www.wimjongman.nl

(homepagina)


Arabieren: Biden brengt extremisme en terrorisme weer tot leven

door Khaled Abu Toameh - 24 augustus 2021

  • Voor het eerst in verscheidene jaren voelen de jihadi's zwakte, verwarring en gebrek aan visie van de VS onder de regering-Biden.

  • "De Verenigde Staten hebben zich teruggetrokken uit [Afghanistan] om de deur te openen voor hun vijanden en tegenstanders om het vacuüm te vullen.... Als we de situatie beoordelen, zullen we zien dat de krachten die de VS daar zullen vervangen zijn: Rusland, China, Pakistan, en natuurlijk Iran. Rusland en China worden gedreven door de wens om de enorme minerale rijkdom van Afghanistan te exploiteren." - Jameel Al-Theyabi, Saoedisch journalist en politiek analist, Okaz, 15 augustus 2021.

  • "De escalerende dreiging van terrorisme vanuit Afghanistan lijkt plaats te vinden met de steun en patronage van grote landen... door een oogje dicht te knijpen voor de activiteiten van gewelddadige en terroristische organisaties, die Arabische en internationale solidariteit vereisen om de dreiging van de Taliban en Al-Qaeda gezamenlijk het hoofd te bieden." - Monir Adib, Egyptisch expert op het gebied van wereldwijd terrorisme, Al-Ain, 16 augustus 2021.

  • "De Amerikanen moeten toegeven dat ze er niet in geslaagd zijn om een staat, of een leger, op te bouwen in Afghanistan, of zelfs maar een beweging om terrorisme en extremisme te bestrijden, en nu trekt het al zijn agenten terug, en laat Afghanistan gegijzeld achter in de handen van extremisten." - Osama Saraya, voormalig redacteur van de Egyptische krant Al-Ahram; Al-Ahram, 16 augustus 2021.

  • >Dankzij de regering Biden zeggen de Arabieren en moslims, hebben terreurgroepen die de jihad (heilige oorlog) tegen de VS en Israël willen voeren en de veiligheid en stabiliteit van veel Arabische landen bedreigen, hun voet aan de grond gekregen in het Midden-Oosten.

( )

Voor het eerst in vele jaren voelen de jihadi's de zwakte, de verwarring en het gebrek aan visie van de VS onder de regering Biden. (Foto screenshot)

Terwijl de Palestijnse islamistische beweging Hamas de "nederlaag" van de Verenigde Staten in Afghanistan viert, lijken de Arabieren zich zorgen te maken dat zij degenen zullen zijn die de prijs zullen betalen door het doelwit te worden van terreurgroepen, waaronder Islamitische Staat en Al-Qaeda.

In hun commentaar op de terugtrekking van de Amerikaanse troepen en de snelle overname van Afghanistan door de Taliban, zeiden verschillende Arabische politieke analisten, schrijvers en journalisten dat zij er niet aan twijfelen dat de regio op weg is naar een nieuw tijdperk van extremisme en terrorisme.

De door Iran gesteunde Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) zeiden dat zij aangemoedigd waren door de "nederlaag" van de VS en hebben opgeroepen tot het opvoeren van de strijd tegen Israël. "De ondergang van de Amerikaanse bezetting van Afghanistan is een voorspel voor de ondergang van alle machten van onderdrukking, in de eerste plaats de Israëlische bezetting van het land Palestina," zei Hamas-leider Ismail Haniyeh tijdens een telefoongesprek met Taliban-leider Mullah Baradar om "hem te feliciteren met de vermeende overwinning op de VS."

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), na Hamas de grootste terreurgroep in de Gazastrook, gaf ook een verklaring uit "waarin het dierbare Afghaanse volk werd gefeliciteerd met de bevrijding van het Afghaanse land van de Amerikaanse en Westerse bezetting." PIJ sprak de hoop uit dat alle Moslims op een dag verenigd zouden zijn "onder de vlag van de Islam om Palestina en de Al-Aqsa Moskee te bevrijden."

De twee Palestijnse terreurgroepen zijn blij om de VS zwak, vernederd en teruggetrokken te zien. Zij verachten de VS vanwege hun langdurige en traditionele steun aan Israël. Voor de Palestijnen geldt: "de vriend van mijn vijand is mijn vijand". Deze opvatting blijkt ook de reden waarom Hamas en PIJ geen onderscheid maken tussen Israël en de VS. Hamas en PIJ hopen nu waarschijnlijk ook dat alle jihadi-groepen zich zullen verenigen om de Palestijnen te helpen Israël te elimineren.

