www.wimjongman.nl

(homepagina)


KAN BIDEN WORDEN AANGEKLAAGD OMDAT HIJ AMERIKANEN ACHTERLAAT IN AFGHANISTAN?

Oproepen vanuit het Congres om Biden te laten aftreden of te laten beschuldigen, komen snel en heftig - een belangrijke Democraat geeft toe dat situatie een 'nachtmerrie' is

door Joel C. Rosenberg | 31 augustus 2021

( )

De Amerikaanse president Joe Biden buigt zijn hoofd terwijl hij opmerkingen maakt na de dodelijke aanval op de luchthaven in Kabul, Afghanistan, 26 aug. 2021 (Photo: Screenshot)

WASHINGTON, DC - Om 15.29 uur oostelijke tijd op maandag, steeg het laatste Amerikaanse C-17 transportvliegtuig op uit Kabul, een dag eerder dan de door het Witte Huis zelf opgelegde deadline van 31 augustus.

"Onze 20-jarige militaire aanwezigheid in Afghanistan is beëindigd," verklaarde Biden onmiddellijk en trots in een door het Witte Huis uitgegeven schriftelijke verklaring.

Biden en zijn naaste medewerkers gaven openlijk toe dat zij honderden Amerikanen hadden achtergelaten in een land dat nu volledig is overgenomen door de terroristische Taliban-troepen.

Bovendien schat de New York Times dat meer dan 250.000 Afghaanse burgers die de Amerikaanse en geallieerde strijdkrachten de afgelopen 20 jaar loyaal hebben bijgestaan, ook zijn achtergelaten.

Biden drong er bij de mensen op aan zich geen zorgen te maken.

Om te beginnen: "Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om de voortdurende coördinatie met onze internationale partners te leiden om te zorgen voor een veilige doorgang voor alle Amerikanen, Afghaanse partners en buitenlanders die Afghanistan willen verlaten", zei hij.

Ten tweede benadrukte Biden dat "de Taliban toezeggingen hebben gedaan over een veilige doorgang en dat de wereld hen aan hun toezeggingen zal houden," suggererend dat degenen die achter vijandelijke linies achterbleven, konden vertrouwen op de beloften van een radicaal-islamitische terroristische organisatie die afgelopen donderdag een zelfmoordterrorist toestond om honderden mensen te doden en te verwonden op de luchthaven van Kabul.

"Morgen [dinsdag] middag zal ik het Amerikaanse volk toespreken over mijn beslissing om onze aanwezigheid in Afghanistan niet te verlengen na 31 augustus," verklaarde Biden.

VUURSTORM OP CAPITOL HILL

Leden van het Congres zijn woedend.

Oproepen om Biden te laten aftreden of te laten beschuldigen volgen elkaar in snel tempo op.

"Ik denk dat Joe Biden het verdient om aangeklaagd te worden", zei senator Lindsey Graham, een republikein uit South Carolina en een oude vriend van Biden.

"Hij heeft duizenden Afghanen in de steek gelaten die met ons hebben gevochten en hij heeft ook enkele Amerikaanse burgers in de steek gelaten omdat hij voor de Taliban heeft gecapituleerd voor een deadline van 31 augustus", voegde Graham eraan toe.

"Ik denk dat het plichtsverzuim is om honderden Amerikanen achter vijandelijke linies in de steek te laten en ze tot gijzelaars te maken, om duizenden Afghanen in de steek te laten die eervol aan onze kant hebben gevochten, om voorwaarden te scheppen voor nog een 9/11 die nu door het dak gaat," zei Graham in het CBS News programma van zondag, "Face The Nation."

"Ja, ik denk dat [Biden] nalatig is geweest in zijn plichten als opperbevelhebber," zei Graham. "Ik denk niet dat hij een slecht advies kreeg en die aannam. Ik denk dat hij een goed advies negeerde."

"En dit is Joe Biden wie Joe Biden is. Hij is al 40 jaar zo, maar nu is hij de opperbevelhebber. Hij is geen senator. Hij is niet de vice-president. Dit zijn beslissingen van een opperbevelhebber. Ik denk dat het beste waar mee je dit kunt beschrijven is plichtsverzuim op het hoogste niveau."

Nikki Haley, voormalig VN-ambassadeur, tweette: "Moet Biden aftreden of verwijderd worden vanwege zijn aanpak van Afghanistan? Ja."

Daarna voegde ze eraan toe: "Maar dan hebben we Kamala Harris en dat zou tien keer erger zijn. God helpe ons."

