www.wimjongman.nl

(homepagina)

Mijn Top-3-tips bij het reizen naar Israël

In Israël Today geeft de redacteur David Lazarus wijze raad aan degenen die dit tijdens hun bezoek aan de Joodse staat kunnen inpassen.

13 januari 2020 | David Lazarus

()

Plant u een reis naar Israël? Na hier meer dan 40 jaar te hebben gewoond en vier geweldige kinderen en een kudde kleinkinderen te hebben opgevoed, dacht ik een paar tips met u te delen om uw bezoek leuker te maken en u te helpen zich aan te passen aan de Israëlische manier van leven.

1. Kom je naar Israël met kinderen? Laat je opvoedingsvaardigheden maar thuis

Je zult ze niet nodig hebben. Elke moeder in Israël denkt dat ze de grootmoeder van je kind moet zijn. Loop met je baby over straat en de Israëli's zullen je vertellen wat je fout doet. "Het is heet, zet haar een hoedje op. Zorg dat ze genoeg te drinken krijgt. Bedek hem, het is koud." En zo gaat het maar door.

Je zult ook merken dat kinderen in Israël geloven dat de hele wereld voor hen is geschapen, om hun eigen privé-speeltuin te zijn.

Dus als je aankomt, laat je de jouwe maar rijden met de bagagekarren van de luchthaven, de winkelwagens van de supermarkt of laat je ze gewoon rondrennen om zoveel mogelijk lawaai te maken, waar ze maar willen. Op die manier passen ze perfect bij de Israëlische kinderen en zullen de mensen lachen en je vertellen hoe schattig je kind is (zelfs als ze dat niet zijn).

( )

Sommige plaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Andere, minder, maar je kunt altijd rekenen op Israëli's om je te helpen.

2. Neem geen kaart mee.

Je zult merken dat het gemakkelijk is om in Israël rond te rijden. Je kunt iedereen vragen hoe je ergens kunt komen.

Als je tijdens het rijden voor een rood licht stopt, toetert u gewoon, draait uw raam naar benden en zwaait verwoed met uw hand. De chauffeur in de auto naast je opent zijn raam en je kunt de naam van de straat of de plaats schreeuwen, die je zoekt. En wees ook bereid om je raam te openen om anderen te helpen hun weg te vinden, ook al heb je geen idee.

Schud gewoon uw hoofd, trek uw wenkbrauwen op en steek uw handen in de lucht.

Die dingen zijn een beetje veranderd sinds Waze, dat is het Israëlische navigatiesysteem, zodat mensen niet meer zo vaak naar de weg vragen. Maar dat heeft de mensen er niet van weerhouden om gunsten te vragen.

Onlangs wachtte ik bij het stoplicht en de man naast me toeterde, opende het raam en zwaaide verwoed. "Hé, hebt u een pen?" Schreeuwde hij en verwachtte zonder twijfel dat ik zou helpen. "Ik moet iets opschrijven," legde hij uit. Ik glimlachte, schudde mijn hoofd alsof ik wilde zeggen, "alleen in Israël" en gooide een pen door de open ramen toen het licht groen werd.

Tussen haakjes, het vragen en geven van gunsten gebeurt overal, dus maak je geen zorgen over het vergeten van dingen thuis. Vraag het maar aan iemand als je hier bent.

( )

Meng je met de lokale bevolking op de beroemde openluchtmarkt van Jeruzalem.

3. Heb geen schaamte

Van tijd tot tijd ga je door hetzelfde proces, toeteren en zwaaien op de wegen, alleen maar om uit te vinden dat de bestuurder naast je wil weten hoeveel je auto kost. Ik heb een Ford Mondeo uit 2014 en probeer hem in goede staat te houden, dus ik krijg "Hoeveel hebt u ervoor betaald, is ie te koop?" bij rood licht en in de files, minstens één keer per week.

Wees ook bereid om de Israëli's te vertellen waar je werkt en hoeveel je per maand verdient. Ze willen ook weten hoeveel je huis kost, hoeveel huur je betaalt, wat je per nacht in het hotel betaalt en hoeveel je diner kost.

Maak je geen zorgen, wees eerlijk. We maken je niet groter. Het is onze manier om je te laten weten dat je deel uitmaakt van ons volk hier, waar we samen vechten in de rattenrace. Het is onze Israëlische mentaliteit die teruggaat naar de gemeenschappelijke sociale structuur van de Joodse natie.

We hebben allemaal het gevoel dat we deel uitmaken van één groot collectief dat ons thuisland bouwt, waar een buschauffeur net zoveel kan maken als een dokter.

Heb je een nieuw boekje of een paar schoenen nodig? Vind het gewoon wat je wilt hebben door aan iemand die op straat loopt te vragen hoeveel hij of zij ervoor heeft betaald. Ze zullen het je graag vertellen, vooral als ze een deal kunnen maken. En ze zullen je zelfs (weer) de weg wijzen naar waar je het kunt krijgen tegen de beste prijs.

Tussen haakjes, wees bereid om de veiligheidsagent op het vliegveld, of die bij het betreden van openbare gebouwen, te vertellen hoeveel je voor je nieuwe rugzak of je aktetas hebt betaald, terwijl hij controleert of je een wapen bij je draagt.

Zoals ik al zei, maak je geen zorgen.

Bron: Traveling to Israel? Here Are My Top 3 Tips - Israel Today