Voor het eerst in vele jaren voelen de jihadi's de zwakte, de verwarring en het gebrek aan visie van de VS onder de regering Biden. De Arabieren waarschuwen dat deze zwakte en onzekerheid Afghanistan en het hele Midden-Oosten in een bloedbad zal storten.

"We zijn getuige van het ontstaan van een kwaadaardig momentum om de extremistische islamisten weer nieuw leven in te blazen, en geen enkele partij zal van dit momentum worden gespaard, en wij, de Arabieren in het bijzonder, de Golfstaten, zullen het doelwit zijn," schreef de Saoedische schrijver Mishary Dhayidi. "Wie heeft het beest uit zijn kooi bevrijd en met welk doel? We zijn weer terug bij af."

De Saoedische politiek analist Abdullah Bin Bijad Al Otaibi voorspelde dat de stappen van de regering Biden in Afghanistan zullen leiden tot de heropleving van het terrorisme en de drugshandel, evenals het versterken van de extremistische ideologie van de terroristische groeperingen in het Midden-Oosten.

"De heropleving van het terrorisme zal een belangrijk onderdeel zijn van het fundamentalistische tijdperk, niet alleen in Afghanistan, maar in de hele islamitische wereld," waarschuwde Otaibi. "Afghanistan zal opnieuw een veilige haven worden voor alle fundamentalisten en terroristen, van de Moslim Broederschap tot Al-Qaeda."

De Arabische en islamitische landen, zei hij, "moeten zich voorbereiden op het ergste in de nabije toekomst, en elke zelfgenoegzaamheid met islamistische groepen, organisaties, activiteiten, gesprek en ideologie zal ernstige gevolgen hebben." Otaibi waarschuwde verder dat sociale media een nog groter broeinest van opruiing en rekrutering zullen worden, en dat er nieuwe mechanismen zullen worden opgezet om fondsen te werven voor de terreurorganisaties.

"Sommige Arabische en islamitische landen zullen het doelwit worden als de terreurgroepen hun leden en instrumenten over de hele wereld gaan mobiliseren," merkte Otaibi op.

Jameel Al-Theyabi, een Saoedische journalist en politiek analist, wees erop dat Amerikaanse veiligheidsdeskundigen dachten dat de Taliban minstens een maand lang niet in staat zou zijn Kaboel binnen te dringen. Theyabi waarschuwde dat de acties van de regering Biden in Afghanistan de deur zal openen voor een nieuwe wereldwijde veiligheidscrisis.

"Laten we ons scènes herinneren van aarzeling en vloeibaarheid in de posities van president Barack Obama, die eindigden met het overdragen van Irak en Syrië aan Iran," schreef hij.

"Vandaag kan worden gezegd dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden een wapen heeft genomen en zichzelf in de voet heeft geschoten. Afghanistan is nu weer in de greep van de Taliban door de roekeloosheid van de terugtrekking van de VS, wat een bedreiging betekent voor de veiligheid van de hele wereld vanwege de steun van de Taliban aan extremistische en terroristische bewegingen en groepen. Wie kan vergeten dat de Taliban onderdak bood aan Al-Qaeda en zijn voormalige leider Osama bin Laden, en nog steeds bondgenoot is van Al-Qaeda en onderdak biedt aan deze elementen?

Volgens Theyabi groeit niet alleen de vrees dat Afghanistan in een gewelddadige burgeroorlog zal worden gestort, maar ook de vrees dat Afghanistan zal terugkeren naar wat het was -- een bolwerk van extremisme en terrorisme, en een toevluchtsoord voor jihadistische bewegingen. "Dit zijn ernstige gevaren die de Verenigde Staten en de wereld niet kunnen negeren, wat er ook gebeurt," zei hij.

"Wat er gebeurt in Afghanistan, dat momenteel onder controle staat van de Taliban, vormt een ernstige uitdaging voor de hele wereld. De Verenigde Staten hebben zich daaruit teruggetrokken om voor hun vijanden en tegenstanders de deur open te zetten om het vacuüm op te vullen, met alle gevolgen van dien: invloed, hegemonie en een bedreiging voor de regio en de wereld. Als we de situatie beoordelen, dan zullen we zien dat de krachten die de VS daar zullen vervangen: Rusland, China, Pakistan, en natuurlijk Iran zijn. Rusland en China worden gedreven door de wens om de enorme minerale rijkdom van Afghanistan te exploiteren. Pakistan is op zoek naar strategische diepgang langs haar lange grens met Afghanistan. Deze strategische diepte zou voor India de weg versperren naar een eventuele alliantie met Afghanistan."

