www.wimjongman.nl

(homepagina)


Bidens erfenis: Een nucleair Iran

door Majid Rafizadeh - 22 december 2021

  • Het Iraanse regime bevordert momenteel haar nucleaire programma in een snel tempo, draait centrifuges en verrijkt uranium op een hoog niveau, allemaal terwijl de internationale gemeenschap geen toegang heeft om de nucleaire activiteiten van het regime te controleren om na te gaan hoe ver de Iraanse regering verwijderd is van het verkrijgen van kernwapens.

  • Terwijl de Iraanse leiders beweren dat het nucleaire programma van het land is ontworpen voor civiele doeleinden, een gezamenlijke verklaring uitgegeven door het Verenigd Koninkrijk, erkenden Frankrijk en Duitsland dat het Iraanse regime "geen geloofwaardige civiele behoefte heeft aan uraniummetaal R&D en productie, die een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van een kernwapen."

  • Intussen zwijgt de regering-Biden volledig, terwijl het Iraanse regime de vragen van de IAEA over drie niet-gedeclareerde clandestiene nucleaire sites in Iran negeert en weigert te beantwoorden.

  • Het enige wat de regering-Biden tot dusver heeft gedaan, is het sussen van een regime dat "dood aan Amerika" en "dood aan Israël" roept, en dat vastbesloten is de VS uit het Midden-Oosten te verdrijven.

  • Iran - een van de slechts vier staten die volgens het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken het terrorisme steunen en een van de grootste schenders van de mensenrechten - is ook vastbesloten Israël te ontwortelen en te vervangen en alle olie in het Midden-Oosten van Syrië tot Saudi-Arabië en de Golfstaten in beslag te nemen.

  • We moeten dus gewoon achterover leunen en toekijken hoe het plunderende, terroristische regime van Iran, dat al begonnen is het hele Midden-Oosten over te nemen, een nucleaire staat wordt en het Midden-Oosten te gronde richt - onder het toeziend oog van de regering-Biden.

( )

Het Iraanse regime bevordert momenteel haar nucleaire programma in een snel tempo, draait centrifuges en verrijkt uranium op een hoog niveau, dit alles terwijl de internationale gemeenschap geen toegang heeft om de nucleaire activiteiten van het regime te controleren om na te gaan hoe ver de Iraanse regering verwijderd is van het verkrijgen van kernwapens.

De regering Biden lijkt geen duidelijke agenda te hebben over hoe het Iraanse regime te stoppen om nucleair te gaan. Er is al bijna een jaar en zeven onderhandelingsrondes achter de rug, maar er is niets uit deze gesprekken gekomen, behalve dat de heersende mullahs van Iran hun nucleaire programma blijven opvoeren, met de steun van Rusland.

Het Iraanse regime speelt een spelletje met de regering-Biden, waarschijnlijk door de onderhandelingen te rekken - en de verrijking van uranium tot wapens te versnellen - om tijd te winnen om een nucleaire staat te worden.

Het Iraanse regime heeft nu genoeg verrijkt uranium om uranium te produceren dat geschikt is voor wapens. Het Institute for Science and International Security heeft op 19 november 2021 een rapport gepubliceerd waarin het laatste rapport van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) over de nucleaire activiteiten van Iran wordt geanalyseerd en geschetst. Volgens het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid zegt:

"Iran heeft genoeg verrijkt uraniumhexafluoride (UF6) in de vorm van bijna 20 en 60 procent verrijkt uranium om in slechts drie weken genoeg voor wapens geschikt uranium (WGU) te produceren, hier opgevat als 25 kilogram (kg), voor een enkel kernwapen. Iran zou dit kunnen doen zonder gebruik te maken van hun voorraad tot 5% verrijkt uranium als grondstof. De groei van Irans voorraden van bijna 20 en 60 procent verrijkt uranium heeft het tijdschema's voor een uitbraak gevaarlijk verkort".

Bovendien heeft het Iraanse regime, daags nadat het een akkoord had bereikt om het bewakingsmechanisme van de IAEA uit te breiden door opnieuw bewakingscamera's te installeren, op 15 december aangekondigd dat het de IAEA niet zal toestaan om de beelden van de bewakingscamera's te zien. "Met andere woorden, het agentschap zal geen toegang hebben tot de informatie voordat de sancties zijn opgeheven," zei het staatspersbureau IRNA van het Iraanse regime, dat Behrouz Kamalvandi citeerde, een woordvoerder van de Atomic Energy Organization of Iran.

