www.wimjongman.nl

(homepagina)


De herinnering aan de Taliban

Door Hal Lindsey - 26 augustus 2021

De mensen in het westen waren het bijna vergeten. Het is al een tijdje geleden sinds de laatste grote succesvolle terreuraanslag tegen de Verenigde Staten of Europa. En omdat de westerse media weigeren aandacht te besteden aan de gruwelijkheden die elders plaatsvinden, vooral in Afrika, waren de mensen hier het al vergeten. Maar de Taliban herinnert iedereen er nu aan dat radicale islamitische terreur nog steeds leeft. Het gedijt. En opnieuw komt het onze kant op.

Op maandag 22 augustus berichtte The Wall Street Journal: "De VS waarschuwde dat Islamitische Staat een bedreiging vormt voor Amerikanen in Afghanistan." Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Biden, zei over ISIS: "De dreiging is reëel. Het is acuut. Het is hardnekkig. En het is iets waar we ons op richten met elk middel in ons arsenaal."

Ja, de Islamitische Staat - ISIS. Nog niet zo lang geleden, waren ze bebloed, verslagen, gedemoraliseerd, en wegkwijnend. Maar in het Afghanistan van vandaag zijn ze weer tot leven gekomen en vormen ze een actuele dreiging.

En dan is er nog Al Qaeda. Op 23 augustus stond in het uiterst liberale tijdschrift New Yorker een artikel van Robin Wright. In maart stelde zij een belangrijke vraag aan Generaal Kenneth McKenzie, hoofd van het United States Central Command. "Denkt u echt, gezien de vermenging, de verwevenheid van de Taliban en Al Qaeda, dat de Taliban ooit echt in staat of bereid zal zijn om Al Qaeda ervan te weerhouden iets tegen ons te doen?"

Ze noemde zijn antwoord "ijzingwekkend openhartig". "Ik denk," zei hij, "dat het heel moeilijk zal zijn voor de Taliban om tegen Al Qaeda op te treden, om hun mogelijkheden om buiten het land aan te vallen daadwerkelijk te beperken. Het is mogelijk, maar ik denk dat het moeilijk zal zijn."

Dat was allemaal in maart. Zijn antwoord gaat uit van de optimistische veronderstelling dat de Taliban de mogelijkheden van Al Qaeda om andere landen aan te vallen zouden willen beperken. Het is waar dat ze geen herhaling willen van George W. Bush' invasie van hun land na 9/11. Maar ze hebben zichzelf ervan overtuigd dat ze de Verenigde Staten hebben verslagen, en ze geloven niet dat wij de moed of morele overtuiging hebben om hen ooit nog binnen te vallen. Dus, het kan ze niet schelen als Al Qaeda Amerika weer aanvalt. In feite, vinden ze het een goed idee.

De gebeurtenissen in Afghanistan moeten iedereen herinneren aan het gevaar van de radicale Islam. En het is geen theoretisch gevaar. Op dit moment kijkt de wereld toe, en de Taliban op hun best. Ze pakken bekende Christenen op. Ze zoeken op telefoons naar bijbel-apps. Grote aantallen christenen zijn naar de heuvels gevlucht met nu alleen hoop op God. En dat zijn alleen nog maar de christenen. Allerlei soorten mensen worden opgehangen, doodgeschoten, onthoofd, verkracht en geslagen. En het zal nog erger worden.

Het Amerikaanse leger zegt dat het tienduizenden mensen uit Afghanistan heeft geëvacueerd, maar weigerde op dinsdag de 24e te zeggen hoeveel van hen Amerikanen waren. Op de 23e meldde Yahoo News dat ze de werkelijke cijfers van de regering hadden verkregen. Zij ontdekten dat minder dan 10% van degenen die door het Amerikaanse leger zijn geëvacueerd in feite Amerikaanse burgers of legale inwoners zijn.

Amerikanen zijn niet belangrijker dan Afghanen. Maar ze zijn waardevoller als gijzelaars en dat maakt ze strategischer. Het is belangrijk te beseffen dat we niet alleen een potentiële gijzelingscrisis hebben in Afghanistan. De gijzelingscrisis bestaat al! Gestrande Amerikanen zitten dan wel niet achter slot en grendel in Taliban gevangenissen, maar het zijn toch gijzelaars.

Waarom gaan Amerikaanse troepen niet op pad, vinden Amerikanen en escorteren ze naar het vliegveld? Omdat de Taliban Amerikanen als gijzelaars houden. Ze kunnen de toegang tot het vliegveld volledig afsnijden. Krachtige militaire actie zou zelfs een massale slachting van Amerikanen kunnen uitlokken. Waarom weigert President Biden zijn deadline van 31 augustus om het land te verlaten te verlengen? Omdat op dit moment in Afghanistan, de Taliban het lot van de Amerikanen in handen heeft. Dat maakt hen tot gijzelaars.

Na de 31e kan er van alles gebeuren. De Taliban zegt geen verlenging van de deadline te zullen tolereren en vooralsnog zegt de regering Biden vast te houden aan de oude deadline. Als dat waar blijft, dan laten de Verenigde Staten hun burgers die nog in Afghanistan gestrand zijn in de steek. Aan de andere kant, als het Amerikaanse leger het land ingaat om Amerikanen te redden die daar nog vastzitten, zal dat waarschijnlijk leiden tot zwaar bloedvergieten aan alle kanten. En het zou ons leger weer voor enkele jaren in Afghanistan kunnen plaatsen.

Eén ding is duidelijker dan ooit. Niets trekt meer geweld aan dan vermeende zwakte.

Bron: Hal Lindsey