www.wimjongman.nl

(homepagina)


"Hamas heeft niets bereikt behalve het ruïneren van Gaza"

Door Yaakov Lappin - 20 mei 2021

 

Een Israëlische luchtaanval op een militair doelwit dat door de terroristen was ingebouwd in een burgerwijk in de Gazastrook, 14 mei 2021. (Beeldbron: Osps7/Wikimedia Commons [bijgesneden, cc-by-sa-4.0])

BESA Center Perspectives Paper No. 2.044, 20 mei 2021

SAMENVATTING: Hoewel ze meer dan 3500 raketten hebben afgevuurd op Israëlische steden en dorpen, meer dan tijdens het 51-daagse conflict in 2014, heeft de militaire infrastructuur van Hamas enorme schade opgelopen die de terroristische organisatie volgens Israëlische schattingen een aantal jaren terug zal zetten.


Terwijl een staakt-het-vuren voor de gevechten in Gaza in het verschiet lijkt te liggen, bleven Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) Israëlische burgers bestoken met raketaanvallen en raketten, en de Israëlische luchtmacht (IAF) heeft hard gewerkt om de capaciteiten van de terreurorganisaties verder te degraderen.

Hoewel het onduidelijk blijft wanneer een staakt-het-vuren werkelijk van kracht zal worden, zeggen de eerste beoordelingen van Israëlische veiligheidsfunctionarissen dat Hamas een aantal jaren is teruggezet door de massale aanvallen op zijn raketfabrieken, opslagfaciliteiten, raketlanceerinstallaties, en een verscheidenheid aan militaire terreinen en verbindingen in heel Gaza. Volgens een ambtenaar van de Israëlische luchtmacht staan de commandanten en leiders van Hamas onder zware druk door de opeenstapeling van schade die Hamas met de dag oploopt.

Israël had dinsdagavond meer dan 820 militaire doelen getroffen, terwijl de terreurorganisaties meer dan 3500 raketten afvuurden op Israëlische steden, dorpen en dorpen. Ter vergelijking, tijdens het 51-daagse conflict in 2014 vuurden Hamas en andere terreur facties 3393 projectielen af op Israël, een aantal dat zij binnen een week overtroffen in deze ronde van gevechten. Evenzo trof het IDF in 2020 180 Hamas- en PIJ-doelen, wat betekent dat het Israëlische leger vorige week veel meer doelen trof dan in het voorgaande jaar.

Twee Thaise arbeiders werden dinsdag gedood door een rechtstreekse raketaanval op een Israëlisch dorp, en twee raakten ernstig gewond. Twaalf mensen in Israël zijn gedood door Palestijnse raketbeschietingen.

Volgens voorzichtige Israëlische schattingen zijn ten minste 130 Hamas- en PIJ-terroristen gedood. Het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat gecontroleerd wordt door Hamas, zei op maandag dat 212 mensen gedood werden in de Gazastrook.

Hoewel de IDF niet elke raketlanceerder heeft kunnen bereiken, is de hoeveelheid schade die aan Hamas en PIJ is toegebracht aanzienlijk, zei een IAF-bron. Een van de doelen die tijdens de gevechten zijn geraakt, zijn de tunnels die door Hamas zijn gegraven en die zijn ontworpen om terroristen in staat te stellen militaire posten of burgergemeenschappen te overvallen.

Een ander belangrijk doelwit was het netwerk van tunnels die onder Gazastad lopen, door de IDF "de Metro" genoemd, die ontworpen zijn om Hamas in staat te stellen zijn strijders en zijn raketten en munitie buiten het zicht van Israël te verplaatsen. De tunnels zouden Hamas ook in staat stellen een toekomstig Israëlisch grondoffensief uit te dagen. Honderden kilometers tunnels werden in de afgelopen week door Israël vernietigd.

"De aanval op de metro heeft een zeer zware tol geëist van Hamas," zei de bron. "Het heeft hen in feite gedwongen om zich boven de grond te verplaatsen, en al hun inspanningen in de strijd tegen Israëlische burgers bloot te leggen, zoals ze de afgelopen week hebben gedaan. De tunnels liepen onder huizen door, onder Gaza-stad, en beschadigden een deel van de civiele infrastructuur van Gaza," voegde hij eraan toe.

Lange-afstandsraketwerpers met meerdere lopen werden herhaaldelijk geraakt, evenals posten die door Hamas worden gebruikt voor commando en controle.

Over de raketaanval van 10 mei van Hamas op Jeruzalem, die het begin was van de huidige gevechten, zei de bron: "Het is een zeer ernstige zaak voor een terreurorganisatie om de hoofdstad van een soeverein land te terroriseren. Israël heeft het volste recht om zichzelf te verdedigen, maar ook om zich te verdedigen tegen raket- en mortiervuur op zijn gemeenschappen naast Gaza. Er is geen verschil. Er is nultolerantie voor willekeurige raketbeschietingen gericht op burgers."

