www.wimjongman.nl

(homepagina)

Waarom gaan vulkanen in de hele wereld plotseling enorme wolken van as mijlenver de lucht in schieten?

12 januari 2020 - door Michael Snyder

()

Er is zeker geen gebrek aan seismische activiteit tot nu toe in 2020. Nog maar een paar dagen geleden schreef ik over de afschuwelijke aardbevingszwerm die Puerto Rico momenteel doormaakt. Meer dan 1000 aardbevingen hebben Puerto Rico tot nu toe geteisterd, en zoals u hieronder zult zien, werd het net door een nieuwe zeer grote aardbeving getroffen. Maar op dit moment staan de vulkaanuitbarstingen centraal. Met name een massale uitbarsting in de Filippijnen haalde de krantenkoppen over de hele wereld, maar wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat verschillende andere vulkanen de afgelopen week ook op spectaculaire wijze uit hun toppen hebben geblazen. Plotseling schieten de vulkanen over de hele wereld reusachtige aswolken mijlenver de lucht in, en dat is voor veel van de experts een raadsel.

Laten we eens kijken naar wat we de afgelopen 7 dagen hebben meegemaakt.

Afgelopen dinsdag schoot een van de belangrijkste vulkanen in Alaska hete as bijna 8 km de lucht in, Anchorage Daily News.

De Shishaldin-Vulkaan barstte uit om 5 uur dinsdagmorgen, deelde het Vulkaan Waarnemingscentrum van Alaska mee, en stuurde een eerste aswolk omhoog naar 6 km. De wolken verduisterden aanvankelijk de berg, maar de satellietbeelden bevestigden de aswolk, zei de geofysicus Hans Schwaiger van het Geologische Onderzoek van de V.S..

De seismische activiteit verminderde voor een paar uren, maar steeg toen opnieuw op. Tijdens de verhoging, spuwde de vulkaan een aswolk tot bijna 8 km, kondigde het observatorium aan. De latere uitbarsting verhoogde het volume van de as.

Er zitten 5280 voet in een mijl, en dus hebben we het over een aswolk van bijna 8 km hoog.

Dan op donderdag schoot de berg. Popocatepetl in Mexico hete as ruim 6 km de lucht in, NPR.

De Popocatépetl-vulkaan van Mexico barstte op donderdag los in een spectaculaire stroom van lava en as, die gloeiende rotsen zo'n 6 km de lucht in slingerde.

De dramatische explosie van de actieve stratovolcano, iets meer dan 60 km ten zuidoosten van Mexico-Stad, werd op video vastgelegd door het Nationaal Centrum voor Rampenpreventie van Mexico, CENAPRED.

Degenen die mijn werk regelmatig volgen, weten al dat ik me grote zorgen maak over de Popocatepetl. Hij heeft het potentieel om de ergste natuurramp in de moderne geschiedenis van Noord-Amerika te veroorzaken, omdat hij vrij dicht bij Mexico-Stad ligt. De volgende samenvatting van de potentiële dreiging die de berg Popocatepetl vormt, komt uit een van mijn vorige artikelen, hier.

Ongeveer 26 miljoen mensen leven binnen 100 km van de krater van Popocatepetl en dus hebben we het over het potentieel voor dood en vernietiging op een schaal die moeilijk voor te stellen is. In de oudheid begroef de berg Popocatepetl hele Aztekensteden in oververhitte modder, maar toen ging hij ongeveer 1000 jaar slapen. Helaas voor ons begon hij in de jaren negentig van de vorige eeuw weer wakker te worden, en nu is dit het meest actieve dat we hebben gezien sinds de vulkaan oorspronkelijk weer is ontwaakt.

Laten we hopen dat Popocatepetl zich rustig houdt, want de dood en de verwoesting die een catastrofale uitbarsting zou veroorzaken, zou enorm zijn.

Ondertussen schoot de Sabancaya-vulkaan in Peru in Zuid-Amerika ook net een pluim van vulkanische as van ruim 7 km de lucht in: VolcanoDiscovery.

De explosieve activiteit gaat door. Vulkaanas Advisory Center (VAAC) Buenos Aires waarschuwde voor een vulkanische aspluim die tot een geschatte hoogte van 7 km (of vluchtniveau 240) is gestegen (en zich bij 15 kts in S-richting beweegt).

Maar bijna niemand let op wat er net in Peru is gebeurd, vanwege wat er net in de Filippijnen is gebeurd.

Op zondag kwam de Taal-vulkaan tot leven, en er wordt gemeld dat de uitbarsting "stoom, as en kiezels tot 10 à 15 kilometer de lucht in heeft gestuurd." Usa-today

Kunt u zich dat voorstellen?

Volgens USA Today heeft de as Manilla al bereikt, en is de "roodgloeiende lava" begonnen uit de vulkaan te stromen.

Rood-hete lava die op maandag uit een Filippijnse vulkaan is gestroomd na een plotselinge uitbarsting van as en stoom, die de dorpelingen dwong te vluchten en de internationale luchthaven, kantoren en scholen van Manilla liet sluiten.

Er waren geen directe meldingen van slachtoffers of grote schade door de uitbarsting van de Taal-vulkaan ten zuiden van de hoofdstad die zondag begon. Maar wolken van as waaiden meer dan 100 kilometer naar het noorden en bereikten de bruisende hoofdstad Manilla en dwongen de sluiting van de belangrijkste luchthaven van het land, en meer dan 240 internationale en binnenlandse vluchten die tot nu toe werden geannuleerd.

Helaas waarschuwen de autoriteiten dat het ergste nog moet komen.

In feite vertellen ze ons dat een "gevaarlijke explosieve uitbarsting" letterlijk elk moment kan gebeuren...

"De aardbevingen waren sterk, en het voelde alsof er een monster naar buiten kwam" zoals in films, vertelde Cookie Siscar, die het gebied had verlaten en een verslag van haar man, Emer, een pluimveehouder, doorstuurde, aan de Times.

Het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie verhoogde het dreigingsniveau voor de Taal-Vulkaan naar vier van de vijf, en zei dat een "gevaarlijke explosieve uitbarsting" elk moment kon gebeuren.

Ondertussen zien we nog steeds meer ongewone aardbevingsactiviteiten over de hele wereld.

Na al meer dan 1000 aardbevingen sinds het begin van 2020, werd Puerto Rico zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,9... CBN News

Een aardbeving met een kracht van 5,9 schudde Puerto Rico zaterdag en veroorzaakte veel schade aan de zuidkust van het eiland, waar eerdere recente aardbevingen huizen en scholen al ten val waren gebracht.

Het Geologisch Onderzoek van de VS zei dat de 8:54 a.m. (1254 GMT) beving 13 kilometer ten zuidoosten van Guanica op een ondiepe diepte van 5 kilometer plaatsvond.

Ik waarschuw er al een tijdje voor dat onze planeet steeds onstabieler wordt en dat de bevingen alleen maar erger zullen worden.

Ik weet dat veel mensen me eerst niet geloofden, en dat is oké.

Na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen zullen misschien nog een paar mensen beginnen te begrijpen wat er aan de hand is.

Er zijn altijd aardbevingen en vulkaanuitbarstingen geweest, maar voor het grootste deel van ons leven hebben we kunnen aannemen dat onze planeet over het algemeen stabiel was.

Helaas is dat niet langer een veilige veronderstelling.

We zijn een periode ingegaan waarin alle oude aannames niet meer van toepassing zijn, en alles wat kan beven zal beven.

Bron: Why Are Volcanoes All Over The Globe Suddenly Shooting Giant Clouds Of Ash Miles Into The Air? – End Of The American Dream