www.wimjongman.nl

(homepagina)

Schendt de evangelieprediking van tv-zender 'Shelanu' de Israëlische wet tegen het bekeren?

Hoewel het legaal is om in Israël zending te bedrijven (maar niet aan minderjarigen), is het mogelijk dat GOD TV de voorwaarden van zijn uitzendlicentie schendt.

Door Israel Kasnett - 12 mei 2020

Een nieuw televisiekanaal "Shelanu" kwam onlangs in de ether en schendt mogelijk de Israëlische zendingswetten tegen zending bedrijven. GOD TV heeft een zevenjarig contract getekend met het Israëlische kabeltelevisiebedrijf HOT, waardoor het in staat is om het evangelie te verkondigen aan meer dan 700.000 Israëlische huishoudens. De overeenkomst heeft opschudding veroorzaakt in Israël, waarbij velen vragen om de voorwaarden van de overeenkomst te onderzoeken en om het kanaal uit de lucht te halen.

Hoewel dit niet de eerste poging is of zelfs de eerste christelijke evangelische zender die uitzendt op kabel-tv in Israël - Daystar en Middle East TV zenden beide uit in Israël - is het wel het eerste missieprogramma in het Hebreeuws op kabel-tv. De Cable and Satellite Broadcasting Council zei dat het een onderzoek uitvoerde om te bepalen of "Shelanu" de voorwaarden van haar licentie had overtreden, wat elke programmering verbiedt die "ongepaste invloed" op de kijkers uitoefent, wat bekering zou omvatten.

Avi Bell, een lid van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Bar-Ilan in Ramat Gan en de Universiteit van San Diego School of Law, en een senior fellow van het Kohelet Policy Forum, vertelde JNS dat het weliswaar legaal is om in Israël zending te bedrijven, maar dat het "niet legaal is om materiële voordelen aan te bieden om iemand tot bekering aan te zetten".

Volgens een artikel in het Israëlische dagblad Haaretz zei Asher Biton, voorzitter van de Cable and Satellite Broadcasting Council, die de kabelaanbieders, waaronder HOT, reguleert: "Volgens onze regels is het prima om religieuze programma's uit te zenden, maar het is verboden om inhoud uit te zenden die de potentie heeft om kijkers te beïnvloeden op een ongepaste manier, en zeker jonge en beïnvloedbare kijkers".

Dus terwijl het legaal is om te missioneren in Israël (hoewel niet voor minderjarigen), is het mogelijk dat GOD TV de voorwaarden van zijn uitzendlicentie schendt.

Minister van Communicatie Dudi Amsalem werd benaderd over deze kwestie en hij zei dat hij "geen enkele zendingszender zou toestaan om in de staat Israël te opereren, op elk moment en in elke situatie".

"Zodra ik over het incident hoorde, vroeg ik de voorzitter van de raad om een uitgebreid onderzoek te starten om vast te stellen of geen enkel kanaal de voorwaarden van zijn vergunning overtreedt; en als dit kanaal inderdaad bezig is met zendingsactiviteiten, zal het onmiddellijk worden gestopt," zei hij.

In een videoboodschap die de lancering op de website van zijn organisatie aankondigt, zei GOD TV CEO Ward Simpson: "GOD TV heeft toestemming gekregen van de overheid om het evangelie van Jezus Christus - Yeshua de Messias - in Israël uit te zenden op kabeltelevisie in de Hebreeuwse taal. Nooit eerder, voor zover we weten in de geschiedenis van de wereld, is dit ooit gedaan."

"Agressieve directe marketing."

Een van de belangrijkste geloofsovertuigingen van het Christelijk denken is al eeuwenlang het concept van de "Vervangingstheologie" of "Supersessionisme", dat zegt dat Gods zegen aan Abraham werd overgedragen van de Joden naar de Christenen. Aanhangers van de vervangingstheologie geloven dat de Joden niet langer Gods uitverkoren volk zijn, en dat God nu de kerk heeft gekozen.

Het andere geloof van de christenen is dat de Joden verantwoordelijk zijn voor de dood van Jezus. Het is dit geloof dat door de eeuwen heen op tragische wijze tot zoveel pogroms en Joodse doden heeft geleid.

