www.wimjongman.nl

(homepagina)


Nu Europa in chaos verkeert, zegt Poetin dat Rusland bereid is te helpen de gasmarkt te stabiliseren

Door Tyler Durden - 6 oktober 2021

Europese gasprijzen die vannacht exploderen, en alleen vandaag al met 40% stijgen...

()

... en de volgende-dag-elektriciteitsprijzen in heel continentaal Europa hebben recordhoogtes bereikt - Duitsland zit boven de €300 per MWh. In Spanje stegen ze tot €288 per MWh, dat is ca. 550% boven het prijsgemiddelde voor 2010-2020, enzovoort...

()

... de prijzen keerden abrupt van koers nadat de grootste Europese leverancier, Rusland, enkele ogenblikken geleden een sprankje hoop liet gloren toen Vladimir Poetin op een energievergadering in Moskou zei dat Rusland bereid is de energiemarkten te helpen stabiliseren en eraan toevoegde dat, in tegenstelling tot insinuaties uit Brussel, Gazprom nooit heeft geweigerd de leveringen aan klanten op te voeren en dat de leveringen van Gazprom aan Europa recordhoogten kunnen bereiken.

()

Poetin liet de kans niet voorbijgaan om de spot te drijven met Europa's catastrofale aanpak van de energiebehoeften, door te zeggen dat de gascrisis aantoont dat de Europese autoriteiten fouten hebben gemaakt. Waar hij hier natuurlijk naar verwijst, is de onverklaarbare vertraging bij de certificering van de Nord Stream 2 pijpleiding, die zo absoluut cruciaal is voor de energiebehoeften van Europa.

En terwijl Poetin zei dat Rusland de leveringen aan Europa heeft opgevoerd, eraan toevoegend dat Gazprom de doorvoer van gas via het gastransportsysteem van Oekraïne opvoert en hoogstwaarschijnlijk zijn contractuele verplichtingen zal overschrijden, toont een snelle blik op de feitelijke stromen van Russisch gas naar het Duitse Mallnow via de Yamal-Europe pijpleiding aan dat er veel te wensen overblijft.

()

Poetin bedoelde natuurlijk te zeggen dat Rusland zijn leveranties zal opvoeren als, en alleen als, NS2 wordt gelanceerd, maar dat maakte niets uit voor de manische energiemarkt in Europa, waar de prijs van Brits gas van ongekende hoogten dook in de hoop dat Rusland inderdaad enig respijt zal bieden voor de ongekende energiecrisis.

()

Maar zoals Daniel Lacalle opmerkt, zal alles wat Rusland doet waarschijnlijk op zijn best een kortetermijnoplossing zijn voor de EU, die energie-onafhankelijkheid wil "zonder kernenergie, kolen, gas of olie en met nadelige gevolgen voor investeringen in koper en aluminium".

()

Bron: With Europe In Chaos, Putin Says Russia Ready To Help Stabilize Gas Market | ZeroHedge