iran gelieerde milities in Jemen, Irak en Libanon."

Volgens Al-Rashed waren al deze aanvallen "een test voor de regering van Biden, en tot nu toe hebben we niets van Washington gezien behalve een verbale veroordeling. Dit is een verwachte start aan beide kanten; Iraanse provocaties en Amerikaanse stilte."

Als de regering Biden wil dat Iran terugkeert naar de onderhandelingstafel en de nucleaire deal en de oorlog in Jemen bespreekt, adviseerde de Saoedische columnist, "dan moet president Biden zijn spieren laten zien."

Een andere Saoedische columnist, Hella Al-Mashouh, bekritiseerde ook de zachte aanpak van de regering-Biden ten opzichte van Iran. Zij had specifiek kritiek op het recente besluit van de regering-Biden om de aanwijzing van de Jemenitische Houthi-militie als terroristische groepering in te trekken. Het besluit maakte de acties ongedaan die de vorige Amerikaanse regering van president Donald Trump had ondernomen met betrekking tot de door Iran gesteunde militie.

In een commentaar op het besluit schreef Al-Mashouh:

"Vandaag worden we geconfronteerd met een imminente Iraanse dreiging en een toegeeflijk Amerikaans regeringsbeleid ten aanzien van dit gevaar. We zullen de komende vier jaar met deze Iraanse dreiging geconfronteerd worden. De vraag die zich hier opdringt: Wie profiteert van dit Iraanse terrorisme en geknoei met de regio? Syrië is verwoest en Hezbollah domineert Libanon, dat economisch, politiek en sociaal aan het instorten is. Irak wordt overspoeld met wapens en milities van Iraans terrorisme. De Houthi's en Al Qaeda zijn bezig met een uiteengevallen en verwoest Jemen. Dus wat nu? Wie zal er afrekenen met de kop van de slang?"

Sayed Zahra, adjunct-hoofdredacteur van de Golfkrant Akhbar Al-Khaleej, voorspelde dat Iran en zijn handlangers hun terreuraanslagen in het Midden-Oosten in de komende jaren zullen opvoeren.

Zahra zei dat de recente escalatie van terreuraanslagen door Iraanse milities in Jemen, Irak en Libanon gericht waren op het "beoefenen van direct terrorisme" tegen de regering Biden om deze te dwingen de concessies te doen die Teheran van de VS wil. Volgens Zahra:

"De Iraanse boodschap aan Biden is duidelijk. Het wil dat hij begrijpt dat Iran veel terroristische kaarten heeft en de veiligheid en stabiliteit in de regio kan ondermijnen en zijn regering voor grote uitdagingen kan stellen. Met andere woorden, het Iraanse regime wil de regering-Biden dwingen toe te geven aan zijn eisen inzake sancties en het nucleaire akkoord. Het Iraanse regime baseert zijn berekeningen op het feit dat Biden zwak is met betrekking tot het nucleaire dossier."

Zahra wees erop dat Iran weet dat veel ambtenaren van de regering-Biden, vooral degenen die zich bezighouden met de kwestie van de betrekkingen met Iran en het nucleaire akkoord, dezelfde mensen zijn die in de regering-Obama werkten:

"De meeste van deze mensen staan sympathiek tegenover Iran in het algemeen, en het is voor hen niet mogelijk om enige vorm van confrontatie met het land aan te gaan. Iran weet dat Biden niet de vastberadenheid en kracht van Trump heeft om het land aan te pakken. Biden durft bijvoorbeeld geen stap te zetten zoals de moord op Qassem Soleimani. Iran stelt de zwakte van Biden op de proef."

Soleimani, commandant van de Iraanse Quds Force, werd op 3 januari 2020 in Bagdad vermoord in een gerichte Amerikaanse drone-aanval.

De Iraakse journalist en politiek analist Ahmed Al-Adhame zei dat de recente terreuraanslag op een Amerikaanse faciliteit in Irak "kwam vanwege het falende beleid van de regering Biden ten opzichte van Iran". Al-Adhame merkte op dat de Amerikaanse regering orders gaf om het vliegdekschip Nimitiz terug te trekken uit het Midden-Oosten, een stap die Iran en zijn proxies nog meer heeft aangemoedigd.

Arabieren wenden zich tot de regering Biden met de openhartige smeekbede: Uw zwakke aanpak van het Iraanse regime is al een bedreiging voor de precaire stabiliteit in het Midden-Oosten. Het moedigt terroristische groeperingen nu al aan. Wij smeken u: laat de Iraanse dreigementen niet gaan.

Dergelijke boodschappen tonen aan dat veel Arabieren de bezorgdheid van Israël delen over de Amerikaanse en Europese inspanningen om de nucleaire deal met Iran van 2015 nieuw leven in te blazen. Het is, eerlijk gezegd, het laatste wat de Arabieren willen. Het zal alleen maar tot oorlog leiden en de regio meer jaren terugzetten dan men zou willen tellen.

Khaled Abu Toameh is een prijswinnende journalist die in Jeruzalem woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Why Iran Considers Biden a 'Weak' President :: Gatestone Institute