www.wimjongman.nl

(homepagina)

Bezalel Smotrich: 'Netanyahu hoefde het Ministerie van Justitie niet aan Blauw-Wit te geven'.

Transport Min. Smotrich legt uit waarom zijn partij zich niet bij de coalitie heeft aangesloten, en ontkent dat interne meningsverschillen tot weigering hebben geleid.

Arutz Sheva Staff - 11 mei 2020

Minister van Transport, Bezalel Smotrich (Yamina), legde maandagmorgen uit waarom zijn partij had besloten zich niet aan te sluiten bij de coalitie onder leiding van de Israëlische premier Binyamin Netanyahu.

In een interview met Kalman Liebskind en Asaf Lieberman zei Smotrich: "Ik wil mijn hand op de schakelaar hebben, op vele gebieden. Dit wordt een zeer complexe regering, en we willen de mogelijkheid hebben om dingen te doen, en om invloed uit te oefenen".

Hij voegde eraan toe dat de kwestie van de behandeling van de illegale bedoeïennederzettingen werd toevertrouwd aan MK Amir Peretz van de Labor. "We vroegen om de nationale eenheid voor toezicht op de bouw te ontvangen om het tempo te vertragen", legde hij uit.

Met betrekking tot de juridische kwesties, voegde Smotrich eraan toe: "We willen de grondwet, de wet en het Comité van Justitie om de uitloop te controleren. Het Ministerie van Justitie zal nu in handen zijn van [Blauw-Wit Knessetlid Avi] Nissenkorn, dus we vroegen om terug te keren naar het ontwerp dat we eerder hadden, dat een ministeriële commissie de antwoorden van de staat aan het Hooggerechtshof zal goedkeuren."

"We willen niet in een jaar wakker worden met uitspraken zoals die over Amona en Netiv Ha'avot. We begrijpen de complexiteit, maar we kunnen geen verantwoordelijkheid nemen zonder enige manier om invloed uit te oefenen."

Netanyahu's beslissingen in de justitiële arena verwerpend, noemde Smotrich hem "degene die het Ministerie van Justitie heeft verkocht aan Avi Nissenkorn, degene die een blufovereenkomst heeft getekend met betrekking tot de justitiële selectiecommissie, die duidelijk niet zal standhouden tegen de [test] van het Hooggerechtshof".

"Tijdens de 20e Knesset hebben we de hele tijd gevochten om de Override Clausule te laten passeren en Netanyahu heeft dat voorkomen. Als we niet de mogelijkheid krijgen om goede dingen te doen, kunnen we geen deel uitmaken van de coalitie.

"De hele tijd dat de Likud aan het onderhandelen was met Blauw-Wit, waarschuwden we dat het Ministerie van Justitie niet aan hen moest worden gegeven. Het hoefde niet te gebeuren. Netanyahu had een aantal zeer belangrijke dingen moeten eisen voor het rechtse kamp."

Smotrich verwierp ook de bewering dat de reden dat zijn partij zich niet bij de coalitie aansloot, te wijten was aan onenigheid over wie welke portefeuille zou krijgen.

"De vraag wat ik wel of niet zal zijn is niet belangrijk. Ik onderhandel niet over de radio. We kunnen uitstekend met elkaar opschieten en we eisen geen drie portefeuilles. We hebben geprobeerd de gevaren zoveel mogelijk in kaart te brengen. We willen belangrijke portefeuilles, zodat we kunnen onderhandelen. We zoeken naar portefeuilles die waarde hebben, die belangrijk zijn voor andere coalitiepartners," legt hij uit.

"Als ze ons niet de mogelijkheid geven om te vechten voor onze overtuigingen binnen de coalitie, dan doen we het van buiten de coalitie en kunnen we een waardige alternatieve regering presenteren."

Bron: Bezalel Smotrich: 'Netanyahu didn't have to give Justice Ministry to Blue and White' - Inside Israel - Israel National News