De IDF doet er alles aan om schade aan Gazaanse niet-strijders te voorkomen, hoewel dit nog steeds gebeurt vanwege de manier waarop Hamas opereert, benadrukte hij, waarbij burgers worden gebruikt voor menselijke afscherming.

Sinds het einde van de oorlog van 2014 tussen Hamas en Israël heeft het terreurleger zo'n 15.000 raketten in Gaza bij elkaar gebracht en deze op Israëlische burgers gericht. "Deze infrastructuur werd gebouwd door de Hamas-leiding met internationale financiering. In plaats van naar de bevolking van Gaza, ging het geld naar raketten. Dit is hoe absurd de leiders van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad zijn. Dit is wat je krijgt als je terreurorganisaties financiert. Je krijgt rakettenfabrieken die je geld afvuren op Israëlische burgers. Dat gebeurt al sinds 2007," zei de luchtmachtofficial.

Wat betreft de hoge gebouwen die het doelwit zijn van de IAF, zei de bron dat deze door Hamas worden gebruikt voor commando en controle, het verzamelen van inlichtingen, en andere militaire doeleinden.

Israël evacueert dergelijke gebouwen met voorafgaande waarschuwingen, zei hij, en merkte op dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij het neerhalen van die hoogbouw. "Israël betaalt een prijs voor vroegtijdige waarschuwingen [door Hamas een waarschuwing te geven en terroristen toe te staan de gebouwen te ontvluchten]. Het is absurd. Het kan drie uur per doelwit duren om iedereen te evacueren met telefoontjes, of kleine munitie waarschuwingen gewoon om te laten zien dat we serieus zijn," voegde hij eraan toe verwijzend naar de "dak-klop"-tactiek. "Dat is het enige wat we kunnen doen en we doen het."

Iron Dome is in staat geweest om ongeveer 90 procent van de projectielen te onderscheppen die op bevolkte gebieden afkwamen, ondanks de zware barrages. "We onderscheppen de meeste raketten die gericht zijn op het hart van steden," zei de bron. "Het verhindert de sirenes niet. De sirenes zijn levensreddend."

De IDF "zal dit blijven doen totdat ze stoppen, en totdat er nul raketlanceringen zijn," zei de functionaris. "Ongeacht het bereik van een raket, het moeten nul raketten zijn. Of het nu Sderot, Jeruzalem of Tel Aviv is, we gaan door met verdedigen totdat het ophoudt."

Hamas heeft hard gewerkt om Israël te verrassen met nieuwe soorten aanvallen, waaronder de lancering van zes UAV's [drones] vanuit Gaza. De IDF onderschepte ze allemaal, voor de eerste keer met behulp van Iron Dome en F-16 raketten. Iron Dome's onderschepping van een UAV "is een enorme vooruitgang in actieve luchtverdediging," zei hij.

Volgens de IDF kunnen dergelijke UAV's minstens 100 kilometer vliegen, zijn ze GPS-gestuurd en hebben ze explosieven aan boord. "De UAV's hebben een springkop. Ze verzamelen niet alleen inlichtingen. Ze kunnen crashen in een woongebouw in het midden van de stad, of een strategische locatie zoals een elektriciteitscentrale," zei de bron.

Naarmate de tijd verstrijkt, betaalt Hamas een steeds hogere prijs, net als, helaas, de burgers van Gaza, zei de bron. "Hamas bereikt niets, behalve het ruïneren van de Gazastrook waarover zij heersen," voegde hij eraan toe.

Terwijl de leiding van Hamas geniet van elektriciteit via generatoren, hebben honderdduizenden Gazanen geen elektriciteit vanwege de raketten van Hamas die te snel vielen en elektriciteitsleidingen uitschakelden die Israël verbinden met het elektriciteitsnet van de Gazastrook.

"Het leiderschap heeft voedsel - in tegenstelling tot hun burgers. Het viel [Israël] aan vanwege hun roekeloosheid," zei de bron.

Dit is een bewerkte versie van een artikel dat oorspronkelijk werd gepubliceerd door het Investigative Project on Terrorism.

Yaakov Lappin is Research Associate bij het Begin-Sadat Center for Strategic Studies en correspondent voor militaire en strategische zaken. Hij doet onderzoek en analyse voor defensie-denktanks en is de militaire correspondent voor JNS. Zijn boek The Virtual Caliphate onderzoekt de online aanwezigheid van jihadisten.

Bron: "Hamas Achieved Nothing but Ruining Gaza"