www.wimjongman.nl

(homepagina)

Netanyahu: Van de beste tot de slechtste in minder dan 2 maanden?

De man die zoveel bereikt heeft als minister-president gooit het allemaal weg in zijn huidige aanpak van de coronapandemie.

()

Door Moria Kor - 6 juni 2020

Zou het kunnen dat de beste premier in de geschiedenis van Israël ook herinnerd zal worden als een van haar slechtste?

De premier die erin geslaagd is om zeldzame niveaus van stabiliteit in de regering te handhaven, de terreur te verminderen, in Judea en Samaria te bouwen, onze status in de wereld te verbeteren, onze grenzen en onze economie te versterken, ons in de technologische voorhoede te plaatsen - maar ons dan met één klap van een virus helemaal teruggeslagen heeft, nog verder achterop dan Iran en Rwanda. "Jaloezie, lust, en het [vervolg van] eer," zeiden onze wijzen, "verwijder een persoon van de wereld." Netanyahu, de 2020-versie, is een voorbeeld van deze Talmoedische spreuk.

Netanyahu's jaloezie op zijn hooggeplaatste Amerikaanse vrienden in de macht, zijn fanatisme over zijn plaats in de geschiedenis, heeft hem ertoe gebracht om iedereen die in staat is om te schitteren aan de kant te zetten. Ik denk niet dat iemand echt met hem kan concurreren, maar de angsten van onze leider hebben hem nu alleenstaand aan de top gepositioneerd, omringd door mensen die geen licht voor hem kunnen zijn, inclusief pluimstrijkers als Tzahi Hanegbi en de andere Kadima afgedankten. Lust, of hebzucht - in de vorm van de belastingvoordelen die hij wil, en de roofzuchtige clausules die in de residentierekening van de plaatsvervangende premier zijn opgenomen - vervuilen het politieke en ideologische gesprek dat van een premier wordt verlangd. Eer - de premier kan niet toegeven dat hij ongelijk heeft en niet respecteren degenen die hem respecteren. Partijen die hem door de woestijn heen gevolgd zijn, schopten hem in de rug, ten nadele van alle burgers.

Een algemene vuistregel onder technici is dat als een gereedschap goed werkt, je het niet weg doet. Elke bedrijfseigenaar die thuis werkt, weet dat je niet van provider wisselt als je snel internet hebt. Netanyahu weet echter niet hoe het is om zelfstandig ondernemer te zijn.

Op een recente persconferentie schepte hij op dat landen over de hele wereld met Israël overleggen om te begrijpen hoe het coronavirus te bestrijden; wat hij niet zei is dat Naftali Bennet degene is die deze telefoontjes aanneemt. In maart publiceerde Bennett zijn plan om de pandemie te stoppen. Netanyahu had bij de vorming van de coalitie aan Blauw-Wit kunnen vertellen dat Bennett de anti-corona-strategie zou moeten leiden, eventueel niet noodzakelijkerwijs als onderdeel van de coalitie. Maar dat zou Bennett er te goed hebben laten uitzien, en dat is een probleem.

In een monumentaal interview met minister van Defensie Benny Gantz vorige week vroeg de interviewer hem of hij in het licht van de pandemie op zoek is naar extra gezag voor zichzelf en zijn ministerie. Gantz antwoordde dat het coronavirus onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Veiligheidsraad valt, en dat er voor hem geen reden was om meer gezag te zoeken. Een test van leiderschap, inderdaad: een crisis oplossen, ook al valt het niet onder uw jurisdictie - zeker niet als uw ministerie een onbeperkt budget heeft.

Zelfs degenen die het niet eens zijn met zijn rechtse opvattingen, herinneren zich dat Bennett oproept tot 100.000 corona tests per dag; en hier zijn we dan, twee maanden later, en de regering schept op over slechts 30.000. Netanyahu, de volmaakte man van de wereld, slaagde erin de omgebouwde corona hotels, de in quarantaine geplaatste dragers en de gespecialiseerde zorg voor ouderen uit te wissen. De task forces van de premier bereidden een media offensief voor, in plaats van zich voor te bereiden op een tweede golf, waardoor zelfs ik me afvroeg of de man die werd aangeklaagd wegens corruptie - ik neem aan ten onrechte - als premier kan functioneren met zo'n wolk die boven zijn hoofd hangt. Een normale premier zou misschien geslaagd zijn, omdat hij het gezag zou hebben gedelegeerd aan de meest getalenteerde mensen om hem heen; en het zou duidelijk zijn dat de klus geklaard werd. Echter Netanyahu slaagt daarin niet.

Bron: Netanyahu: From first to worst in under 2 months? - www.israelhayom.com