www.wimjongman.nl

(homepagina)


De EU aan de rand van de afgrond, zei zelfs ex-Franse premier, en gaf toe: "Binnen enkele maanden kan alles in elkaar storten."

Door Charlie Smith - 15 augustus 2021

Sinds het Verenigd Koninkrijk vorig jaar uit de Unie is gestapt, wordt er steeds vaker gesproken over een opsplitsing van de EU, met verschillende lidstaten als potentiële naties die een Brexit kunnen evenaren. Dit jaar is de snelle uitrol van COVID-19-vaccins in Groot-Brittannië vergeleken met de trage verspreiding van vaccins in de EU. De pandemie heeft de Brusselse bureaucratie en de breuklijnen tussen sommige lidstaten verder blootgelegd.

Politici in EU-landen zoals Duitsland hebben de chaos van de pandemie gebruikt om te pleiten voor het vertrek van hun eigen land uit de Unie.

Maar zelfs voordat het virus zich over Europa en de wereld verspreidde, werd er al gesproken over een dreigend uiteenvallen van de EU.

Recentelijk opgedoken opmerkingen van de voormalige Franse premier Manuel Valls brachten de vrees aan het licht dat de EU dreigde te imploderen.

In januari 2016 werd de politicus geciteerd door de BBC toen hij zei: "Europa zou zijn historische houvast kunnen verliezen, en het project zou snel kunnen sterven. Dingen kunnen binnen een paar maanden uit elkaar vallen."

De heer Valls maakte de opmerkingen toen hij het Wereld Economisch Forum bijwoonde in de Zwitserse stad Davos.

Samen met zijn Europese collega-leiders vreesde de premier dat de EU zou worden overrompeld door de migrantencrisis.

Tussen 2015 en 2016 hebben tot 5,2 miljoen vluchtelingen en migranten Europa bereikt vanuit een door oorlog verscheurde landen, waaronder Syrië en Irak.

De heer Valls werd gevraagd of de Schengen-ruimte van vrij verkeer van de EU ook op het punt stond om in te storten.

Hij zei: "Nee, het is Europa dat kan sterven, niet de Schengenzone, als Europa niet in staat is zijn eigen grenzen te beschermen.

"Het Europese project, niet zozeer Europa. Niet onze waarden, maar het concept van Europa dat onze grondleggers hadden, ja het is in zeer groot gevaar.

"Daarom heb je grenswachten en controles buiten de Europese Unie nodig. Soms hadden we het gevoel dat grenzen niet bestonden. Nee, grenzen bestaan wel degelijk en die moet je dus beschermen."

De heer Valls suggereerde dat hij het niet eens was met het migratiebeleid van Duitsland, dat in 2015 een miljoen vluchtelingen opnam.

Hij voegde eraan toe: "Maar de eerste boodschap die we nu met de grootst mogelijke vastberadenheid moeten afgeven, is te zeggen dat we niet alle vluchtelingen in Europa zullen opnemen.

"Een boodschap die zegt: kom, je bent welkom, lokt grote verschuivingen uit. Als wij vandaag in Europa spreken, wordt die boodschap een paar seconden later op smartphones gedeeld in de vluchtelingenkampen van Libië."

Tijdens de pandemie zijn er nieuwe waarschuwingen geuit dat de EU op haar laatste benen loopt, omdat politici de bureaucratie en de financiën van het blok onder vuur hebben genomen.

Het Duitse parlementslid Gunnar Beck zei in april dat "de EU financieel ten einde is" door de impact van de pandemie.

Hij haalde ook uit naar de voortdurende reddingsoperaties voor de euro en omschreef de EU als "antidemocratisch in haar kern".

Ondertussen heeft de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in zijn thuisland gezegd dat ze bij de verkiezingen in september een anti-EU-platform zal gebruiken.

De AfD is het oneens met het immigratiebeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en met de euro.

Bron: EU on brink of collapse: ‘Things could fall apart in months’ | Politics | News | Express.co.uk