www.wimjongman.nl

(homepagina)

Verlies van Soleimani zal Irans lange-termijn doel van regionale hegemonie niet tegenhouden

 Israëlische waarnemers zeggen dat Teheran, ondanks enige schade aan zijn kortetermijncapaciteiten, naar verwachting de activiteiten in Irak en Syrië zal voortzetten en dat er naast een nieuwe botsing met de Verenigde Staten een parallelle Israëlisch-Iraanse schaduwoorlog zal voortgaan.

Door Yaakov Lappin - 7 januari 2020

( )

De Islamitische Revolutionaire Garde van Iran met op de achtergrond een billboard van Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei. Bron: Wikimedia Commons.

Ondanks de aanzienlijke klap die Iran heeft gekregen bij de moord op de beruchte commandant van de Quds Force, majoor Gen. Qassem Soleimani, door de Amerikaanse strijdkrachten, is het regime toch vastbesloten het uitbreidingsprogramma voort te zetten om de regio te domineren, zo hebben Israëlische waarnemers vastgesteld.

"Niemand kan betwisten dat Qassem Soleimani ongetwijfeld niet alleen een van de meest bekwame commandanten in Iran was in de afgelopen decennia, maar dat hij vele soorten vaardigheden had, niet alleen militair maar ook politiek," vertelde Raz Zimmt, een onderzoeker aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv," aan JNS.

De capaciteit van Soleimani om relaties te beheren met Iraakse Shi'ite milities, Hezbollah in Libanon, Houthi-troepen in Jemen en het regime van Syrische President Bashar Assad (die aan zijn contacten werd toegevoegd om Rusland in 2015 te overtuigen de Syrische oorlog in te gaan om Assad te redden), betekende dat hij een zeer significant figuur was, die op de "juiste plaats stond op het juiste ogenblik" vanuit zijn perspectief, zo zei de bovengenoemde Zimmt.

"Het is volkomen duidelijk dat de Quds Force en de Islamitische Revolutionaire Garde een pijnlijke klap hebben gekregen," aldus Zimmt, redacteur van "Spotlight on Iran", dat wordt gepubliceerd door het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center.

Toch is Iran, in tegenstelling tot niet-statelijke terreurorganisaties, een georganiseerde staat, benadrukte hij, en degenen die de strategie in de Islamitische Republiek bepalen, blijven functioneren. Zij bestaan uit de opperste leider, Ayatollah Ali Khamenei, en leden van de Iraanse hoogste nationale veiligheidsraad.

Soleimani heeft, ondanks zijn grote invloed, niet de strategie en de kerndoelstellingen vastgesteld, aldus Zimmt.

"Soleimani is degene die de strategie met veel succes heeft uitgevoerd, hoewel hij ook nogal wat mislukkingen had. Het komt er dus op neer dat we op korte termijn, naar mijn mening, schade kunnen verwachten aan de operationele capaciteiten van Iran. Maar dat zal hun regionale agenda waarschijnlijk niet veranderen. Ze zullen hun doelstellingen niet veranderen.

De aandacht gaat nu uit naar Soleimani's opvolger, Esmail Ghaani, die tot aan de moord de plaatsvervangend commandant van de Quds Force was. Ghaani zal nu de proef op de som moeten nemen om de regionale agenda van Iran uit te voeren.

"Niemand kent Ghaani echt goed," zei Zimmt. "Maar het moet gezegd worden dat hij de Quds Force goed kent. Hij is de plaatsvervangend commandant ervan sinds het einde van de jaren negentig."

Hoewel het mogelijk is dat Soleimani's charisma ontbreekt, staat Ghaani dicht bij de opperste leider, zo zei Zimmt, waarbij hij opmerkte dat beiden in de stad Mashhad zijn geboren en sinds de jaren tachtig na de Iraanse revolutie met elkaar in contact stonden.

Uitspraken over het einde van de destructieve rol van Iran in de regio zijn voorbarig, waarschuwde Zimmt en hij zei dat "Soleimani belangrijk, effectief en vrij succesvol was, maar Iran zal zijn strategie blijven uitvoeren".

( )

Nieuwe commandant van de Iraanse Quds Force Brig. Gen. Esmail Ghaani. Erfan Kouchari. foto Wikimedia Commons.

