www.wimjongman.nl

(homepagina)


Arabieren: Een waarschuwing aan Biden over de Iraanse mollahs

door Khaled Abu Toameh - 25 maart 2021

  • Het besluit van president Biden om de sancties tegen Iran door te zetten, heeft de vrees van veel Arabieren niet kunnen verminderen. Zij zeggen sceptisch te blijven over het beleid van Washington ten aanzien van de dreigingen die uitgaan van de mullahs in Teheran.

  • "Hij [Biden] moet geen concessies doen [aan Iran] die de stabiliteit in de regio niet dienen. Iran zal doorgaan met zijn trucs en bedrog om sancties en pogingen tot het stoppen van het bezit van een kernbom te vermijden wat een gevaar zou vormen voor de landen in de regio." - Khaled bin Hamad al-Malek, Saoedische krantenredacteur en schrijver, Al Jazirah, 5 maart 2021.

  • "Iran is een kwaadaardige, terroristische schurkenstaat, en het houdt zich niet aan wat met hem is afgesproken." - Khaled bin Hamad al-Malek, Al Jazirah, 5 maart 2021.

  • "De huidige Iraanse truc is erop gericht de Amerikanen te doen geloven dat Teheran wil terugkeren naar de overeenkomst, maar het kan geen concessies doen vanwege de druk van de straat, dus heeft het Washington nodig om de sancties te laten vallen voordat er onderhandelingen worden gestart... Wat Iran betreft, het wil zijn doel nastreven om nucleaire wapens te verkrijgen die de regio en de wereld bedreigen." - Dr. Salem Hameed, Emirati politiek analist en academicus, Al-Ittihad, 6 maart 2021.

  • "De Iraanse mullahs zijn als gevaarlijke giftige slangen. De mullahs kunnen niet getemd worden tenzij hun giftanden volledig worden uitgetrokken. President Biden lijkt zich niet bewust te zijn van hoe gevaarlijk ze zijn." - Mohamed al-Sheikh, prominent Saoedisch schrijver, Al Jazirah, 5 maart 2021.

  • De regering Biden, "vooral de linkervleugel van de Democratische Partij, hoopt nog steeds de mullahs in hun kamp te krijgen en ze uit het Chinees-Russische kamp te trekken," merkte hij op.

  • "De mullahs van Iran dromen er nog steeds van om het Grote Perzische Rijk te vestigen, en omwille van dit doel zijn zij er niet vies van om alle inspanningen en fondsen aan te wenden om dit doel te bereiken, zelfs als zij gedwongen worden om geduldig te zijn." - Mohamed al-Sheikh, Al Jazirah, 5 maart 2021.

  • Voormalig Egyptisch diplomaat Amr Helmy haalde uit naar de regering Biden voor het "laten vallen" van de meeste van de 12 voorwaarden... die gesteld waren om terug te keren naar het nucleaire akkoord met Iran. De voorwaarden ... vereisen dat Iran ... stopt met verrijken en nooit plutonium opwerkt, het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) onbeperkte toegang verleent tot al zijn sites, stopt met de proliferatie van ballistische raketten, stopt met steun aan terroristische groeperingen in het Midden-Oosten en stopt met zijn dreigende gedrag tegenover zijn buren.

  • "Het smeken van de VS om onderhandelingen [met Iran] zal leiden tot meer Iraanse onverzettelijkheid en zal haar extremisme bevorderen," zei [Egyptisch politiek analist Dr. Tarek] Fahmi. Hij waarschuwde dat de VS de "grootste verliezer" zou zijn als Iran wordt toegestaan om door te gaan met zijn manoeuvres en bedreigingen tegen de veiligheid van de regio. - Al-Ain, 4 maart 2021.

  • Veelbetekenend is dat dergelijke stemmen lijken te worden gedeeld door een groot aantal Arabieren in verschillende Arabische landen - niet alleen de Golfstaten.
 

De regering-Biden heeft besloten Uitvoeringsbevel 12957, uitgevaardigd in 1995, waarbij een reeks sancties tegen Iran werd ingesteld als reactie op de bedreiging die Iran vormde voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie van de VS, met nog een jaar te verlengen. Dit besluit heeft echter de vrees van veel Arabieren niet kunnen wegnemen. Zij zeggen sceptisch te blijven over het beleid van Washington ten aanzien van de bedreigingen die uitgaan van de mullahs in Teheran. Afbeelding: De Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis op 5 maart 2021, de dag dat hij Executive Order 12957 verlengde. (Foto door Samuel Corum/Getty Images)

De regering-Biden heeft besloten om de "nationale noodtoestand" (Executive Order 12957), die in 1995 werd uitgevaardigd als reactie op de dreiging die Iran vormde voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie van de VS, met nog een jaar te verlengen.

