www.wimjongman.nl

(homepagina)

Irans schendingen met raketten: Waar is de internationale gemeenschap?

door Majid Rafizadeh - 19 september 2020

( )

Noch de VN, noch de EU hebben een veroordeling uitgesproken over de versnelling door het Iraanse regime van haar dreigende programma voor ballistische raketten. Foto: Iraanse soldaten lanceren een Ghader-raket op 11 september 2020, tijdens een militaire oefening in de buurt van de straat van Hormuz in Zuid-Iran. (Foto van het Iranian Army Office / AFP via Getty Images)

Noch de Verenigde Naties, noch de Europese Unie hebben een veroordeling uitgesproken over de recente schendingen van het Iraanse regime en de versnelling van het dreigende programma voor ballistische raketten. In plaats daarvan zijn de VN en de EU nog steeds vastbesloten om het wapenembargo tegen Teheran op te heffen evenals mondiale sancties op de heersende mullahs.

Het regime richt zich ondertussen op de proliferatie van langeafstands precisiegestuurde ballistische raketten. Het heeft onlangs een aantal nieuwe raketten onthuld -- de Haj Qasem oppervlakte-tot-oppervlakte ballistische raket en de Abu Mahdi langeafstands marine kruisraket -- evenals verschillende naar verluidt met hoogwaardige straalmotoren.

Het theocratische regime van Iran bezit momenteel het grootste en meest uiteenlopende programma voor ballistische raketten in het Midden-Oosten. Er zij op gewezen dat geen enkel ander land dan Iran ballistische langeafstandsraketten heeft verworven alvorens kernwapens te verkrijgen. Terwijl ballistische raketten kunnen worden gebruikt voor offensieve en defensieve doeleinden, worden de geavanceerde raketten voornamelijk ontwikkeld als transportvoertuigen voor kernwapens.

Het regime heeft de afgelopen maanden meerdere ballistische raketten afgevuurd en de Iraanse marinechef, Adm. Hossein Khanzadi, schepte op bij de Iraanse staatstelevisie:

"Het belangrijkste punt van deze raketten is dat ze volledig uitgerust zijn met een 'homing'. Dit betekent dat ze van het vuur-en-vergeet type zijn. Als we de raket afvuren, zit de data in de raket zelf, en er zijn verschillende navigatiesystemen ingebouwd."

Het Iraanse regime schendt duidelijk resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad. De resolutie roept de Islamitische Republiek Iran op " geen activiteiten te ondernemen in verband met ballistische raketten die bestemd zijn om kernwapens af te leveren, met inbegrip van lanceringen met behulp van dergelijke ballistische rakettechnologie."

Aangezien Iran en de P4+1 (Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China en Frankrijk) nog steeds beweren dat de nucleaire deal (die Iran nooit heeft ondertekend) van kracht blijft, schendt Teheran zelfs de nucleaire overeenkomst welke aangeeft dat Iran geen activiteiten met ballistische raketten mag ondernemen "tot de datum acht jaar na de JCPOA-Adoptionday (18 okt. 2015) of tot de datum waarop de IAEA een verslag indient waarin de bredere conclusie wordt bevestigd, als dat eerder komt."

De uitbreiding van het programma voor ballistische raketten van het regime vormt een bedreiging voor de stabiliteit van de regio en de nationale belangen van andere landen. Ten eerste zijn de begunstigden van het zich uitbreidende arsenaal van ballistische raketten in wezen terreur-en militiegroepen. Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, heeft eerder toegegeven:

"We zijn open over het feit dat het budget van Hezbollah, zijn inkomsten, zijn uitgaven, alles wat het eet en drinkt, zijn wapens en raketten, afkomstig zijn uit de Islamitische Republiek Iran."

Iran heeft ook zijn inspanningen opgevoerd om de rakettechnologie van de Houthi's van Jemen te bevorderen. Zoals een VN-panel van deskundigen eerder erkende toen de Houthi's raketten afvuurden in Saoedi-Arabië, dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat de Houthis dergelijke raketten op eigen houtje zouden kunnen produceren.:

"Het ontwerp, de kenmerken en de afmetingen van de door het paneel geïnspecteerde onderdelen komen overeen met die van de door Iran vervaardigde Qiam-1-raket."

Het regime is ook duidelijk geweest over zijn bedoelingen als het gaat om de vernietiging van Israël met ballistische raketten. De hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, die het laatste woord heeft in al het binnenlandse en buitenlandse beleid van Iran, heeft vorig jaar aan de jeugd van Iran verklaard dat zij binnenkort getuige zullen zijn van de ondergang van Israël en de gehele Amerikaanse beschaving. Khamenei maakte de intenties van Iran duidelijk tijdens een ontmoeting met studenten, waarbij hij verklaarde:

"Jullie jonge mensen moeten ervan verzekerd zijn dat jullie getuige zullen zijn van de ondergang van de vijanden van de mensheid, wat betekent de ontaarde Amerikaanse beschaving, en de ondergang van Israël".

De opperbevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), Hossein Salami, maakte de strategie van zijn regime ook duidelijk door op Iran State TV Channel 2 te zeggen: "Onze strategie is om Israël van de wereldpolitieke kaart te wissen. En het lijkt erop dat het, gezien het kwaad dat Israël doet, het zichzelf daar dichter bij brengt."

Salami vertelde ook op de door de staat geleide IRIB TV:

"Vandaag is er meer dan ooit vruchtbare grond - met de genade van God - voor de vernietiging, het wegvagen en ineenstorten van het zionistische regime. Alleen al in Libanon staan er meer dan 100.000 raketten klaar om te worden gelanceerd. Als er een wil is, en als het [onze] belangen dient, en als het zionistische regime zijn fouten uit het verleden herhaalt als gevolg van haar misberekeningen, zullen deze raketten de ruimte doorboren en het hart van het zionistische regime raken. Ze zullen de grond voorbereiden op haar grote ineenstorting in het nieuwe tijdperk."

Het Iraanse regime richt naar verluidt ook wapenfabrieken op in het buitenland en produceert geavanceerde ballistische raketten en wapens in buitenlandse landen, waaronder Syrië. Een deel van de wapens die Teheran daar produceert, zijn precisiegestuurde raketten, die geavanceerde technologie gebruiken om specifieke doelen te bereiken. De in het buitenland gevestigde wapenfabrieken van Iran bieden het land een voordelige militaire capaciteit om oorlogen uit te voeren of andere landen via derde landen zoals Syrië, Libanon, Jemen of Irak aan te vallen.

In plaats van de heersende mullahs van Iran te sussen, is het de taak van de internationale gemeenschap om op te treden om dit roofzuchtige regime te stoppen - nú.

Majid Rafizadeh is een strateeg en adviseur, Harvard-geleerde, politicoloog, bestuurslid van Harvard International Review en voorzitter van de International American Council on the Middle East. Hij heeft verschillende boeken geschreven over de Islam en het buitenlands beleid van de VS. Hij is bereikbaar op Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

Vertaling door W.J. Jongman en H.W. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Voor meer zie Iran's Missile Violations: Where is the International Community?