www.wimjongman.nl

(homepagina)


Van Biden naar de Taliban met liefde

door Burak Bekdil - 17 augustus 2021

  • De Afghanen staan misschien wel tegenover 's werelds wreedste leger van radicale moslims, dat nu in Kabul is geïnstalleerd en bewapend is met wat VS-president Joe Biden zei: "Alle hulpmiddelen... en uitrusting van een modern leger. Wij hebben geavanceerd wapentuig geleverd," wat de Taliban hebben buitgemaakt op het uiteenvallende Afghaanse Nationale Leger.

  • President Biden heeft in feite "geavanceerd wapentuig" geschonken, met dank aan de Amerikaanse belastingbetaler, niet alleen aan de Taliban, Al-Qaeda en ISIS, maar ook aan Rusland, China en Iran, die nu ongetwijfeld reverse-engineering van het achtergelaten materiaal zullen gaan toepassen.

  • De Afghanen hebben goede redenen om hun eigen land met miljoenen te ontvluchten. Iran is hun typische eerste halte.

  • Eenmaal in Iran krijgen ze een gemakkelijke en veilige doorgang naar Turkije - dat is het geschenk van Iran aan president Recep Tayyip Erdoğan. Turkije herbergt al bijna vijf miljoen migranten. De komst, over een periode van jaren, van nog eens vijf miljoen zou Turkije, zijn economie, politiek en relatieve veiligheid verlammen. Maar de Afghaanse migranten zullen niet alleen het probleem van Turkije zijn.

  • In 2020 dreigde Erdoğan de EU-landen te overspoelen met miljoenen Syriërs.... Het werkelijke aantal was slechts een paar duizend. De bluf van Erdoğan was mislukt. Sindsdien heeft hij niet geprobeerd om nog een door de Turkse regering gesponsorde migrantendump op Grieks grondgebied te doen.

  • Als de Griekse en EU-grensdiensten de migrantencrisis van 2015 niet opnieuw willen meemaken, moeten ze hun blauwdrukken om het Griekse grondgebied tegen migranten te beschermen, herzien en zich voorbereiden op een nieuwe instroom nog dit jaar.

( )

De eerste tien jaar van de burgeroorlog in Syrië hebben geleid tot 6,5 miljoen asielzoekende migranten op een bevolking van 22 miljoen. De bevolking van Afghanistan is 75% groter dan die van Syrië aan het begin van de oorlog. Afghanen hebben goede redenen om hun land met miljoenen te ontvluchten. Iran is hun typische eerste halte, en van daaruit krijgen ze een gemakkelijke en veilige doortocht naar Turkije. Als de Griekse en EU-grensdiensten de migrantencrisis van 2015 niet opnieuw willen meemaken, moeten ze hun blauwdrukken herzien om het Griekse grondgebied tegen migranten te beschermen en zich voorbereiden op een nieuwe instroom dit jaar. Duizenden Afghanen verdringen zich op 16 augustus 2021 op het asfalt van de luchthaven van Kabul, in een poging het land te ontvluchten. (Foto screenshot)

Locals in Istanbul waren onlangs geschokt toen ze hordes jonge Afghaanse mannen in versleten uniformen doelloos door buurten zagen slenteren waar al duizenden Syrische vluchtelingen woonden. Later hield de Turkse politie negen van de mannen aan en zette ze het land uit. Honderden anderen communiceren met hun familieleden en vrienden in Afghanistan en Iran en informeren hen waarschijnlijk over de illegale migratieroutes naar Turkije -- Afghanen betalen smokkelaars gewoonlijk $1.000 voor de reis van Kabul naar Van in Oost-Turkije. Met de overwinning van de Taliban en de ineenstorting van de Afghaanse regering zullen honderdduizenden wellicht via Iran naar Oost-Turkije oversteken en eindelijk de minst gevaarlijke (en goedkoopste) route naar het grondgebied van de Europese Unie zoeken.

Nadat de Verenigde Staten zich volledig uit Afghanistan hebben teruggetrokken, zal de grens van Turkije met Iran vol zitten met mensen die Turkije proberen binnen te komen. Maar eenmaal in Turkije is er geen duidelijke weg naar een legale status en zijn er helemaal geen organisaties die gezinnen steunen die voedsel en onderdak nodig hebben. De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) behandelt niet langer asielaanvragen in Turkije, en aanvragen bij overheidsinstanties kunnen jaren duren.

Turkije wordt geconfronteerd met deze nieuwe golf illegale immigranten terwijl het al 3,6 miljoen geregistreerde Syrische migranten herbergt, dus al 4,37% van de totale bevolking van Turkije. Meer dan een miljoen Syrische kinderen tussen 5 en 17 jaar, of 63% van het totaal, gaan vandaag naar Turkse scholen. In de afgelopen drie jaar zijn 120.000 Syriërs Turkse staatsburgers geworden. Zij bezitten winkels, runnen bedrijven en wonen in overwegend Syrische getto's in Ankara en Istanbul.