De Executive Order legde een reeks sancties op aan Iran als reactie op haar steun aan het internationale terrorisme, zijn pogingen om het vredesproces in het Midden-Oosten tussen Israël en de Palestijnen te ondermijnen, en zijn verwerving van kernwapens.

Vorige week heeft het Witte Huis aangekondigd dat de "nationale noodtoestand" ook na 15 maart 2021 moet blijven bestaan. Het citeerde president Joe Biden die zei dat de acties van Iran een ongewone en buitengewone bedreiging blijven vormen voor de VS. Iran, zo voegde hij eraan toe, blijft raketten en andere asymmetrische en conventionele wapencapaciteiten ontwikkelen. Hij beschuldigde Iran er ook van terroristische groeperingen over de hele wereld te blijven steunen.

De Amerikaanse president wees erop dat Iran doorgaat met de "proliferatie en ontwikkeling van raketten en andere asymmetrische en conventionele wapencapaciteiten, haar netwerk en campagne van regionale agressie, steun aan terroristische groeperingen en de kwaadaardige activiteiten van de Islamitische Revolutionaire Garde en surrogaten".

Het besluit van President Biden om de sancties tegen Iran voort te zetten, heeft echter de vrees van veel Arabieren niet kunnen wegnemen. Zij zeggen sceptisch te blijven over het beleid van Washington ten aanzien van de bedreigingen die uitgaan van de mullahs in Teheran.

"President Biden zou Iran niet moeten tolereren," zo waarschuwde de Saoedische krantenredacteur en schrijver Khaled bin Hamad al-Malek.

"Hij [Biden] moet geen concessies doen [aan Iran] wat de stabiliteit in de regio niet zal dienen. Iran zal doorgaan met zijn trucs en bedrog tegen sancties en de pogingen om Iran te stoppen van het bezitten van een kernbom die een gevaar zou vormen voor landen in de regio te vermijden."

Zich richtend tot de regering Biden, schreef al-Malek:

"Iran is een kwaadaardige, terroristische schurkenstaat, en het houdt zich niet aan wat met hem is afgesproken. Iran plant zijn proxies in de meeste landen van de regio om chaos te creëren en zijn agenda en expansionistische doelen te consolideren. Er is geen betere optie dan geweld te gebruiken tegen deze terroristische staat, om het te dwingen internationale verdragen te respecteren, en het te verplichten zijn buren geen kwaad te doen, wat wij verwachten van de regering Biden om de veiligheid en stabiliteit van de regio te handhaven."

Politiek analist en academicus Dr. Salem Hameed uit de Emiraten, waarschuwde de regering-Biden ervoor zich niet te laten misleiden door de mullahs in Teheran.

Hameed sprak de vrees uit dat de regering-Biden zou terugkeren naar het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), algemeen bekend als de nucleaire deal met Iran, die in 2015 alleen werd ondertekend door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde naties - China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, de VS - plus Duitsland en de Europese Unie. De Iraniërs hebben de JCPOA-deal nooit ondertekend.

"De huidige Iraanse truc is erop gericht de Amerikanen te laten geloven dat Teheran wil terugkeren naar de overeenkomst, maar dat het geen concessies kan doen vanwege de druk van de straat, dus heeft het Washington nodig om de sancties te laten vallen voordat er onderhandelingen worden gestart," aldus Hameed. Verwijzend naar de landen die het akkoord hebben ondertekend, voegde Hameed eraan toe:

"Misschien moeten deze landen, om de regio niet in chaos te storten, voortdurende, onveranderlijke strategieën ontwikkelen, omdat landen als Iran gebruik maken van de overgangstoestand voor en na de verkiezingen om hun plannen te herschikken. Wat Iran betreft: dat land wil zijn doel bereiken en kernwapens ontwikkelen die een bedreiging vormen voor de regio en de wereld."

De vooraanstaande Saoedische schrijver Mohamed al-Sheikh zei dat hij betwijfelde of Iran zijn beleid zou veranderen nu Biden in het Witte Huis zit.

"De Iraanse mullahs zijn als gevaarlijke giftige slangen," waarschuwde al-Sheikh. "De mullahs kunnen niet getemd worden tenzij hun giftanden volledig worden uitgetrokken. President Biden lijkt zich niet bewust te zijn van hoe gevaarlijk ze zijn."

Al-Sheikh zei dat de regering Biden hoopt dat Washington door een oogje dicht te knijpen voor de misdaden en mensenrechtenschendingen van de mullahs, "de mullahs in het kamp van de VS te krijgen."

