www.wimjongman.nl

(homepagina)


"Want het wezen van profetie is een duidelijk getuigenis te geven voor Jezus." Openbaring 19:10 (NLT)

Een geopolitieke en economische crisis is op komst

Door Britt Gillette - 20 april 2021

Als je luistert naar de mainstream media, hoor je een zich herhalend verhaal. Je zult horen dat we het einde van de pandemie naderen. Nog een paar "COVID prikken" en de beperkingen zullen afnemen. De vraag zal exploderen over de hele wereld, en de wereldeconomie zal op gang komen. Record hoge aandelenmarkten, en een hete huizenmarkt, en positieve economische overheidsgegevens bewijzen dat de economie nu in beweging is. Dat is de overtuiging. De pandemie is voorbij. De economie groeit. Alles is geweldig, en binnenkort zullen we terugkeren naar "normaal". Dat is wat er gebeurt, toch?

Ik wou dat het zo was, maar een nuchtere blik op de wereldeconomie laat zien dat we een moeilijke weg te gaan hebben. Bovendien is de kans op een wereldoorlog decennia lang niet zo groot geweest als nu. Om dit in te zien, hoef je alleen maar voorbij de agenda-gedreven nieuwskoppen te kijken en je te concentreren op wat er echt gebeurt in de wereld.

De gebroken wereldwijde toeleveringsketen

Een jaar geleden waarschuwden velen dat de COVID-lockdowns ernstige en langdurige gevolgen zou hebben. Onze moderne economie draait op een complex just-in-time voorraad- en leveringssysteem dat je niet zomaar aan en uit kunt zetten. De wereldhandel is gericht op efficiëntie, niet op veerkracht. En als je één knooppunt in een toeleveringsketen uitschakelt, breekt de hele keten.

Wat de wereldeconomie vorig jaar meemaakte, leek veel op een auto-ongeluk met hoge snelheid. Soms kun je je auto in de prak rijden, uitstappen en weglopen zonder een schrammetje op te lopen. Alle uiterlijke tekenen wijzen erop dat je het ongeluk ongeschonden hebt overleefd. Maar je uiterlijke verschijning verbergt verschrikkelijke levensbedreigende verwondingen. Dat is wat er in 2020 is gebeurd. Het verhaal in de media zegt dat de economie zich volledig herstelt. Maar het grootste deel van de schade wordt verborgen door triljoenen dollars aan overheidsuitgaven.

Als je beter kijkt, zie je de waarheid. De wereldeconomie ligt aan de beademing, en niets wijst daar meer op dan de gebroken toeleveringsketen. Toen regeringen over de hele wereld hun economieën stopzetten en de burgers opdroegen thuis te blijven, leidde dat tot een tektonische verschuiving in de vraag. Deze verschuiving in de vraag vond plaats op hetzelfde moment dat veel bedrijven hun deuren sloten, waardoor de levering van precies die goederen en diensten waar veel mensen om vroegen, werd beperkt. Zo explodeerde de vraag naar toiletpapier voor de consument toen iedereen gedwongen werd thuis te blijven. De vraag naar commercieel toiletpapier (in kantoren luchthavens, restaurants, hotels, enz.) verdween. Elk type toiletpapier heeft een aparte toeleveringsketen. En ook die ketens zijn niet gemaakt om flexibel te zijn. Zij konden de onevenwichtige vraag niet aan, en het resultaat was gemakkelijk te voorspellen - wijdverspreide tekorten aan toiletpapier.

Om soortgelijke redenen zien we nu tekorten aan andere producten. Zo is er nu bijvoorbeeld een wereldwijd tekort aan halfgeleiderchips die in beeldschermen worden gebruikt. Verwacht wordt dat dit tekort de rest van het jaar zal aanhouden, en de gevolgen zijn wijdverbreid. Hele autofabrieken zijn tot stilstand gekomen omdat ze dit ene onderdeel niet hebben. Spoedig zal het tekort overslaan naar andere consumentenproducten, zoals laptops, tablets, telefoons, televisies en spelconsoles. Wat zullen de gevolgen zijn voor de wereldeconomie wanneer de tekorten in deze producten voelbaar worden? Het probleem wordt nog verergerd doordat het aanhoudende chipschaarste nu ook gevolgen heeft voor de productie van chipmachines zelf, waardoor het chipschaarste nog nijpender wordt.

