www.wimjongman.nl

(homepagina)

Waarom plegen Palestijnen zelfmoord?

door Khaled Abu Toameh - 9 juli 2020

 

Waarom jaagt Hamas op Palestijnen op begraafplaatsen en in de huizen van rouwende families? Omdat haar leiders doodsbang zijn dat de wereld zal ontwaken voor het feit dat hun ruïneuze bewind jonge mannen en vrouwen tot zelfmoord drijft. (Beeldbron: Pezels)

 

 

 

De Palestijnse terreurgroep Hamas doet een serieuze poging om te voorkomen dat journalisten verslag doen van een stijging van het aantal zelfmoorden in de Gazastrook. Hamas wil niet dat de wereld weet dat jonge mannen en vrouwen die onder hun bewind in de Gazastrook leven, als gevolg van economische ontberingen en onderdrukking hun eigen leven hebben genomen.

Alleen al in de afgelopen week hebben vier Palestijnen uit de Gazastrook naar verluidt in afzonderlijke incidenten zelfmoord gepleegd - door geweervuur, pillen, zelfverbranding en het springen van een hoog gebouw. De zelfmoorden hebben Hamas in verlegenheid gebracht, wiens leiders besloten om strenge maatregelen te nemen om te voorkomen dat het nieuws naar de media zou lekken.

Dertien jaar na de gewelddadige overname van de Gazastrook probeert Hamas nog steeds een rooskleurig beeld te schetsen van de situatie daar. Hamas wil de wereld laten zien dat het leven voor veel Palestijnen onder haar islamitische heerschappij en repressieve maatregelen prachtig is.

De realiteit is echter een beetje anders. Onder controle van Hamas heeft de Gazastrook te lijden gehad van een stijgende werkloosheid, hoge armoedecijfers en een sterke inkrimping van de particuliere sector.

Sinds 2017 heeft de regering van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever de betalingen voor de elektriciteit die Israël aan de Gazastrook levert verminderd en de lonen van haar werknemers verlaagd, waardoor de lokale economische crisis nog ernstiger is geworden. Sinds 2014 heeft het harde optreden van Egypte tegen het uitgebreide smokkelkanaal van de Gazastrook het tekort aan brandstof, bouwmateriaal en consumptiegoederen verergerd.

Vorig jaar zijn Palestijnse activisten de straten van de Gazastrook opgegaan om te protesteren tegen de economische ontberingen en te eisen dat Hamas oplossingen biedt voor de stijgende werkloosheid en armoede. De protesten, gehouden onder de vlag "We willen leven!", werden op brute wijze onderdrukt door de veiligheidstroepen en militieleden van Hamas. Honderden activisten werden vastgehouden door Hamas, die de economische protesten zagen als onderdeel van een "samenzwering" om "instabiliteit en anarchie te creëren" en het dictatoriale regime in de Gazastrook te ondermijnen.

Een van de organisatoren van de protesten was Sleman Alajoury, een 24-jarige activist en werkloze academicus uit de noordelijke Gazastrook. Alajoury werd meerdere malen gearresteerd door Hamas voor zijn rol in de wijdverspreide protesten, beschreven als de ergste sinds Hamas de controle over de Gazastrook in beslag nam na het omverwerpen van de regering van PA-president Mahmoud Abbas in 2007.

Op 4 juli, een jaar nadat de protesten door Hamas werden verpletterd, werd Alajoury's lichaam ontdekt in zijn huis in de voorstad van Sheikh Zayed in de noordelijke Gazastrook. Zijn vrienden en familieleden zeiden dat de jongeman zelfmoord had gepleegd met een enkel schot in het hoofd.

In zijn laatste bericht op Facebook, een paar uur voordat hij zijn leven benam, schreef Alajoury dat zijn zelfmoord gericht was tegen het zoeken naar "redding". Hij schreef ook dat "klagen tegen iemand anders dan God een daad van vernedering was."

Alajoury's woorden worden door veel Palestijnen gezien als impliciete kritiek op Hamas over hun falen om de levensomstandigheden in de Gazastrook te verbeteren en het voortdurende optreden tegen jonge activisten die campagne voeren voor een beter leven, democratie en vrijheid van meningsuiting.

Ramzi Mahmoud Suleiman, een vriend van Alajoury, zei dat Alajoury zwaar heeft geleden onder de onderdrukkende maatregelen van Hamas. Suleiman zei dat Alajoury was vastgehouden door de Hamas-veiligheidsdiensten, die een aantal keer zijn huis zijn binnengevallen.

Een andere vriend, Shaher al-Habbash, onthulde dat Alajoury vaak het doelwit was van Hamas vanwege zijn politieke en sociale activiteiten in de Gazastrook. "Hamas' interne veiligheidsdienst arresteerde hem meerdere malen," zei al-Habbash. "Ze vielen het huis van zijn familie binnen en vernederden hem tijdens zijn ondervraging in de gevangenissen van Hamas. Ze vielen zelfs het huis binnen tijdens de bruiloft van zijn zus; dit stoorde hem erg."

Alajoury was de vierde Palestijn die vorige week zelfmoord pleegde in de Gazastrook. De afgelopen weken zijn daar verschillende andere gevallen van zelfmoordpogingen geregistreerd.

In plaats van het probleem aan te pakken, probeert Hamas nu Alajoury's tragische dood onder het tapijt te vegen.

