www.wimjongman.nl

(homepagina)


Waarom Palestijnen de Gazastrook ontvluchten

door Khaled Abu Toameh - 15 november 2021

  • Verwijzend naar de weelderige levensstijl die de meeste Hamas-functionarissen in de Gazastrook en in het buitenland leiden, klaagden veel Palestijnen dat, terwijl de vissen de arme emigranten opeten, de Hamas-leiders blijven genieten van de beste vis en zeevruchten die in Qatar en de Gazastrook worden aangeboden.

  • Blijkbaar zijn de twee miljoen Palestijnen die onder het bewind van Hamas leven tot de conclusie gekomen dat het Hamas is, en niet Israël, die verantwoordelijk is voor hun ellende.

  • "In de afgelopen 15 jaar heeft Hamas het in Gaza van kwaad tot erger gemaakt. Gazanen zijn een volk onder een meedogenloos islamitisch regime dat gegijzeld wordt door stagnerende beleidsmaatregelen die alleen de belangen dienen van Hamas en hun wereldwijde islamistische bondgenoten. Als de internationale gemeenschap Gaza zou helpen bevrijden van dergelijke krachten, zouden ze de Gazanen kunnen helpen een Dubai aan de Middellandse Zee of een nieuw Singapore te creëren." - Ghanem Nusseibeh, een Palestijnse moslim die behoort tot de oudste Arabische familie in Jeruzalem, Al-Arab News, 29 mei 2021.

  • Israël de schuld geven van alles wat mis is in de Gazastrook kan velen in de VS, Canada en het VK voor de gek houden. Maar de Palestijnen die Gaza ontvluchtten en hun achtergebleven families kennen de waarheid -- dat het Hamas is die hen naar de afgrond heeft gebracht, inclusief de zee waarin ze nu verdrinken.

( )

Ten minste drie Palestijnen die de door Hamas gecontroleerde Gazastrook onlangs per boot ontvluchtten, worden vermist, blijkbaar nadat ze voor de kusten van Griekenland en Turkije zijn gekapseisd. Als reactie op de tragedie klaagden vele Palestijnen dat terwijl de vissen de arme emigranten opeten, de Hamasleiders die een weelderige levensstijl leiden, blijven genieten van de beste vis en zeevruchten die in Qatar en de Gazastrook worden aangeboden. Afgebeeld: Twee Gazanen trekken een boot langs een strand in Khan Yunis, in de Gazastrook, op 22 september 2021. (Foto door Said Khatib/AFP via Getty Images)

Een tragedie die onlangs de Gazastrook trof, heeft opnieuw de omvang van het lijden van de Palestijnen onder het bewind van de door Iran gesteunde groep, Hamas, blootgelegd.

De tragedie dient ook als een herinnering aan de dubbele normen van de internationale gemeenschap in de omgang met het Israëlisch-Palestijnse conflict, in het bijzonder de obsessie voor Israël en de neiging om elke misstap aan Palestijnse kant te negeren.

Volgens berichten uit de Gazastrook worden ten minste drie Palestijnen die de door Hamas gecontroleerde kustenclave zijn ontvlucht, vermist, blijkbaar nadat hun boot voor de kust van Griekenland en Turkije is gekapseisd. De drie behoorden tot de tientallen Palestijnen op zoek naar een beter leven weg van de onderdrukking en corruptie van Hamas.

Een van de slachtoffers werd geïdentificeerd als de 25-jarige Anas Abu Rajileh; een ander was Nasrallah al-Farra.

Het incident trok veel aandacht onder de Palestijnen vanwege een audio-opname door een van de Palestijnse emigranten op de boot. In de opname -- een spraakbericht dat hij aan zijn moeder in de Gazastrook stuurde -- vertelt de jongeman zijn moeder dat een van zijn vrienden is verdronken. Hij vraagt haar om de familie van zijn vriend op de hoogte te brengen. "Moeder," zegt de man, "we verdrinken en de vissen eten ons op."

Veel jongeren uit de Gazastrook die in staat zijn genoeg geld te sparen of veilig te stellen, zijn de afgelopen jaren via Turkije en Griekenland naar andere landen gevlucht. Naar verluidt betalen ze duizenden dollars smeergeld aan Hamas-functionarissen, Egyptische grenswachten en smokkelaars om hen te helpen de Gazastrook te verlaten en een nieuw leven te beginnen in Europa en andere landen.

Uit een opiniepeiling die vorig jaar door de Al-Aqsa Universiteit in de Gazastrook werd uitgevoerd, bleek dat 51% van de jongeren die in Gaza wonen bereid zouden zijn te migreren als zij daartoe de kans kregen.

Meer dan 80% verklaarde dat de belangrijkste reden waarom zij de Gazastrook willen verlaten economische factoren zijn.

Uit de opiniepeiling bleek dat 73% van de ondervraagden van mening is dat indien Hamas en zijn rivalen in de regerende Fatah-factie, onder leiding van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA), zouden ophouden met elkaar te bevechten, de jonge Palestijnen emigratie niet zouden overwegen.

Hamas en Fatah zijn sinds 2007 met elkaar in oorlog. Toen pleegde Hamas een gewelddadige staatsgreep tegen de PA, gooide PA-functionarissen van de bovenste verdiepingen van hoge gebouwen naar hun dood en greep de controle over de Gazastrook.

Het is niet duidelijk hoeveel Palestijnen de afgelopen jaren uit de Gazastrook zijn gevlucht. Sommige rapporten schatten dat meer dan 40.000 Palestijnen erin geslaagd zijn om tussen 2014 en 2020 te vertrekken. Andere rapporten schatten het cijfer op meer dan 70.000.

