www.wimjongman.nl

(homepagina)


Biden over de verwoesting 2e tempel: "We kunnen altijd Build Back Better [beter terugbouwen?

door David Sidman | 2 december 2021

()

Ik zal hen brengen naar Mijn heilige berg en hen zich laten verblijden in Mijn gebedshuis. Jesaja 56:7 (De Israël BijbelTM)

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag gastheer van de jaarlijkse menora-verlichtingsceremonie van het Witte Huis op de vierde avond van Channukah. Tijdens zijn toespraak verwees Biden naar het verhaal van Chanukah en de verwoesting van de Tweede Tempel. Biden vergeleek de heilige tempel met de "tempel van onze democratie". De vergelijking werd door velen als ironisch ervaren omdat democratie een Grieks concept is, precies de mensen (en ideeën) waartegen de Makkabeeën vochten.

Wat later in zijn toespraak leek de Amerikaanse president optimistisch te zijn dat de derde Tempel zal worden herbouwd, zeggende: "Of het nu gaat om de tempel van Jeruzalem of een tempel van onze democratie, niets dat gebroken of ontheiligd is, is onherstelbaar... niets. We kunnen altijd Build Back Better [beter terugbouwen], of misschien: helderder terug bouwen.

De toespraak was niet zonder de kenmerkende blunders van de president, waaronder het vertellen aan de echtgenoot van vice-president Kamala Harris, Doug, dat hij "de menora-dame leidt."

Biden verwelkomde ook de nieuwe ambassadeur van Israël in de Verenigde Staten, Michael Herzog. Na de introductie, herinnerde Biden aan zijn ontmoeting met de voormalige Israëlische premier Golda Meir die zei dat hij de contact zou zijn tussen Israël en de Egyptenaren na de Yom Kippur oorlog van '73 en een ontmoeting met Meir die hij beschreef als "zo deprimerend."

Over de lessen van de Chanoeka-feestdag, zei Biden: "Het Chanukkah-verhaal biedt een krachtige les en voedt de bron van hoop. In duisternis is er licht. In cynisme is er hoop en optimisme en een onwrikbaar geloof dat wonderen mogelijk zijn."

De menora die werd aangestoken was ontworpen door wijlen Manfred Anson, een immigrant die aan nazi-Duitsland was ontsnapt.

Biden gaf ook een eervolle vermelding aan een gast, Rabbi Aharon Glatt, voor het "aanmoedigen van zijn gemeente om zich te laten vaccineren."

Ironisch genoeg prees Biden, die voorstander is van zowel een masker als een vaccinatieplicht, de lessen van vrijheid en ongebondenheid die van de Makkabeeën kan worden geleerd.

"Wanneer we deze menora aansteken in het Witte Huis en Joodse families menora's voor hun ramen plaatsen, verkondigen we vrijheid. We oefenen de vrijheid uit die de Makkabeeën zochten. Om gewoon hun geloof te belijden en we laten zien dat er nog steeds licht is. Dat zelfs het zwakste vlammetje in een traditie kan blijven branden en de ziel van een volk kan voeden. Een klein beetje licht, een klein beetje licht waar het ook gevonden wordt, kan de duisternis verdrijven en een weg voorwaarts verlichten."

Bron: Biden over de vernietiging van de 2e tempel: 'We kunnen altijd Build Back Better [beter terugbouwen]'