In drie Turkse provincies (Gaziantep, Hatay en Şanlıurfa) maken Syriërs meer dan 20% van de bevolking uit. In de Turkse provincie Kilis maken zij 74,3% van de bevolking uit.

Turken, met een schamel inkomen van 8.000 dollar per hoofd van de bevolking, zijn het al beu dat goedkope, illegale Syrische werknemers hun banen inpikken. Nu de dreiging van de Afghaanse migranten zo zichtbaar is in de Turkse straten, ontdekken de Turken de voordelen van een nieuwe golf van nativisme [ingezetenen bevoordelen]. Er zijn al tekenen dat dit nativisme gewelddadig kan worden.

Op 12 augustus heeft de politie in Ankara 76 mensen aangehouden in verband met aanvallen op huizen en bedrijven waarvan werd aangenomen dat ze van Syriërs waren, nadat een Turkse tiener was gedood in een gevecht met een groep migranten uit Syrië. Een menigte van honderden mensen ging de straat op in de wijk Altındağ. Ze gooiden stenen naar huizen van Syrische migranten, plunderden sommige winkels en scandeerden anti-Syrische slogans. Het tafereel leek op een moslim-op-moslim pogrom.

De eerste tien jaar van de burgeroorlog in Syrië hebben geleid tot 6,5 miljoen asielzoekende migranten op een bevolking van 22 miljoen. De bevolking van Afghanistan is 75% groter dan die van Syrië aan het begin van de oorlog. En de Afghanen staan tegenover misschien wel 's werelds wreedste leger van radicale moslims, dat nu in Kabul is geïnstalleerd en bewapend is met wat VS-president Joe Biden zei: "Alle hulpmiddelen... en uitrusting van een modern leger. Wij hebben geavanceerd wapentuig geleverd," dat de Taliban hebben buitgemaakt op het uiteenvallende Afghaanse Nationale Leger.

President Biden heeft in feite "geavanceerd wapentuig" geschonken, met dank aan de Amerikaanse belastingbetaler, niet alleen aan de Taliban, Al-Qaeda en ISIS, maar ook aan Rusland, China en Iran, die het achtergelaten materiaal nu ongetwijfeld zullen gaan onderwerpen aan reverse engineering.

Afghanen hebben goede redenen om hun land met miljoenen te ontvluchten. Iran is hun typische eerste halte.

Eenmaal in Iran krijgen ze een gemakkelijke en veilige doorgang naar Turkije - dat is het geschenk van Iran aan president Recep Tayyip Erdoğan. Turkije herbergt al bijna vijf miljoen migranten. De komst, over een periode van jaren, van nog eens vijf miljoen zou Turkije, zijn economie, politiek en relatieve veiligheid verlammen. Maar de Afghaanse migranten zullen niet alleen het probleem van Turkije zijn.

Op het hoogtepunt van de Syrische crisis vroegen 1,3 miljoen Syriërs asiel aan in Europa. Naar nationaliteit vormden zij in 2015 de grootste groep onder de migranten van verschillende nationaliteiten die vanuit Turkije op Grieks grondgebied aankwamen. Vijf jaar later hebben Afghanen de leiding genomen. En dat is nog voor de grootste Afghaanse golf is begonnen.

In 2020 dreigde Erdoğan de EU-landen te overspoelen met miljoenen Syriërs. Zijn regering bracht duizenden Syriërs naar de grens van Turkije met Griekenland in Thracië, opende de poorten en duwde hen het niemandsland in. Binnen de eerste week, zo beweerde de Turkse regering, waren bijna 200.000 Syriërs Griekenland binnengekomen. Het werkelijke aantal was slechts een paar duizend. De bluf van Erdoğan was mislukt. Sindsdien heeft hij niet geprobeerd nog een door de Turkse regering gesponsorde migrantendump op Grieks grondgebied te doen.

Als de Griekse en EU-grensdiensten de migrantencrisis van 2015 niet opnieuw willen meemaken, moeten ze hun blauwdrukken herzien om het Griekse grondgebied tegen migranten te beschermen en zich voorbereiden op een nieuwe toestroom dit jaar.

Burak Bekdil, een van de belangrijkste Turkse journalisten, werd onlangs na 29 jaar ontslagen bij de bekendste krant van het land, omdat hij in Gatestone had geschreven wat er in Turkije gebeurt. Hij is een medewerker van het Midden-Oosten Forum.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: From Biden to the Taliban with Love :: Gatestone Institute