De regering Biden, "vooral de linkervleugel van de Democratische Partij, hoopt nog steeds de mullahs in hun kamp te krijgen en hen uit het Chinees-Russische kamp te trekken," merkte hij op.

"De mullahs van Iran dromen er nog steeds van om het Grote Perzische Rijk te vestigen, en omwille van dit doel zijn zij er niet vies van om alle inspanningen en fondsen aan te wenden om dit doel te bereiken, zelfs als zij gedwongen worden om geduldig te zijn."

Al-Sheikh voegde eraan toe dat hij nog steeds niet kan begrijpen waarom de Democraten zich haasten om Iran gunstig te stemmen terwijl ze de historische bondgenoten van Washington opofferen, zoals Israël en de Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië.

De voormalige Egyptische diplomaat Amr Helmy haalde uit naar de regering-Biden voor het "laten vallen" van de meeste van de 12 voorwaarden die de regering-Trump had gesteld voor terugkeer naar het nucleaire akkoord met Iran.

De voorwaarden, die in mei 2020 werden aangekondigd door de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, vereisen onder meer dat Iran stopt met verrijken en nooit plutonium opwerkt, het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) onbeperkte toegang verleent tot al haar sites, een einde maakt aan zijn proliferatie van ballistische raketten, stopt met steun aan terroristische groeperingen in het Midden-Oosten en een einde maakt aan zijn dreiggedrag tegen zijn buren.

Helmy betoogde dat de regering Biden met het loslaten van deze voorwaarden een verkeerd signaal aan Iran afgeeft:

"Iran heeft de druk opgevoerd om gebruik te maken van de Amerikaanse gretigheid om de onderhandelingen met Iran over zijn nucleaire programma te hervatten... De boodschap die Iran heeft ontvangen: de regering-Biden is gericht op het doen herleven van het beleid dat door [voormalig VS-president Barack] Obama werd toegepast en krabbelt terug ten opzichte van het [beleid] van de regering-Trump."

Iran, voegde Helmy eraan toe, "zal de escalatie in de regio niet stoppen nu het begrijpt dat de nieuwe Amerikaanse regering niet zal aarzelen om door te gaan met het verzwakken van de bondgenoten van Washington, en prioriteit zal geven aan de gevaarlijkste tegenstanders die misschien niet terugkeren naar de onderhandelingstafel tenzij de Amerikaanse sancties [tegen Iran] worden opgeheven."

De Egyptische politiek analist Dr. Tarek Fahmi zei dat Iran een bedreiging blijft vormen voor de hele regio, en niet alleen voor Israël. Fahmi drong er bij de regering-Biden op aan haar beleid te herzien en niet overhaast onderhandelingen aan te gaan met Iran.

"Iran blijft de veiligheid van de hele regio bedreigen, niet alleen een specifiek land; dit vereist dat de Amerikaanse regering haar standpunten heroverweegt en niet overhaast onderhandelingen met Iran aangaat," schreef Fahmi in een artikel met als kop: "Het verkeerde pad van Bidens beleid ten opzichte van Iran."

Hij zei dat Iran zijn manoeuvres zal voortzetten om concessies te verkrijgen van de regering Biden.

"Het smeken van de VS om onderhandelingen [met Iran] zal leiden tot meer Iraanse onverzettelijkheid en haar extremisme bevorderen," zei Fahmi. Hij waarschuwde dat de VS de "grootste verliezer" zou zijn als Iran wordt toegestaan door te gaan met de manoeuvres en bedreigingen tegen de veiligheid van de regio.

"Ondanks alle negatieve standpunten van Iran, is de Amerikaanse regering nog steeds bereid om opnieuw een serieuze diplomatie te voeren om te komen tot een wederzijdse terugkeer naar de naleving van de afspraken van het Joint Comprehensive Plan of Action," voegde hij eraan toe.

Deze stemmen uit de Arabische wereld verwoorden onmiskenbaar een groeiende angst over de vermeende zwakte van de regering-Biden in haar aanpak van de Iraanse dreiging. Veelbetekenend is dat deze stemmen lijken te worden gedeeld door een groot aantal Arabieren in verschillende Arabische landen - niet alleen de Golfstaten. Het is veelzeggend dat deze stemmen eensgezind tot de regering-Biden spreken: vandaag de mullahs in Teheran pacificeren, morgen met bloed betalen voor de verzoening.

Bassam Tawil is een Arabische moslim in het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2021 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Arabs: A Warning to Biden about Iran's Mullahs :: Gatestone Institute