www.wimjongman.nl

(homepagina)


Syrië is vastbesloten om Israëls Golan te heroveren

TV7-Israel-News - 29 september 2021

Transcriptie van het eerste deel.

In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eerder deze week heeft de Syrische Minister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad gezegd dat het regime van Damascus zich alle rechten voorbehoudt, om alle beschikbare middelen te gebruiken om zijn controle over heel Syrië te herstellen.

"Turkse en Amerikaanse troepen, die onder valse voorwendselen Syrische gebieden blijven bezetten en die de natuurlijke hulpbronnen van het Syrische volk plunderen, moeten onmiddellijk stoppen zonder enige voorwaarden vooraf.

Net zoals wij erin geslaagd zijn terroristen uit het grootste deel van het Syrische grondgebied te verdrijven, zullen wij met dezelfde vastberadenheid een einde maken aan de bezetting, met alle alle middelen die het internationale recht biedt.

De geschiedenis toont aan dat Syrië vroeg of laat altijd de bezetters verdrijft."

Met betrekking tot het zuidelijke front herhaalde de hoogste Syrische diplomaat dat Damascus al het land dat het verloor na de aanval op Israël in 1967, blijft beschouwen als Syrisch land dat bezet is.

"Meneer de President, Israël bezet sinds 1967 nog steeds een groot deel van het Syrische grondgebied, dat is de Golan, de Golan Hoogvlakte.

Daarom blijft de Syrische Arabische Republiek vastbesloten haar recht uit te oefenen om de bezette Syrische Golan tot aan de lijn van 4 juni 1967 volledig te heroveren."

Het is belangrijk op te merken dat sinds de uitbarsting van het dodelijke conflict in Syrië, officieel op 15 maart, de twee beschermheren van Damascus Moskou en Teheran waren, waarbij Teheran gebruik maakte van tientallen proxy milities uit de hele regio om het voortbestaan van de Assad-regime te verzekeren.

Bijgevolg is het Assad-regime erin geslaagd de controle over een groot deel van het land te heroveren - maar de grootste uitdagingen liggen in het verschiet, met name ten aanzien van de noordwestelijke provincie Idlib (waar het Turkse leger aanwezig is) en het noordoostelijke gouvernement al-Hasakah (waar Amerikaanse troepen zijn gestationeerd), lijken de leiders in Damascus te frustreren - en die probeert extra steun te krijgen van de machtigste tegenstander van het Westen.

"China is een echte internationale macht, zowel economisch als militair. Natuurlijk wil niemand het militaire aspect gebruiken, maar het economische aspect is er.

China heeft Syrië gesteund in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Meer dan acht veto's werden door China uitgesproken ter ondersteuning van het Syrische volk tegen terrorisme en voor het beëindigen van de onmenselijke economische sancties.

Maar we lijden allemaal, ik bedoel, of het nu Rusland, Syrië, Iran, China, onder anderen is, elke aanval tegen één van ons is een aanval tegen alle anderen, inclusief andere onafhankelijke soevereine naties.

En tijdens mijn ontmoetingen met (Buitenland) Minister Wang Yi, hebben we de laatste hand gelegd aan zaken met betrekking tot de bilaterale samenwerking op zowel economisch, politiek als cultureel gebied.

We zijn nog nooit zo hecht met China geweest als deze keer."

Het is belangrijk op te merken dat in het noordwesten van het gouvernement Idlib de gevechten zijn verhevigd tussen de islamistische Hay'at Tahrir al-Sham, die bemand wordt door voormalige leden van Islamitische Staat en Al Qaida, tegen de strijdkrachten van het Syrische regime, gesteund door Iraanse milities en Russische luchtsteun.

Bijgevolg beschouwt Turkije zichzelf als het protectoraat van Idlib in het licht van de mogelijke implicaties van een grootscheeps Syrisch offensief en heeft extra troepen troepen naar het Syrische grondgebied gestuurd.

Tegelijkertijd probeert Ankara de spanningen aan zijn zuidwestelijke front te verminderen.

Bron: Russia-Turkey to deepen cooperation;Syria resolved to reconquer Israel’s Golan TV7 Israel News 29.09 - YouTube