Senator Josh Hawley, de Republikein van Missouri, stelde afgelopen donderdag: "Om te zeggen dat het verlies van Amerikaanse levens vandaag in Kabul misselijkmakend is, doet zeker geen recht aan wat er is gebeurd. Het is verschrikkelijk. En Joe Biden is verantwoordelijk. Het is nu boven alle twijfel verheven dat hij noch de capaciteit noch de wil heeft om te leiden. Hij moet aftreden."

Senator Marsha Blackburn, de republikein uit Tennessee, wierp een breder net van verantwoordelijkheid uit en zei: "Joe Biden, Kamala Harris, Antony Blinken, Lloyd Austin en generaal Milley moeten allemaal aftreden of geconfronteerd worden met impeachment en verwijdering uit hun ambt."

WAT ZEGGEN DE DEMOCRATEN?

Dit zijn maar een paar voorbeelden.

Allemaal Republikeinen, dat u het weet.

Uit bronnen op de Hill kan ik melden dat veel Democraten in het Congres ook boos zijn op Biden, maar niet klaar zijn - nog niet, in ieder geval - om te spreken over aftreden of impeachment.

Leon Panetta, het voormalige Congreslid uit Californië die tijdens de regering Obama-Biden de functie van minister van Defensie en CIA-directeur bekleedde, heeft scherpe kritiek geuit op Bidens acties in Afghanistan.

"Ik denk aan John Kennedy en de Varkensbaai," zei Panetta op CNN. "Het ontvouwde zich snel en de president dacht dat alles in orde zou komen en dat was niet het geval."

"President Kennedy nam de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurde," voegde Panetta eraan toe, verwijzend naar de rampzalige poging van de CIA om Fidel Castro in Cuba omver te werpen, die leidde tot de slachting en arrestatie van honderden Amerikaanse agenten en Cubaanse bannelingen. "Ik raad president Biden ten zeerste aan om zijn verantwoordelijkheid te nemen ... de fouten toe te geven die zijn gemaakt."

De 20 jaar durende oorlog in Afghanistan is nog niet voorbij, zei Panetta tegen de kijkers van CNN. "We zullen terug moeten om ISIS te pakken," drong hij aan vanwege de puinhoop die Biden heeft gemaakt. "We zullen waarschijnlijk terug moeten als Al Qaeda weer opstaat, zoals ze zullen doen, met deze Taliban," voegde hij eraan toe.

Panetta noemde de situatie een "nachtmerrie".

VERBROKEN BELOFTE

Critici wijzen erop dat Biden een belofte heeft gebroken die hij slechts enkele dagen geleden had gedaan. Op 19 augustus, vroeg ABC News presentator George Stephanopolous, Biden tijdens een persoonlijk interview: "Bent u vastbesloten om ervoor te zorgen dat de troepen blijven tot elke Amerikaan die weg wil, weg is? "Ja," beloofde Biden. "Als er nog Amerikaanse burgers over zijn, blijven we tot ze allemaal weg zijn."

( )

Laatste Amerikaanse soldaat verlaat Afghanistan (Foto: Officiële Pentagon Twitter feed)

HOEVEEL AMERIKANEN BLIJVEN ER ACHTER?

"Toen de laatste vijf Amerikaanse militaire transportvliegtuigen maandag uit Afghanistan opstegen, lieten ze zo'n 200 Amerikanen achter en duizenden wanhopige Afghanen die er niet uit konden en nu moeten vertrouwen op de Taliban om hun een vertrek toe te staan," meldde de Associated Press.

"Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de VS zal blijven proberen Amerikanen en Afghanen het land uit te krijgen en zal samenwerken met de buurlanden van Afghanistan om hun vertrek over land of per chartervlucht veilig te stellen zodra de luchthaven van Kabul weer opengaat", meldde AP.

"We zullen onze niet-aflatende inspanningen voortzetten om Amerikanen, buitenlanders en Afghanen te helpen Afghanistan te verlaten als zij daarvoor kiezen," zei minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken. "Onze belofte aan hen kent geen deadline."

Gen. Frank McKenzie van de mariniers, hoofd van het U.S. Central Command, gaf toe: "Er is veel verdriet verbonden aan dit vertrek. We hebben niet iedereen eruit gekregen die we eruit wilden krijgen."

MEDIA KEERT ZICH TEGEN BIDEN

CNN's Clarissa Ward deed verslag over een Texaans gezin dat achtergelaten was in Afghanistan.

"Ze waren al twee weken naar het vliegveld gegaan om wanhopig te proberen weg te komen. Ze hebben allemaal Amerikaanse paspoorten," zei ze. "Ze konden niet langs de Taliban komen."