Het Iraanse regime bevordert momenteel haar nucleaire programma in een snel tempo, centrifuges draaiend en uranium verrijkend op een hoog niveau, dit alles terwijl de internationale gemeenschap geen toegang heeft om de nucleaire activiteiten van het regime te controleren om na te gaan hoe ver de Iraanse regering verwijderd is van het verkrijgen van kernwapens.

Hoewel de Iraanse leiders beweren dat het nucleaire programma van het land bedoeld is voor civiele doeleinden, bijvoorbeeld de ontwikkeling van brandstof voor onderzoeksreactoren, is de productie van verrijkt uraniummetaal een cruciale stap in de richting van de bouw van kernwapens. In een gezamenlijke verklaring van het VK, Frankrijk en Duitsland wordt erkend dat het Iraanse regime "geen geloofwaardige civiele behoefte heeft aan R&D en productie van uraniummetaal, die een essentiële stap zijn in de ontwikkeling van een kernwapen." Bovendien is het nucleaire dossier van het Iraanse regime gevuld met clandestiene nucleaire sites en activiteiten -- nog een aanwijzing dat de Islamitische Republiek van plan is een kernwapenstaat te worden.

Intussen blijft de regering-Biden doodstil terwijl het Iraanse regime de vragen van de IAEA over drie niet-gedeclareerde clandestiene nucleaire sites in Iran negeert en weigert deze te beantwoorden. Directeur-generaal Rafael Mariano Grossi van de IAEA waarschuwde onlangs:

"Het gebrek aan vooruitgang bij het ophelderen van de vragen van het agentschap over de juistheid en volledigheid van de Iraanse verklaringen betreffende de veiligheidscontrole tast in ernstige mate het vermogen van het agentschap aan om zekerheid te verschaffen over het vreedzame karakter van het nucleaire programma van Iran. Omwille van de objectiviteit moet ik zeggen dat de Iraanse regering haar bereidheid heeft herhaald om zich te engageren en samen te werken en antwoorden te geven, maar dat men dat tot dusver niet heeft gedaan. Dus ik hoop dat dit kan veranderen, maar op dit moment hebben we nog geen concrete vooruitgang geboekt."

Het enige wat de regering Biden tot nu toe heeft gedaan, is een regime te sussen dat "dood aan Amerika" en "dood aan Israël" roept en dat vastbesloten is om de VS uit het Midden-Oosten te verdrijven.

Iran - een van de slechts vier staten die volgens het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken het terrorisme sponsoren en een van de toon aagevende schenders van de mensenrechten - is ook vastbesloten Israël te ontwortelen en te vervangen en alle olie in het Midden-Oosten van Syrië tot Saudi-Arabië en de Golfstaten in beslag te nemen.

De regering-Biden heeft tot dusver een reeks sancties tegen het Iraanse regime opgeheven. Op 2 juli werden ook de sancties tegen drie Iraniërs opgeheven krachtens Executive Order 13382. Deze personen waren ook door de vorige Amerikaanse regering gesanctioneerd wegens hun betrokkenheid bij het bevorderen van het programma voor ballistische raketten van Iran. Bovendien heeft de regering-Biden op 10 juni de sancties tegen drie voormalige Iraanse regeringsfunctionarissen en twee Iraanse bedrijven die betrokken zijn bij de olie-industrie van het land, opgeheven.

We moeten dus gewoon achterover leunen en toekijken hoe het plunderende, terroristische regime van Iran, dat al begonnen is het hele Midden-Oosten over te nemen, een nucleaire staat wordt en het Midden-Oosten te gronde richt -- onder het toeziend oog van de regering-Biden.

Dr. Majid Rafizadeh is zakenstrateeg en adviseur, Harvard-geleerde, politicoloog, bestuurslid van Harvard International Review, en voorzitter van de International American Council on the Middle East. Hij is auteur van verschillende boeken over de islam en het buitenlands beleid van de VS. Hij is te bereiken op Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Biden's Legacy: A Nuclear Iran :: Gatestone Institute