Op de vraag of Iran ook zou kunnen proberen Israël te treffen in een vergelding voor de moord, zei Zimmt dat Teheran er geen belang bij heeft om Israël in de confrontatie te betrekken, omdat ze op dit moment er al "tot aan hun nek" in zitten met de Verenigde Staten en omdat "het voor hen duidelijk is dat Israël geen Saoedi-Arabië is - maar zal reageren".

Tegelijkertijd zei hij: "Ik kan niet uitsluiten dat als een botsing tussen de VS en Iran escaleert, het Iraanse denken zou kunnen veranderen, en dat ze Israël erin zullen slepen."

Bovendien is de afzonderlijke Israëlisch-Iraanse schaduwoorlog in Syrië nog niet afgelopen en de Iraniërs zijn nog steeds vastbesloten om te reageren op de Israëlische maatregelen die zijn genomen om de Iraanse verschansing daar te voorkomen.

Iran heeft een probleem

Ely Karmon, een senior onderzoekswetenschapper bij het International Institute for Counter-Terrorism (ICT) in Herzliya, vertelde JNS dat Iran veel opties heeft om te overwegen bij haar wraak op Amerika, waaronder potentiële aanvallen op ambassades en militaire bases overzee. Het probleem voor Iran, zei hij, is het uitzoeken van wat al pijnlijk genoeg zou zijn zonder dat de Amerikaanse president Donald Trump al te hard reageert.

Verwijzend naar de recente stemming in het Iraakse parlement waarin werd opgeroepen tot een vertrek van de VS uit Irak, zei Karmon dat een parlement geen bevoegdheid heeft om een Overeenkomst inzake de status van de strijdkrachten (SOFA) op te zeggen, en dat alleen een eerste minister dat zou kunnen doen. De Iraakse Eerste minister Adil Abdul Mahdi dient momenteel slechts in een conciërge-rol na zijn ontslag op 29 november.

Karmon zei dat een van Soleimani's missies in Irak een poging kan zijn geweest om de benoeming van een pro-Iraanse premier veilig te stellen.

Vooruitziend zei Karmon dat als zij zich kwetsbaar voelen in de Groene Strook van Bagdad, dan konden de militaire strijdkrachten van de V.S. van plaats veranderen naar het Koerdische gebied in noordelijk Irak, waar sommige Amerikaanse krachten reeds vanuit een basis dichtbij Kirkuk werken en waar nauwe samenwerkende relaties zijn met de vriendschappelijke Koerdische strijdkrachten van Peshmerga.

Een dergelijke stap zou ook de Koerdische hoop op het behoud van de autonomie versterken en zou kunnen worden gebruikt om Iran te ondermijnen, zo betoogde hij.

Karmon zei dat hij betwijfelde of Iran de Hezbollah tegen Israël zou activeren op dit moment, aangezien het afvuren van raketten al snel zou kunnen leiden tot een verslechtering van het algemene conflict, maar dat de door Iran gecontroleerde Iraakse en Afghaanse milities in Zuid-Syrië aanvallen op de Golanhoogte zouden kunnen lanceren.

"De fysieke oorlog tussen Israël en Iran in Syrië zal voortduren en breidt zich uit naar Irak, zoals de stafchef van de IDF [Aviv Kochavi] onlangs verklaarde," aldus Karmon. Tegelijkertijd zal Iran zich waarschijnlijk richten op Irak als een centrale arena om het over te nemen.

"De Iraanse manoeuvre moet de V.S. Irak uitdrijven," benadrukte Karmon. "Maar ze moeten rekening houden met het feit dat ze in een problematische situatie zitten. Er zijn grote demonstraties geweest in Iran, en 1500 mensen zijn onlangs gedood in ongeregeldheden. Er zijn anti-Iraanse protesten geweest in Irak, die waarschijnlijk zullen voortduren, en er zijn daar 500 mensen gedood. En dan zijn er nog de protesten in Libanon.

"Door al deze fronten heeft Iran een probleem," vervolgde hij. "Hun reactie zal niet inhouden dat er vanuit de heup geschoten wordt. Ze zullen proberen een verergering te voorkomen met een onvoorspelbare president Trump."

Bron: Loss of Soleimani won’t stop Iran’s long-term goal of regional hegemony - JNS.org