www.wimjongman.nl

(homepagina)


Blijf bidden

Door Hal Lindsey - 20 mei 2021

()

Op het moment dat ik dit schrijf, blijft het geweld in Israël voortwoeden. Hamas heeft duizenden raketten op Israël afgevuurd. Zij vuren die raketten niet alleen af op militaire doelen, maar vooral op burgerbevolkingscentra. Hun willekeurige spervuur van raketten is geen tactiek van de moderne oorlog, maar van het ouderwetse terrorisme.

Intussen veroordelen zij Israël omdat het reageert met precisieaanvallen op militaire doelen. De Israëlische defensietroepen waarschuwen de bewoners van gebouwen voordat de aanvallen beginnen. Het Israëlische leger heeft fouten gemaakt, en burgers zijn gedood als gevolg daarvan. Maar de intentie aan beide kanten is duidelijk. Hamas wil alle Joden doden. Israël wil het vermogen van Hamas om te doden aantasten.

De meeste landen in de wereld hebben verklaringen afgelegd ter ondersteuning van Israëls recht om zichzelf te verdedigen. Maar de meeste media in de wereld lijken de kant van de terroristen te kiezen.

Op 15 mei vernietigde de Israëlische luchtmacht een gebouw in Gaza dat bekend stond als het centrum van operaties van het Hamas-leger. Ze gaven iedereen in het gebouw ongeveer een uur voor de luchtaanval een waarschuwing. Het gebouw werd met uiterste precisie neergehaald, alsof het door een slopersploeg recht naar beneden werd gehaald om bijkomende schade te minimaliseren. Niemand werd gedood. Niemand raakte zelfs gewond. Maar omdat in het gebouw ook de kantoren van de Associated Press en Al Jazeera in Gaza waren gevestigd, waren de elites van de media in de wereld woedend.

Verslaggevers die in conflictgebieden werken, hebben een gevaarlijke en moeilijke taak. Het is ook een belangrijke taak. In de mate dat ze eerlijk blijven, geven ze ons ogen en oren op plaatsen waar weinigen van ons persoonlijk zouden willen zijn. Maar als een van hun gebouwen wordt gebruikt om de vijand onderdak te verschaffen, is dat gebouw niet langer neutraal en wordt het vrij spel.

Op 17 mei zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat hij Israël om bewijs had gevraagd dat het AP-gebouw onderdak bood aan Hamas. Misschien moet hij eens praten met bronnen van de Amerikaanse inlichtingendienst. Beter nog, misschien moet hij een artikel lezen dat voor The Atlantic is geschreven door voormalig AP-verslaggever Matti Friedman.

Nadat Hamas en Israël in 2014 vochten, schreef Friedman: "Hamas begreep dat verslaggevers geïntimideerd konden worden wanneer dat nodig was en dat ze de intimidatie niet zouden rapporteren... De AP-medewerkers in Gaza-Stad zouden getuige zijn van een raketlancering vlak naast hun kantoor, met gevaar voor verslaggevers en andere burgers in de buurt - en de AP zou er niet over berichten, zelfs niet in AP-artikelen over Israëlische beweringen dat Hamas raketten lanceerde vanuit woonwijken."

De Associated Press zit al 15 jaar in dat gebouw. In 2014 schreef hun eigen verslaggever dat Hamas raketten lanceerde van "vlak ernaast". Maar AP weigerde dit te melden. Hun eigen verslaggever zei dat Hamas intimidatie gebruikte om de berichtgeving van AP te beïnvloeden. De Associated Press wist dat vooringenomenheid door intimidatie was ingevoerd in hun berichtgeving over Hamas, maar ze wilden niet toestaan dat hun verslaggevers dat zeiden.

Minister Blinken heeft gelijk als hij zegt dat we onafhankelijke journalisten nodig hebben die verslag doen vanuit conflictgebieden. Maar we hebben geen nieuwsorganisaties nodig die intimidatie toelaten om hun verslaggevers te beïnvloeden. Als AP haar verhalen veranderde omdat haar verslaggevers werden geïntimideerd, was die verslaggeving erger dan helemaal geen verslaggeving.

Oorlog is verschrikkelijk. Maar in de zeldzame gevallen dat Palestijnse leiders hun burgers laten stemmen, stemmen ze op terroristen. Zij kiezen zelf het soort mannen dat militaire installaties plaatst in scholen, ziekenhuizen, moskeeën, en in het centrum van woonwijken voor de burgerbevolking. Zij doen dit in de wetenschap dat Israël verantwoordelijk zal worden gehouden voor de dood van burgers, en dat zij - de mannen die deze burgers in gevaar brengen - niet ter verantwoording zullen worden geroepen, behalve door het Israëlische leger.

Een paar weken geleden, toen dit alles begon, moedigde ik christenen aan om aandacht te schenken aan Psalm 122:6, en "Bid voor de vrede van Jeruzalem". Stop nu niet. Dit zijn cruciale uren en dagen.

Bron: The Hal Lindsey Report | Hal Lindsey