Sommige Palestijnen die zijn begrafenis hebben bijgewoond of het familiehuis hebben bezocht om hun medeleven te betuigen, zijn door Hamas-veiligheidsagenten en -milities opgepakt.

Een Palestijn, Basim Othman, schreef op Facebook dat zijn broer, Fadi, en drie andere mannen "ontvoerd" zijn door leden van Hamas' militaire vleugel, Ezaddin al-Qassem, na het bijwonen van de begrafenis. "Onze boodschap is duidelijk: Hamas is een terroristische organisatie," schreef Othman. "We zullen de ontvoerders en hun families een lesje leren."

Een andere Palestijn, Ramez Mahmoud, schreef op zijn Facebook-pagina dat hij was ontsnapt aan een ontvoeringspoging van de Hamas-milities na de begrafenis van Alajoury. "Ik heb net een ontvoeringspoging van de veiligheidstroepen van Hamas en zijn militaire vleugel overleefd," zei Mahmoud. "Ze ontvoerden mijn vriend, journalist Yusef Hassan, en anderen die hun medeleven kwamen betuigen aan de familie Alajoury."

Een Palestijnse mensenrechtengroep veroordeelde het optreden van Hamas tegen Alajoury's vrienden en andere activisten en riep op tot een grondig onderzoek naar de toename van het aantal zelfmoorden in de Gazastrook.

"De [Hamas] veiligheidsdiensten in Gaza arresteerden minstens negen personen in drie afzonderlijke incidenten op 4 juli 2020, die de begrafenis van Sleman Alajoury bijwoonden," het Al-Mezan Center For Human Rights zei in een verklaring.

"Al-Mezan haar gebiedsonderzoeken tonen aan dat de leden van de veiligheidsdiensten in Gaza Ghasan Sadi Musalam, 37, Fadi Mohammed Othman, 38, en Khalil Adib Salim, 33, om ongeveer 13:30 p.m. dichtbij de begraafplaats van Beit Lahia in de noordelijke Gazastrook arresteerden, juist nadat zij de begrafenis van Alajoury hadden verlaten."

De mensenrechtengroep wees er ook op dat Hamas twee journalisten had gearresteerd die de begrafenis versloegen. Ze werden geïdentificeerd als Ahmed al-Ras, 35, en Helmi al-Ghoul, 26, en werden ondervraagd over de aard van hun werk, voordat ze werden vrijgelaten.

"Vier andere personen werden gearresteerd nadat ze de familie van de overledene hadden bezocht om hun respect te betuigen", onthulde Al-Mezan.

"Agenten van de veiligheidsdiensten die in een blauw voertuig en een witte minibus reisden, hielden de vier mannen tegen, waarvan er twee werden geïdentificeerd als Yousef Khalil Hassan, en Ahmed Awni al-Mahali, en overgebracht naar het politiebureau, voordat ze alle vier dezelfde dag werden vrijgelaten."

De mensenrechtengroep zei dat sommige van de gevangenen van Hamas teruggeroepen werden voor verder verhoor in de komende dagen. "Anderen meldden dat ze geslagen en verbaal bedreigd werden tijdens verhoren rond berichten die ze maakten op sociale media die opriepen tot vreedzame bijeenkomsten, en dat hun mobiele telefoons in beslag werden genomen", voegde de groep eraan toe.

"Al-Mezan veroordeelt de incidenten en eist dat er een einde komt aan de willekeurige arrestaties en dagvaardingen die worden uitgevoerd in strijd met een eerlijke rechtsgang en benadrukt dat de gezagdragers krachtens het Palestijnse en internationale recht verplicht zijn de openbare vrijheden te bevorderen en de mensenrechten, met name de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame vergadering, te eerbiedigen. Al-Mezan bevestigt voorts dat het probleem van de zelfmoord in Gaza symptomatisch is voor de toenemende frustratie en wanhoop onder de Palestijnse bevolking".

Dergelijke oproepen van mensenrechtenorganisaties worden van de hand gewezen door de Hamas-leiders, wier enige zorg de ijzeren greep van hun macht is. Voor Hamas, brengen de Palestijnen die zelfmoord plegen het regime in gevaar, zelfs - en misschien nog wel meer - na hun dood.

Waarom jaagt Hamas op de Palestijnen op begraafplaatsen en in de huizen van rouwende families? Omdat haar leiders doodsbang zijn dat de wereld zal ontwaken voor het feit dat hun ruïneuze bewind jonge mannen en vrouwen tot zelfmoord drijft.

Hamas, na 13 jaar criminele nalatigheid, wijst de verantwoordelijkheid van de hand voor het welzijn van het volk. Het is verbazingwekkend dat Hamas er nog steeds in slaagt de wereld ervan te overtuigen dat Israël de schuld heeft van de ellende van zijn eigen volk. Deze handige en giftige leugen stelt het land in staat om geld en wapens te blijven ontvangen van de vrienden in Iran en Hezbollah om zijn doodsgreep op de Gazastrook aan te scherpen. Voor Hamas is de jihad (heilige oorlog) van belang, niet een fatsoenlijk leven voor het volk. Tragisch genoeg lijkt het erop dat de jonge Palestijnen in Gaza deze boodschap nu krijgen - luid en duidelijk.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist die in Jeruzalem is gevestigd, is een Shillman Journalism Fellow bij Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Why are Palestinians Committing Suicide?