www.wimjongman.nl

(homepagina)

Soevereiniteit en de handhaving ervan

Door Dr. Yechiel Shabiy - 27 juli 2020

( )

Over de Westelijke Jordaanoever, foto door Mary Madigan via Wikipedia

BESA Center Perspectieven Papier nr. 1.662, 27 juli 2020

SAMENVATTING: De uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit naar delen van de Westelijke Jordaanoever - in de werkelijkheid en niet alleen in theorie - is des te belangrijker in het licht van de chaos en de wetteloosheid die alle betekenis onttrekt aan de Israëlische controle over het land in kwestie.

In de afgelopen weken heeft er een strijd plaatsgevonden tussen voor- en tegenstanders van de uitbreiding van de Israëlische soevereiniteit over delen van de Westelijke Jordaanoever. Sommigen geloven dat de maatregel zal leiden tot een Arabische opstand, en een internationale pressiecampagne tegen Israël en boycots. Anderen beweren dat de toepassing van de soevereiniteit op ongeveer 30 procent van de Westelijke Jordaanoever niet alleen essentieel is, maar ook niet ver genoeg gaat.

Als we kijken naar de huidige stand van zaken op de Westelijke Jordaanoever, zien we dat de Israëlische "soevereiniteit" zonder betekenis is. De situatie ter plaatse is een totale chaos. De heersende anarchie en het daarmee gepaard gaande totale verlies aan afschrikking zijn in veel opzichten duidelijk:

Dit kan zo niet doorgaan. Israël moet zijn gezag ondubbelzinnig afdwingen in de gebieden die het onder controle heeft en tegelijkertijd een duidelijk en compromisloos wetboek van strafrecht opstellen om elke daad van wetteloosheid aan te pakken.

Wie bijvoorbeeld illegaal olijfbomen plant op staatsland, moet weten dat hij een aanzienlijke boete moet betalen en de bomen zelf moet verwijderen. Religieuze predikers die aanzetten tot geweld moeten worden opgesloten, net als iedereen die illegaal bouwt. Illegale bouwwerken moeten worden gesloopt, waarbij de sloopkosten voor rekening van de bouwers komen. De Palestijnse leiders die de terreur steunen, moeten beperkingen opgelegd krijgen op hun bewegingsvrijheid.

Hoe meer Israël deze anarchie en wetteloosheid blijft negeren, hoe hoger de prijs is die het zal moeten betalen. Als bewijs hiervoor hoeven we niet verder te kijken dan de Negev, waar Israël ook machteloos staat tegenover de toenemende wetteloosheid en het ernstige geweld onder de bedoeïenen.

Dr. Yechiel Shabiy is onderzoeker bij het BESA Center en docent politicologie aan de Bar-Ilan University.

Bron: Sovereignty and Its Enforcement