Palestijnen in de peiling uitten hun bezorgdheid dat veel van de emigranten universitair afgestudeerden en professionals omvatten, vooral medische artsen die liever in Europese landen werken en leven, en niet onder Hamas.

"De verdrinkingsincidenten van jonge mannen tijdens de emigratiereizen maken de families van de immigranten ongerust," meldde de pan-Arabische krant Al-Quds Al-Arabi. "Tegelijkertijd toont de verdrinking de omvang van de tragedie aan die de inwoners van de Gazastrook ervaren, die de beste van hun zonen ertoe drijft om te emigreren."

Het laatste incident leidde tot een golf van protesten door vele Palestijnen, die naar verschillende sociale media platforms gingen om hun schok en ongeloof over de tragedie uit te drukken en de Hamas leiders aan de kaak te stellen voor hun falen om de levensomstandigheden van hun volk te verbeteren.

Verwijzend naar de weelderige levensstijl van de meeste Hamas-functionarissen in de Gazastrook en in het buitenland, klaagden veel Palestijnen dat terwijl de vissen de arme emigranten opeten, de Hamas-leiders blijven genieten van de beste vis en zeevruchten die in Qatar en de Gazastrook worden aangeboden.

Toen ze van de tragedie hoorden, lanceerden andere Palestijnen een hashtag op Twitter, getiteld "We Want to Live," waarin ook zij Hamas verantwoordelijk hielden voor de hoge werkloosheid en armoede in de Gazastrook.

Sommige gebruikers van sociale media gaven ook de Fatah-factie van Abbas de schuld van hun voortdurende ellende, vanwege de voortdurende rivaliteit met Hamas.

"De [Hamas] regering doet niets om de mensenlevens daar te veranderen," schreef de Palestijnse journalist Walid Mahmoud. "Tel daarbij op dat de media hier niet over praten, en ik geloof dat ze hier ook niet over zullen praten." Mahmoud, die afkomstig is uit de Gazastrook, legde uit dat de hashtag "We Want to Live" de mate weerspiegelt waarin de bevolking van Gaza verontwaardigd is over "de stompzinnigheid van de regerende [Hamas] regering."

Verwijzend naar de corruptie en apathie van Hamasleiders ten opzichte van het lijden van hun volk, onthulden sommige Palestijnen dat de zonen van Hamasleiders elkaar tickets naar de Egyptische badplaats Sharm a-Sheikh cadeau deden.

Een Palestijnse man uit de Gazastrook, die zijn naam niet bekendmaakte, plaatste een video waarin hij een vernietigende aanval op de Hamasleiders lanceerde en hen beschuldigde van het vernietigen van de toekomst van jonge mensen.

"Als onze leiders niet om ons geven, is dit een ramp... De mensen sterven, ze verhongeren. De levens van de mensen zijn verwoest. De jonge mannen sterven, en de vissen eten hen op. De [Hamas] leiders en hun zonen zijn niet beter dan ik en mijn kinderen."

Blijkbaar zijn de twee miljoen Palestijnen die onder het bewind van Hamas leven tot de conclusie gekomen dat het Hamas is, en niet Israël, die verantwoordelijk is voor hun ellende.

Te oordelen naar de reacties van de Palestijnen op de laatste tragedie met de aspirant-migranten, is het duidelijk dat veel Palestijnen begrijpen wat de meeste anti-Israël activisten niet begrijpen -- dat Hamas voorrang geeft aan de productie en het smokkelen van wapens boven het verschaffen van werk aan werklozen en het bijstaan van diegenen die in armoede leven.

Hamas had de Gazastrook in het Singapore van het Midden-Oosten kunnen veranderen. In plaats daarvan koos Hamas ervoor om de Gazastrook te veranderen in een centrum voor jihad (heilige oorlog) tegen Israël.

Ghanem Nusseibeh, een Palestijnse moslim die behoort tot de oudste Arabische familie in Jeruzalem, merkte op:

"In de afgelopen 15 jaar heeft Hamas het in Gaza van kwaad tot erger gemaakt. De Gazanen zijn een volk onder een meedogenloos islamitisch regime dat gegijzeld wordt door een stagnerende politiek die alleen de belangen dient van Hamas en hun wereldwijde islamistische bondgenoten. Als de internationale gemeenschap Gaza zou kunnen helpen bevrijden van dergelijke krachten, zouden zij de Gazanen kunnen helpen een Dubai aan de Middellandse Zee of een nieuw Singapore te creëren."

Als de Palestijnen in de Gazastrook inderdaad zo wanhopig zijn, zou het hun betamen Hamas omver te werpen en een einde te maken aan haar ijzeren bewind over de Gazastrook.

Toch blijft Hamas afwijkende meningen de kop indrukken en zijn critici intimideren. Bovendien blijft Hamas populair bij veel Palestijnen, niet alleen in de Gazastrook, maar zelfs op de Westelijke Jordaanoever. De reden dat Hamas zo populair is, is dat veel Palestijnen haar oproep tot de eliminatie van Israël steunen.

Het zou nuttiger zijn als de Palestijnen die de Gazastrook ontvluchten thuis zouden blijven en hun energie zouden steken in het verwijderen van Hamas uit de macht, zelfs als die verwijdering een zware prijs zou kosten. Dat is de enige manier om de problemen in Gaza op te lossen.

Israël de schuld geven van alles wat mis is in de Gazastrook kan velen in de VS, Canada, Europa en het VK voor de gek houden. Maar de Palestijnen die Gaza ontvluchten, en hun achtergebleven families, kennen de waarheid -- dat het Hamas is die hen naar de afgrond heeft gebracht, inclusief de zee waarin ze nu verdrinken.

Khaled Abu Toameh is een prijswinnend journalist die in Jeruzalem woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Why Palestinians Are Fleeing the Gaza Strip :: Gatestone Institute