www.wimjongman.nl

(homepagina)


Elektriciteitsprijzen in Europa stijgen naar recordhoogte

door Teo Blašković - 20 december 2021

()

De Europese stroomprijzen zijn de afgelopen dagen naar recordhoogten gestegen nadat Frankrijk de sluiting van vier van zijn grootste kernreactoren aankondigde. De crisis wordt nog verergerd door de toch al zeer hoge prijzen van aardgas en de koude temperaturen. Tegen het einde van de maand zal het grootste deel van het continent te kampen krijgen met temperaturen onder het gemiddelde, waardoor de vraag naar elektriciteit nog zal toenemen.

De Franse elektriciteitsgigant EDF heeft vorige week in twee reactoren van de centrale van Civaux twee defecten ontdekt dicht bij de lasnaden van de leidingen van het veiligheidsinjectiesysteem. Het bedrijf had één reactor van de centrale van Civaux in augustus stilgelegd voor een routinecontrole na 10 jaar en had in november ook zijn tweede reactor op de site uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd, met de bedoeling deze op 24 december opnieuw op te starten1 .

Als gevolg van de ontdekking van een defect zal de stillegging van de centrale nu echter langer duren dan verwacht, aldus de onderneming, die eraan toevoegde dat zij ook de productie in haar centrale in Chooz zou stilleggen omdat deze van hetzelfde soort reactoren gebruik maakt.

De twee installaties maken bijna 10% uit van de Franse nucleaire capaciteit en zijn de grootste en nieuwste eenheden van 56 in het land. Kernenergie is goed voor ongeveer 70% van de elektriciteitsmix van het land.

De stilleggingen zullen de markt nog nerveuzer maken net nu de temperaturen in een groot deel van het continent ver onder het gemiddelde zullen duiken, zo meldt Bloomberg.2

Alleen al in Frankrijk zal de piekvraag volgende week met 7% stijgen tot meer dan 80 gigawatt, volgens het model van Bloomberg.

"De markt is al erg nerveus en extreem gevoelig, en de timing van deze info had niet veel slechter kunnen zijn voor marktdeelnemers die hopen op een daling van de energieprijzen," zei Bo Palmgren, chief operating officer bij MFT Energy, een handelsbedrijf in Aarhus, Denemarken.

Aangezien Frankrijk een belangrijke exporteur van elektriciteit is naar de buurlanden, zullen de gevolgen van de stilleggingen weerklinken in Duitsland, Spanje, Italië en Groot-Brittannië.

De Duitse elektriciteitsprijs voor 2022 steeg tot 230 euro per megawattuur op de European Energy Exchange AG. Het januari-contract steeg met maar liefst 52% tot een recordprijs van 600 euro, op de voet gevolgd door de prijs voor februari, die met 33% steeg tot 570 euro.

"De day-ahead-elektriciteitsprijzen hebben in een groot deel van Europa nieuwe en beangstigende recordhoogten bereikt. Duitsland springt naar een ongelooflijke 431 euro per MWh. Bij de huidige prijzen zullen energie-intensieve industrieën eerder hun deuren sluiten en hun stroom op de spotmarkt doorverkopen", aldus Javier Blas van Bloomberg.


EUROPESE ENERGIECRISIS: De day-ahead-elektriciteitsprijzen in een groot deel van Europa hebben nieuwe en beangstigende recordhoogten bereikt. Duitsland springt naar een ongelofelijke 431 euro per MWh. Bij de huidige prijzen zullen energie-intensieve industrieën liever hun deuren sluiten en hun stroom op de spotmarkt doorverkopen pic.twitter.com/GZFaxLEJei

- Javier Blas (@JavierBlas) 20 december 2021


EUROPESE ENERGIECRISIS: Wow, wow, wow... Ik kom woorden tekort om de Europese korte termijn elektriciteitsmarkt te beschrijven. Meerdere records verbroken voor maandag. Met uitzondering van Polen en Scandinavië, zit heel Europa boven de €300 per MWh (Frankrijk en Zwitserland in de buurt van €400) pic.twitter.com/yRTKA9Jskp

- Javier Blas (@JavierBlas) 19 december 2021


UPDATE: De Russische aardgasstromen via de Yamal-Europe pijpleiding zijn nog verder gedaald tot slechts een druppeltje (een enorme daling ten opzichte van december 2020). De grafiek geeft de stromen bij het Mallnow meetstation aan de Pools-Duitse grens #EuropeseEnergieCrisis #Rusland https://t.co/tBjYUj6JTj pic.twitter.com/vFDOBLfLdd

- Javier Blas (@JavierBlas) 19 december 2021

Referenties:

1 Europese Markten Frankrijk's EDF haalt meer kernreactoren offline na ontdekte defecten - Reuters

2 Europa Stroomprijzen stijgen tot record na Franse nucleaire stilleggingen - Bloomberg

Lees ook het artikel op E.J.Bron Europa´s gasvoorraden raken op: Poetin wijst beschuldigingen af en biedt hulp aan.
Voor meer zie E.J. Bron

[Opmerking: Er gaan nu waarschuwingen uit dat dit wel eens kan leiden tot stroomstoringen omdat het hele Europese netwerk met elkaar verbonden is. Als meerdere regeringen waarschuwen om noodpakketten aan te schaffen voor het geval dat dit plaats vindt en wel eens een week lang kan duren.]

Bron: Electricity prices in Europe surge to record highs