www.wimjongman.nl

(homepagina)


Herrijst Babylon? Het door oorlog verscheurde Irak wordt herbouwd en paus Franciscus gaat erheen om het met eigen ogen te zien, en moedigt de christelijke gemeenschap aan

De paus plant zelfs een speciaal bezoek aan Ur der Chaldeeën, de geboorteplaats van Abraham, de vader van de joods-christelijke beschaving

door Joel C. Rosenberg | 23 februari 2021

( )

Muren Babylon / wikkimedia

Oude bijbelse profetieën in zowel het Oude als het Nieuwe Testament geven aan dat Irak het rijkste en machtigste land ter wereld zal worden in het "Einde der Dagen."

En het meest kwaadaardige.

Irak is natuurlijk een moderne naam en is niet een naam die ooit in de Bijbel is gebruikt.

De Hebreeuwse profeten Jesaja en Jeremia beschreven het gebied dat wij nu Irak noemen wisselend als Babel, Babylon, Babylonië, Mesopotamië en Shinar.

In het Nieuwe Testament spreekt het Boek Openbaring ook over de toekomst van Babylon.

In feite beschreef de apostel Johannes een profetisch herboren "Babylon" als het epicentrum van goddeloosheid in de laatste dagen, en de meest serieuze nationale veiligheidsbedreiging voor een profetisch herboren Staat Israël.

Sommige bijbelgeleerden geloven dat Babylon vandaag de dag begint op te komen.

Na het schrikbewind van Saddam Hoessein, de door de Amerikanen geleide bevrijdingsoorlog, en de daaropvolgende bloedige revoluties en opstanden door radicale islamitische jihadisten - inclusief de opkomst en ondergang van het ISIS-kalifaat - is Irak nauwelijks een economische macht of militaire bedreiging voor een van zijn buurlanden.

Maar de Iraakse ambtenaren zijn vastbesloten om het hele land weer op te bouwen, evenals de letterlijke oude ruïnes van de eens zo glorieuze stad Babylon.

Saddam begon in de jaren '80 met de wederopbouw van de stad Babylon, maar het geld raakte op tijdens de oorlog met Irak.

Iraakse ambtenaren zijn weer bezig en hebben de Verenigde Naties overgehaald Babylon op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te plaatsen.

( )

Archeologische site van Ur van de Chaldeeën in het moderne Irak (Foto: screenshot Reuters video)

In een poging om toeristen en toeristische dollars naar Irak te lokken, bereiden ambtenaren in Bagdad zich nu voor om in maart de rode loper uit te rollen voor paus Franciscus.

De paus zal op 5 maart in Irak aankomen en vier dagen lang verschillende steden bezoeken.

De missie van de paus is echter niet om het toerisme naar Irak aan te moedigen.

Hij wil de slinkende en worstelende christelijke gemeenschap van het land aanmoedigen.

Twintig jaar geleden waren er volgens het Pew Research Center 1,4 miljoen belijdende christenen in Irak, maar nu zijn dat er nog maar zo'n 270.000.

Velen werden gedood. Nog veel meer vluchtten voor hun leven.

"Wij moeten ervoor zorgen dat de christelijke aanwezigheid in deze landen blijft voor wat zij altijd is geweest: een teken van vrede, vooruitgang, ontwikkeling en verzoening tussen de volkeren", zei paus Franciscus in december.

Toch is de leider van de Rooms-Katholieke Kerk geïntrigeerd om zowel de oude geschiedenis van het land te zien dat zo'n grote rol speelt in de Bijbel, als de groei en de bouw die vandaag aan de gang zijn.

( )

Paus Franciscus

Als onderdeel van zijn plannen, zo zeggen zijn assistenten, dat Franciscus Ur der Chaldeeën zal bezoeken, de geboorteplaats van Abraham, de vader van de joods-christelijke beschaving, die ook zeer wordt geëerd door moslims.

"Paus Franciscus zal een interreligieuze gebedsdienst houden in de oude Mesopotamische stad Ur wanneer hij volgende week Irak bezoekt - een gebeurtenis waarvan plaatselijke archeologen hopen dat het hernieuwde aandacht zal vestigen op de plaats die wordt vereerd als de geboorteplaats van Abraham," meldt Reuters.

"De site ligt ongeveer 300 km ten zuiden van de hoofdstad Bagdad en bestaat uit een Ziggurat in piramidestijl en een aangrenzend wooncomplex, tempels en paleizen," aldus Reuters. "Het werd ongeveer 100 jaar geleden opgegraven door Leonard Woolley, een Brit die schatten vond die vergelijkbaar zijn met die gevonden in Toetanchamons graf in Egypte."

"Maar sindsdien is er weinig werk verricht in een van 's werelds oudste steden, waar het stedelijk wonen, schrift en de centrale staatsmacht begonnen."

Ali Kadhim Ghanim, directeur van de Iraakse Raad voor Oudheden en Erfgoed, die gespecialiseerd is in Ur, wil de paus vooral de Ziggurat laten zien, een toren van Babel-achtig bouwwerk dat dateert van ongeveer 1.900 voor Christus.

Ghanim zegt dat men gelooft dat "dit gebouw, of huis, het huis was van de profeet Abraham."

Hij hoopt dat een bezoek van de paus internationale fondsen zal aantrekken - en toeristen.

"Niet alleen toerisme, maar we geloven dat er een christelijk pelgrimsseizoen zal komen," vertelde Ghanim aan Reuters.

Bron: Babylon Rising? War-torn Iraq is rebuilding and Pope Francis is heading there to see it for himself, encourage Christian community - All Arab News