www.wimjongman.nl

(homepagina)


Miljoenen slimme apparaten, waaronder IPhones, IPads en PlayStations, werken vanaf donderdag niet meer

Door Albert Wagner op 27 sep, 2021

Internetconnectiviteit voor oude apparaten binnen uw huis kan donderdag tot een einde komen.

Een digitaal certificaat dat vóór 2017 op grote schaal werd gebruikt in elektronische apparaten, loopt op 30 september af.

Naar schatting miljoenen gadgets wereldwijd zullen worden getroffen en zullen niet in staat zijn om updates van nieuwere digitale certificaten te installeren om blijvende connectiviteit met het internet mogelijk te maken.

Apparaten die in de problemen kunnen komen, zijn onder meer oudere MacBooks en iPhones die niet zijn (of kunnen worden) bijgewerkt met de nieuwste software, sommige spelconsoles zoals de PlayStation 3 en Nintendo 3DS, evenals slimme tv's, set-top boxes en IoT-apparaten in uw huis.

Alles wat een beveiligde verbinding met een bepaalde server vereist, zou kunnen stoppen met werken. Streamingplatforms zoals Netflix, Stan, Binge en 7plus vereisen dat gebruikers deze beveiligde verbinding hebben. Het kan ook invloed hebben op elke website die een gebruiker vereist om in te loggen, zoals e-mail inboxen en banksites.

Beveiligingsonderzoeker Scott Helme waarschuwde in juni 2020 al voor deze dreiging en heeft deze week opnieuw zijn persoonlijke website onder handen genomen.

"Je hoeft hier misschien wel of misschien niets aan te doen," schreef Helme in zijn nieuwste blogpost.

"Ik durf te wedden dat er op die dag [30 sept.] waarschijnlijk een paar dingen kapot zullen gaan."

Gelukkig zijn er enkele workarounds die het mogelijk maken voor oudere apparaten om verbonden te blijven.

De Let's Encrypt website heeft een manier voor Android toestellen die draaien op Android twee (Gingerbread) of later tot september 2024.

Er zijn echter geen fixes voor Macs die macOS 10.12.0 of eerder draaien en niet officieel door Apple kunnen worden bijgewerkt. Hetzelfde probleem geldt voor iPhones en iPads die niet verder kunnen worden bijgewerkt dan iOS 9.

PlayStation 3 en 4 consoles met firmware ouder dan 5.00 zullen connectiviteitsproblemen krijgen, en als je nog steeds Windows XP met Service Pack 2 of eerder gebruikt is het advies om te proberen deze voor donderdag te updaten - als er updates beschikbaar zijn.

Helme merkt ook op dat als u zonder beschikbare updates komt te zitten, u moet proberen de Firefox-browser op uw apparaat geïnstalleerd te krijgen, omdat Firefox het besturingssysteem van het systeem niet gebruikt voor de beveiligingscertificaten en extra toegang tot bepaalde sites kan bieden.

Maar voor andere slimme apparaten in huis die op verschillende besturingssystemen draaien en al jaren geen update hebben gehad en geen beschikbare workarounds hebben, is het einde misschien nabij.

Bron: Millions of smart devices including iPhones, iPads and PlayStations to stop working from Thursday - Verve times