NBC News correspondent Richard Engel noemde Bidens terugtrekking uit Afghanistan de "ergste capitulatie van westerse waarden in ons leven."

VERKLARING VAN DE PRESIDENT

OPMERKING: Dit is de volledige verklaring van president Biden:

Ik wil onze commandanten en de mannen en vrouwen die onder hen dienen bedanken voor hun uitvoering van de gevaarlijke terugtrekking uit Afghanistan zoals gepland - in de vroege ochtenduren van 31 augustus, Kabul-tijd - zonder verder verlies van Amerikaanse levens.

De afgelopen 17 dagen hebben onze troepen de grootste luchtbrug in de geschiedenis van de VS uitgevoerd, waarbij meer dan 120.000 Amerikaanse burgers, burgers van onze bondgenoten en Afghaanse bondgenoten van de Verenigde Staten werden geëvacueerd. Ze hebben dit gedaan met ongeëvenaarde moed, professionalisme en vastberadenheid.

Nu is er een einde gekomen aan onze 20-jarige militaire aanwezigheid in Afghanistan.

Morgenmiddag zal ik het Amerikaanse volk toespreken over mijn besluit om onze aanwezigheid in Afghanistan niet te verlengen tot na 31 augustus.

Voor nu zal ik meedelen dat de Joint Chiefs en al onze commandanten ter plekke unaniem hebben aanbevolen om onze luchtbrugmissie zoals gepland te beëindigen. Zij waren van mening dat het beëindigen van onze militaire missie de beste manier was om de levens van onze troepen te beschermen en de vooruitzichten veilig te stellen voor het civiele vertrek van degenen die Afghanistan in de komende weken en maanden willen verlaten.

Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om leiding te geven aan de voortdurende coördinatie met onze internationale partners om te zorgen voor een veilige doorgang voor alle Amerikanen, Afghaanse partners en buitenlanders die Afghanistan willen verlaten. Daarbij zal onder meer worden voortgebouwd op de resolutie die de VN-Veiligheidsraad vanmiddag heeft aangenomen en waarin een duidelijke boodschap wordt gegeven over wat de internationale gemeenschap van de Taliban verwacht in de toekomst, met name vrijheid van reizen.

De Taliban heeft toezeggingen gedaan over een veilige doortocht en de wereld zal hen aan die toezeggingen houden. Dit betekent onder meer dat de diplomatie in Afghanistan zal worden voortgezet en dat met de partners in de regio zal worden gecoördineerd om de luchthaven te heropenen, zodat degenen die willen vertrekken kunnen blijven vertrekken en humanitaire hulp kan worden verleend aan de bevolking van Afghanistan.

Ik wil alle Amerikanen vragen vanavond samen met mij te bidden voor drie dingen.

Ten eerste voor onze troepen en diplomaten die deze missie van barmhartigheid in Kabul en met enorme risico's hebben uitgevoerd met zulke ongeëvenaarde resultaten: een luchtbrug die tienduizenden mensen meer heeft geëvacueerd dan iemand voor mogelijk had gehouden.

Ten tweede aan het netwerk van vrijwilligers en veteranen die hielpen bij het identificeren van degenen die geëvacueerd moesten worden, hen naar het vliegveld begeleidden en onderweg steun boden. En ten derde aan iedereen die onze Afghaanse bondgenoten nu - en in de toekomst - verwelkomt in hun nieuwe thuis overal ter wereld, en in de Verenigde Staten.

Tenslotte wil ik eindigen met een moment van dankbaarheid voor het offer van de 13 militairen in Afghanistan die vorige week hun leven gaven om tienduizenden te redden: Marine Corps Staff Sgt. Darin T. Hoover, Marine Corps Sgt. Johanny Rosariopichardo, Marine Corps Sgt. Nicole L. Gee, Marine Corps Cpl. Hunter Lopez, Marine Cpl. Daegan W. Page, Marine Corps Cpl. Humberto A. Sanchez, Marine Corps Lance Cpl. David L. Espinoza, Lance Cpl. Jared M. Schmitz, Lance Cpl. Rylee J. McCollum, Lance Cpl. Dylan R. Merola, Lance Cpl. Kareem M. Nikoui, Navy Hospitalman Maxton W. Soviak en Staff Sgt. Ryan C. Knauss van de Landmacht.

Bron: COULD BIDEN BE IMPEACHED FOR LEAVING AMERICANS BEHIND IN AFGHANISTAN? - All Arab News