www.wimjongman.nl

(homepagina)


Iran, Afghanistan vertegenwoordigen tegengestelde takken van de islam

Door Kevin Zeller - 20 september 2021

( )

De headerfoto toont het heiligdom van Imam Ali Reda in Mashad, Iran. (Foto met dank aan Iahsan op de Engelstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons)

Iran (MNN) - De Islamitische Republiek Iran en de Taliban in Afghanistan vertegenwoordigen twee zeer verschillende takken van denken in de Islam: Sji'itisch en Soennitisch. Nu de Soennitische Taliban de controle over Afghanistan heeft overgenomen, zijn veel Sji'itische moslims het land ontvlucht.

Dr. Hormoz Shariat van Iran Alive Ministries zegt: "De geschiedenis van hun conflict is lang. In Iran, bijvoorbeeld, hebben soennieten geen recht op moskeeën. Maar in soennitische landen als Afghanistan zijn sjiitische moslims in gevaar."

Soennieten en Sji'ieten

Hormoz Shariat van Iran Alive legt de verschillen tussen deze stromingen uit. "De sjiitische islam is oppervlakkiger, zou ik zeggen, maar de meer emotionele vorm van islam. En de soennitische is dieper, maar meer mentaal. Er is minder emotie. Maar de basisovertuigingen zijn hetzelfde."

Dit creëert een potentieel gespannen politieke situatie tussen Afghanistan en Iran. "De Taliban en de Islamitische Republiek Iran, ik kan zeggen dat ze bang voor elkaar zijn. Ze proberen geen conflict met elkaar te krijgen vanwege de angst."

Shariat zegt dat Iran graag politieke invloed zou krijgen in Afghanistan. Maar op dit moment hebben veel andere projecten en interne problemen hun middelen te veel opgerekt.

Christenen in Afghanistan en Iran

Iran Alive zendt christelijke televisie uit in zowel Iran als Afghanistan. Bid voor de veiligheid van christenen en de groei van kerken in deze landen.

Shariat zegt: "De meerderheid van de Afghaanse bevolking gelooft nog in de islam. Maar de meerderheid van de Iraanse moslims gelooft niet in de islam. Dus dat maakt het makkelijker voor christenen in Iran, behalve dat de regering van Iran achter hen aan zit. In Afghanistan zitten niet alleen de Taliban achter de christenen aan, maar veel Afghanen zullen de christenen ook aangeven. Christenen in Afghanistan voelen zich op dit moment erg in gevaar."

Bron: Iran, Afghanistan represent opposing branches of Islam - Mission Network News

De organisatie 'Iran Alive" voegt per e-mail hieraan toe.

Iran en Afghanistan hebben een vertegenwoordiging van tegenover elkaar staande takken van de islam

Iran en Afghanistan delen een grens van bijna 600 mijl. Hun burgers delen dezelfde fundamentele islamitische overtuigingen. Maar hun verschillende stromingen binnen de Islam leiden tot potentiële politieke conflicten tussen Iran en de Taliban van Afghanistan, zegt Dr. Hormoz Shariat in een interview met Mission Network News.

We willen ook Christianity Today rapport met u delen als een seculiere onderzoeksgroep, GAMAAN een Nederlandse groep, ontdekte dat 1,5 procent van de ondervraagde Iraniërs zich als christen identificeert. Het onderzoek suggereert dat er minstens 750.000 Christenen leven in Iran, en GAMAAN zegt dat dat aantal "groeit tot meer dan een miljoen."

Loof de Heer voor Zijn voortdurende opwekking in het Midden-Oosten!

Zoals we al eerder hebben verklaard, vallen heel Iran en Afghanistan binnen het bereik van onze satellietuitzendingen. De tegengestelde Islamitische overtuigingen in Iran en Afghanistan hebben een lange geschiedenis van conflicten veroorzaakt. Meer conflicten liggen waarschijnlijk in het verschiet onder Afghanistan's nieuwe Taliban-geleide regering. Maar wij geloven dat honderdduizenden mensen - zo niet miljoenen - verenigd zullen worden als broeders en zusters in Christus. Alleen Jezus kan vrede brengen in dat onrustige land, en wij verspreiden daar zijn evangelieboodschap.

Maar op dit moment leven christenen in Iran en Afghanistan onder de voortdurende dreiging van vervolging. Zoals Dr. Shariat aan MNN vertelde, verwacht hij dat Afghanen christenen onder hen zullen worden aangeven bij de Taliban. Als dit gebeurt, zullen gelovigen kostbare medische hulp nodig hebben voor verwondingen die zij oplopen. Juridische kosten zullen moeten worden opgebracht. Gezinnen zullen lijden onder het verlies van inkomen wanneer hun voornaamste kostwinner gevangen wordt gezet.

Zie Iran Alive Ministries