Niet alleen halfgeleiders kampen met problemen in de toeleveringsketen. Er is ook een tekort aan andere goederen, zoals:

  • Timmerhout
  • Huishoudelijke apparaten
  • Medische benodigdheden
  • Farmaceutische producten
  • Internet routers
  • Auto-onderdelen
  • Koffie
  • En zelfs ketchup

De mondiale toeleveringsketen is gebroken, en nieuwe verstoringen kunnen elk moment optreden en het nog erger maken. Toen bijvoorbeeld het vrachtschip Evergreen vorige maand vast kwam te zitten in het Suezkanaal, blokkeerde het zes dagen lang alle verkeer. Naar schatting loopt ongeveer 10% van de wereldhandel, waaronder 7% van de olie, door het Suezkanaal. Dit heeft de huidige situatie alleen maar verergerd. De gevolgen voor de mondiale scheepvaart en toeleveringsketens zullen nog maanden voelbaar zijn. Het is de perfecte illustratie van de kwetsbaarheid van de wereldwijde bevoorradingsketens. Maar een gebroken wereldwijde bevoorradingsketen is niet het enige probleem.

Centrale banken hebben weer een financiële zeepbel opgeblazen

De reactie van de centrale banken op de COVID-crisis was snel en agressief. Overal ter wereld verlaagden centrale banken de rentetarieven en kochten ze voor miljarden aan obligaties op, allemaal om noodlijdende bedrijven overeind te houden en een financiële ineenstorting te voorkomen. Hoewel deze maatregelen een onmiddellijke financiële ineenstorting hebben voorkomen, hebben zij de vrije markt verder verstoord, waardoor twee gelijktijdige financiële zeepbellen zijn ontstaan die het mondiale financiële systeem nog kwetsbaarder maken:

1) Een tweede huizenbubbel - Volgens Zillow was het afgelopen jaar het heetste vastgoedjaar sinds 2007, met mediane verkoopprijzen in tientallen gebieden die een prijsstijging met dubbele cijfers kenden. De reden? Een combinatie van lage tarieven, een moratorium op uitzettingen en executies, en in sommige gevallen, stedelijke vlucht naar voorstedelijke en landelijke gebieden. Al deze factoren samen zorgen voor zowel een sterke stijging van de vraag naar nieuwe en bestaande woningen als een slinkend aanbod.

Het resultaat is een euforie op de huizenmarkt die doet denken aan de huizenzeepbel van 2002-2007. Zo werd in januari van dit jaar een woning van 2.834 m² in Toronto verkocht voor 2.610.000 dollar na twee dagen op de markt en 17 biedingen. Dit was 612.000 dollar meer dan de vraagprijs. In Los Angeles, meer dan de helft van de woningen verkocht vorige maand voor meer dan hun noteringsprijs. Volgens Redfin was maart 2021 de 'heetste' maand in de geschiedenis van huisvesting met een recordhoogte 42% van de woningen verkocht boven hun catalogusprijs. Klinkt dit als een gezonde, goed gecorrigeerde huizenmarkt? Of weer een gigantische huizenbubbel?

2) Een nieuwe aandelenmarktzeepbel - Sinds de dieptepunten van maart 2020 is de Dow met 78% gestegen, de S&P 500 met 81% en de NASDAQ met 104%. De stijging van de aandelen sinds het dieptepunt in maart is de op twee na grootste in 100 jaar. De enige twee keren dat de markt het beter deed waren in juli 1933 en maart 1936 - beide midden in de Grote Depressie. Hoe overgewaardeerd is de aandelenmarkt? De Buffet Indicator zegt: zeer overgewaardeerd. Deze indicator, genoemd naar de beroemde belegger Warren Buffet, meet de totale marktwaarde van aandelen in verhouding tot de economische output van het land. Met meer dan 200% staat de Buffet Indicator momenteel op een historisch hoogtepunt - veel hoger dan in 1929 en veel hoger dan voor het uiteenspatten van de dot-com zeepbel. Klinkt dit als het ideale moment om in aandelen te beleggen? Of als het hoogtepunt van een marktmanie?

Wereldwijde markten zijn kwetsbaar

Alle zeepbellen springen uiteindelijk uit elkaar. De vraag is alleen wanneer ze zullen knappen en door welke gebeurtenis ze zullen knappen. Door de beleidsreactie van de overheid op COVID is de aandelenmarkt bijzonder kwetsbaar voor instorting. En de ineenstorting ervan bedreigt het hele wereldwijde financiële systeem. Hoe fragiel is het systeem eigenlijk? In januari veroorzaakte de handel in één enkel aandeel bijna een financiële paniek. Terwijl alle krantenkoppen toen gingen over de kleine man versus Wall Street, had de grote krantenkop moeten zijn dat de explosieve aandelenkoers van GameStop bijna een ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem veroorzaakte. Het vernietigde niet alleen het hedgefonds Melvin Capital, dat een grote shortpositie in GameStop had, maar het stelde makelaars zoals Robinhood, TD Ameritrade en Charles Schwab bloot aan miljarden aan potentiële verliezen toen hun klanten hun margin-schuld niet konden dekken.