De Saoedische analist voegde eraan toe dat "het zeker is dat de wereld een donkere tunnel en een onveilige toekomst ingaat met de terugkeer van Afghanistan als verzamelplaats voor terroristische groeperingen."

Monir Adib, een Egyptische expert op het gebied van islamitische bewegingen en wereldwijd terrorisme, zei dat veel landen een oogje hebben dichtgeknepen voor de samenwerking van de Taliban met Al-Qaeda.

"Afghanistan is een toevluchtsoord geworden voor islamitische organisaties, en internationaal gedrag in het algemeen, en weerspiegelt de omvang van de crisis in het omgaan met het escalerende gevaar uit Afghanistan en de impact ervan op de veiligheid in de wereld... De escalerende dreiging van het terrorisme vanuit Afghanistan lijkt plaats te vinden met de steun en bescherming van grote landen, of op zijn minst door een oogje dicht te knijpen voor de activiteiten van gewelddadige en terroristische organisaties, hetgeen Arabische en internationale solidariteit vereist om de dreiging van de Taliban en Al-Qaeda gezamenlijk het hoofd te bieden."

Adib riep op tot een "strategie om gewelddadige groepen en extremisme te confronteren, en ook de landen die deze organisaties steunen, ondanks de complexiteit en de moeilijkheidsgraad ervan."

Osama Saraya, voormalig redacteur van de Egyptische krant Al-Ahram, zei dat het beleid van de Amerikaanse regering de Taliban in staat heeft gesteld "zijn helse strategie" in Afghanistan te realiseren.

"De Amerikanen moeten toegeven dat ze er niet in geslaagd zijn een staat, of een leger, op te bouwen in Afghanistan, of zelfs maar een beweging om terrorisme en extremisme te bestrijden en nu trekt het al zijn agenten terug, en laat Afghanistan gegijzeld achter in de handen van extremisten... Wij, de Arabieren, worden het meest getroffen door alle terroristische en extremistische bewegingen. Wij moeten ons voorbereiden op wat er uit Afghanistan gaat komen. Dit is een zuiver nationale verantwoordelijkheid van onze landen. We moeten niet wachten op hulp uit het Westen of van de Amerikanen."

Een andere prominente Egyptische schrijver, Ahmed Al-Shamy, wees erop dat terwijl de Taliban en hun vrienden "dansen van vreugde", de wereld "huilt van angst voor het mogelijke terrorisme" dat uit Afghanistan zou komen.

"De Taliban heeft de kus van het leven gekregen van de Amerikanen, en iedereen is er nu mee bezig en klaar om er in mee te gaan," schreef Shamy.

"Zal de Taliban stoppen met het aannemen van terrorisme? Ik ben er zeker van dat dit onmogelijk is gezien de steun van de beweging aan terroristische organisaties in de wereld, met name de Moslimbroederschap, Al Qaida, ISIS en Jabhat Al-Nusra nadat zij voor hen een veilige haven zijn geworden. Integendeel, de Taliban zullen deze organisaties in de komende periode alle steun verlenen om nog meer extremistische organisaties en terroristen te reproduceren die alle landen van de wereld terroriseren onder het voorwendsel van de oprichting van de Islamitische Staat. Daarom moeten alle landen van de wereld, vooral in het Midden-Oosten, naar nieuwe scenario's zoeken om het mogelijke terrorisme dat in Afghanistan is begonnen te verschijnen, te stoppen".

Uit de eerste reactie van de Arabieren op het laatste VS-debacle in Afghanistan blijkt dat de Arabische en islamitische landen zich grote zorgen maken over het feit dat de regering-Biden islamistische terreurgroepen in het zadel helpt. Dankzij de regering-Biden, zeggen de Arabieren en moslims, hebben terreurgroepen die de jihad (heilige oorlog) willen voeren tegen de VS en Israël en die de veiligheid en stabiliteit van veel Arabische landen bedreigen, hun vaste voet in het Midden-Oosten gekregen.

Khaled Abu Toameh is een bekroond journalist die in Jeruzalem woont.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Arabs: Biden Brings Extremism, Terrorism Back to Life :: Gatestone Institute