www.wimjongman.nl

(homepagina)

Gantz heeft al toegegeven aan de eisen van Balad

De Blauw-Wit-leider heeft al ingestemd met eisen van de Arabische Balad-knessetleden die het hem onmogelijk maken om enige vorm van eenheidsregering met rechts te vormen.

Door Amnon Lord - 17 maart 2020

Op dinsdag zagen we in wat voor een belachelijke positie president Reuven Rivlin Benny Gantz had geplaatst door zijn besluit hem te kiezen om de volgende regering te vormen. Gantz richtte zich tot vice-minister van Volksgezondheid Yakov Litzman en vervolgens tot minister van Defensie Naftali Bennett en vroeg om bijeenkomsten. Ze lieten hem beiden weten dat ze niet geïnteresseerd waren.

Gantz kreeg het mandaat, omdat het de gezamenlijke Arabische Lijst goed uitkomt om de politieke impasse in Israël in stand te houden en het de Israëlische leiding moeilijk te maken. Omdat hij zich aansloot bij de Balad-knessetleden, kreeg Gantz 61 stemmen en dus voerde Rivlin zijn oordeel uit. Balad heeft openlijk verklaard voornemens te zijn "een strijd te voeren om de staat Israël te veranderen in een democratie van alle burgers, ongeacht hun nationale of etnische identiteit."

In het verleden beschreven de Balad-leden Gantz als iemand die lijdt aan zionistische ideologie, en daarom onaanvaardbaar is. Op dinsdag gebruikte hij in een andere toespraak na ontvangst van het mandaat om een regering te vormen, de term "vaderlandslievende regering." Sommigen zouden dit interpreteren als het opgeven van de term die is geaccepteerd sinds Herzl - "Zionistisch."

Niet iedereen in de Arabische menigte houdt van de steun voor Gantz. Balads antwoord: "Netanyahu uit de macht halen is de nummer 1 prioriteit." Balad gaf ook een verklaring uit waarin het wees op wat het had veiliggesteld in de onderhandelingen met Gantz: "Het eerste en belangrijkste - erkenning van het principe dat er geen unilaterale stappen zullen worden genomen over de annexatie van gebieden op de Westelijke Jordaanoever; handhaving van de status quo bij de Al-Aqsa Moskee; en een stop op de sloop van illegaal gebouwde huizen."

Met deze "projecten" is Gantz, die de onderhandelingen start voor een "eenheidsregering" met rechts, is het een recept voor tijd die verspild wordt aan zinloze gesprekken die uiteindelijk zullen uitmonden in een vierde verkiezing.

Op dit moment hebben we een premier die de uitbraak van het coronavirus, een van de ergste crises in de geschiedenis van Israël, uitstekend aanpakt. Naast hem ziet Gantz eruit als een meeloper. Toch doet Gantz er alles aan om een regering te vormen om de premier te ondermijnen. Het natuurlijke, juiste ding om te doen - wat ook de voormalige Labourpartij-kiezers wilden - is een eenheidsregering onder Netanyahu.

Netanyahu heeft een legitimiteit die gebaseerd is op brede steun van de bevolking en op een rechtse verkiezingsoverwinning. Gantz, aan de andere kant, wordt verondersteld een eenheidsregering te vormen waartegen degenen die hem hebben aanbevolen bezwaar hebben.

Bron: Gantz has already caved to Balad's demands - www.israelhayom.com