Voor degenen die niet bekend zijn: handelen op margin betekent aandelen kopen met geleend geld. Dit verbetert het rendement van beleggers als de markt stijgt, maar het kan beleggers wegvagen als de markt daalt. Margin-schuld was een belangrijke factor in de ineenstorting van de aandelenmarkt in 1929, en nu is margin-schuld bezig aan een comeback. Als percentage van het reëel besteedbaar inkomen is de margin-schuld nu hoger dan ze in meer dan 60 jaar is geweest. Het is hoger dan de dot-com bubble, en het is hoger dan het was voor de 1929 crash.

In maart verloor Bill Hwang van Archegos Capital Management in twee dagen tijd 20 miljard dollar toen hij zijn geleende geld, dat hij had gebruikt om op de aandelenmarkt te speculeren, niet terugbetaalde. Net als de GameStop-affaire had ook dit een systemische ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem kunnen veroorzaken. Naar schatting hebben Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, Nomura en andere spelers op Wall Street ten minste 30 miljard dollar verloren. Hun verliezen hadden een crisis kunnen veroorzaken op de derivatenmarkt van meer dan 2 miljard dollar, waardoor banken over de hele wereld failliet zouden zijn gegaan en het mondiale financiële systeem zou zijn vernietigd. Wat het meest verontrustend is, is dat gebeurtenissen als deze plaatsvinden terwijl de wereldmarkten niets anders doen dan recht omhoog gaan. Wat zal er gebeuren als de markt uiteindelijk daalt?

Geruchten over oorlog in overvloed

Helaas hebben we dit allemaal al eerder gezien. Krimpende wereldhandel en instortende markten waren kenmerkend voor de jaren dertig. En dat gold ook voor regionale conflicten en de opkomst van imperiale machten. Duitsland, Italië en Japan vielen in de jaren dertig de buurlanden binnen. Totalitarisme raasde over de wereld. Net als in de jaren dertig zien we vandaag vergelijkbare ontwikkelingen.

De krantenkoppen van vandaag berichten over oorlogen en geruchten van oorlogen. Zo vloog China onlangs met meer dan 20 oorlogsvliegtuigen over het luchtruim van Taiwan. China heeft ook de Filipijnen bedreigd door enkele honderden schepen voor anker te leggen bij een Filipijns rif in de Zuid-Chinese Zee. Intussen dreigen de Verenigde Staten en Rusland in oorlog te raken over Oekraïne, en dreigen Israël en Iran in oorlog te raken over het Iraanse nucleaire programma. Oorlogen en gewelddadige conflicten zijn niets nieuws. Maar frequente confrontaties tussen kernmogendheden waarbij alles op het spel staat, zijn nieuw voor het tijdperk na de Koude Oorlog. Net als tijdens de Cubaanse Raketcrisis en andere momenten van crisisdiplomatie in de Koude Oorlog, kan elk van deze situaties plotseling escaleren in de Derde Wereldoorlog.

Dit zijn gevaarlijke tijden

Ondanks pogingen van de media om ons te verzekeren dat alles goed gaat, zijn dit gevaarlijke tijden. Eén faillissement, en de wereldmarkten kunnen als een kaartenhuis in elkaar storten. Eén verkeerde beslissing, en de supermachten kunnen een wereldoorlog ontketenen. Net als in 1914 en 1939, staat de wereld aan de vooravond van een nieuwe wereldorde. De weg is vrij voor een wereldwijde economische crisis. Internationale geschillen over land kunnen in een oogwenk een oorlog ontketenen. Het is niet de vraag of deze gebeurtenissen zullen gebeuren, het is slechts een kwestie van wanneer. Als ze gebeuren en het stof van de oorlog is neergedaald, zal de wereld er anders uitzien. De wereldmachtsstructuur zal in niets meer lijken op wat we nu zien.

Niets van dit alles zou je moeten verbazen. De Bijbel zegt dat deze zelfde omstandigheden aanwezig zullen zijn vlak voordat de Antichrist aan de macht komt. De Bijbel zegt dat de Derde Wereldoorlog (Openbaring 6:4) en de economische ineenstorting (Openbaring 6:5-6) vooraf zullen gaan aan de opkomst van het wereldrijk van de Antichrist (Openbaring 13:7). Als we de krantenkoppen van vandaag lezen, is het duidelijk dat we steeds dichter bij de gebeurtenissen van de Verdrukking komen. We zitten midden in een wereldwijde pandemie (Lucas 21:11). Israël is terug in het land (Jeremia 23:7-8). Het Joodse volk is terug in Jeruzalem (Lucas 21:24-28). En het Evangelie wordt over de hele wereld verkondigd (Mattheüs 24:14). De eindtijd nadert. Dit betekent dat de opname ook nadert. Wanhoop dus niet, Jezus komt spoedig!

Bron: The End Times Bible Prophecy Newsletter, April 2021