"Zij hebben clips die zij aan hun donateurs laten zien over de zogenaamde Messiaanse Joden die individuen in de straten van Jeruzalem lastig vallen om in Jezus te geloven. Het is niet alleen maar bedoeld om te overtuigen."

Laurie Cardoza-Moore, oprichter van de verkondiging van Rechtvaardigheid aan de Naties en gastheer van het bekroonde evangelisch-christelijke televisieprogramma "Focus op Israël", heeft de Israëlische regering opgeroepen om GOD TV te verbieden om programma's uit te zenden die gericht zijn op het bekeren van Joden tot het christendom.

"Het is interessant dat GOD TV dit nu op dit moment doet, terwijl we getuige zijn van een toename van het wereldwijde antisemitisme", vertelde ze aan JNS. "In plaats van te proberen om Joden tot het christendom te bekeren, zou GOD TV haar platform moeten gebruiken om christenen te leren over hun bijbelse verantwoordelijkheid om met Israël en met onze Joodse broeders tegen deze verraderlijke leugen te weerstaan."

Bell zei hij dat hij vermoedt dat de verklaringen die GOD TV in het papierwerk "heeft afgelegd niet consistent zijn met de verklaringen die zij in de V.S. aan zijn donors aflegt. Als dat het geval is, moet niet alleen hun licentie worden ingetrokken, ik denk dat er dan redenen zijn voor criminele vervolging op grond van fraude".

"Het is niet alleen maar missioneren en prediken, maar het is eerder vrij agressief zijn," voegde hij eraan toe. "Ze hebben deze clips die ze hun donateurs laten zien over de zogenaamde Messiaanse Joden die individuen in de straten van Jeruzalem lastig vallen om in Jezus te gaan geloven. Het is niet de bedoeling om alleen maar overtuigend te zijn. Het is bedoeld als agressieve, directe marketing."

Zending bedrijven zit in het DNA van het Christendom en de Islam.

Jeffrey Woolf, van de Naftal-Yaffe afdeling van de Universiteit van Bar-Ilan, vertelde JNS dat er tenminste de afgelopen 100 jaar in Israël "een grote hoeveelheid christelijk zendingswerk werd verricht in de Joodse gemeenschappen".

Maar kan een tv-programma als "Shelanu" er echt in slagen om de Joden van de kudde weg te halen en in de christelijke wereld te brengen?

Woolf was er sterk van overtuigd dat dit het geval zou kunnen zijn. "Gezien de zeer ernstige mate van gebrek aan kennis in de Joodse gemeenschap over dit onderwerp, is er wat aan de hand", zei hij.

Voor Woolf is het belangrijkste probleem met het missioneringskanaal "Shelanu", dat het "gebruik maakt van het falen van het Israëlische onderwijssysteem in termen van het bijbrengen van fundamentele Joodse kennis en historisch bewustzijn".

Woolf verwijt dit systeem, althans gedeeltelijk, dat het er niet in slaagt de Joodse jeugd op te voeden en hen kwetsbaar te laten worden voor invloeden van buitenaf.

"Iedereen met een Joods historisch bewustzijn zal deze poging om te prediken tegen de Israëliërs, met argusogen tegemoet treden."

"Missionering zit in het DNA van het Christendom en de Islam," voegde hij eraan toe. "Ze geloven dat ze de enige weg naar verlossing hebben. Maar vanuit Joods oogpunt gaat het over ons deel van het DNA dat al 1500 jaar onder missionaire druk staat om te proberen de Joden te laten afzien van het Jodendom".

"De Joodse historische ervaring," zo wees hij erop, "is eeuwenlang een rivier van bloed geweest nadat christenen de Joodse gemeenschappen hadden aangevallen." "Iedereen met een Joods historisch bewustzijn zal deze poging om te prediken tegen de Israëli's met argusogen tegemoet treden."

Cardoza-Moore noemde Simpsons antwoord naar de critici dat hij niet van plan is om Joden te bekeren "misleidend."

"Helaas zit de christelijke geschiedenis vol met voorbeelden van christenen die hun leerstellingen aan de Joden opdringen; hetzij door marteling, hetzij met een onoprechte glimlach", zei ze.

Wat GOD TV doet, zei ze, "is onoprecht, oneerbiedig, en het is onaanvaardbaar."

Bron: Does gospel-preaching ‘Shelanu’ TV channel violate Israeli law against proselytizing? - JNS.org