www.wimjongman.nl

(homepagina)

Arabieren en moslims tot Erdogan in Turkije: "Waarom protesteer je niet tegen jezelf?"

door Khaled Abu Toameh - 25 augustus 2020

( )

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd de diplomatieke banden met de Verenigde Arabische Emiraten op te schorten, als reactie op het akkoord van de VAE om normale betrekkingen met Israël aan te knopen. Te oordelen naar de bredere Arabische reactie op de dreiging van Erdogan, wordt de Turkse leider, in plaats van te worden gezien als een soort kalief, gezien als een demente demagoog en een sponsor van terrorisme.

In een verklaring die velen in de Arabische wereld de wenkbrauwen heeft doen fronsen, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op 14 augustus dat hij overweegt de diplomatieke banden met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op te schorten en de Turkse ambassadeur uit Abu Dhabi terug te trekken.

Erdogans dreigement kwam als reactie op de overeenkomst ("Abraham-akkoord") tussen de VAE en Israël om normale betrekkingen tussen de twee landen tot stand te brengen.

Een gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de kroonprins van de VAE, Mohammed Ben Zayed, is voorgelezen:

"Deze historische diplomatieke doorbraak zal de vrede in het Midden-Oosten bevorderen en is een bewijs van de moedige diplomatie en visie van de drie leiders en de moed van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël om een nieuwe weg in te slaan die het grote potentieel in de regio zal ontsluiten."

Erdogan vertelde de verslaggevers in respons dat de overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten problematisch is en dat Turkije solidair is met het Palestijnse volk. "De stap tegen Palestina is geen stap die je kunt zetten," zei Erdogan.

"Ik heb de nodige instructies gegeven aan mijn minister van Buitenlandse Zaken. Ik heb hem gezegd dat wij ook een stap kunnen zetten in de richting van het opschorten van de diplomatieke banden met de leiding van Abu Dhabi of het terugtrekken van onze ambassadeur."

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde ook de VAE-Israël deal wegens het verraden van de Palestijnse zaak. Het ministerie zei dat de geschiedenis de VAE nooit zal vergeven. "De geschiedenis en het collectieve geweten van de regio zullen dit hypocriete gedrag van de VAE niet vergeten en nooit vergeven," zei het ministerie.

Vele Arabieren, met name burgers van de Golfstaten, bespotten Erdogan voor zijn dreigementen om de banden met de VAE te verbreken na de overeenkomst met Israël.

Zij herinnerden Erdogan eraan dat Turkije het eerste moslim-meerderheidsland was dat de staat Israël erkende. Zij herinnerden hem ook aan zijn officiële bezoek aan Israël in 2005 en aan de decennialange militaire, strategische en diplomatieke samenwerking tussen Turkije en Israël.

De Egyptische columnist Abeer al-Adawi wees erop dat Erdogan, die nu de overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten afkeurt, zich eerder heeft uitgesproken vóór een normalisering tussen Turkije en Israël. "Erdogan heeft een dubbele moraal," zei ze.

Noura al-Moteari, een Jordaanse schrijfster, en vroeg:

"Heeft Erdogan een geestesziekte en een dubbele persoonlijkheid, of weet hij zeker dat zijn volgelingen van het onderdrukte Turkse volk en de Moslim Broederschap hem in blinde loyaliteit volgen en niet verder kijken dan hun neus lang is? Waarom dreigt Erdogan zijn ambassadeur uit Abu Dhabi terug te trekken vanwege het historische vredesakkoord met Israël, terwijl de Israëlische ambassade in Turkije actief is?

Met dezelfde bezorgdheid over de mentale status van Erdogan, schreef de Saoedische politieke activist Monther al-Sheikh Mubarak:

"Ik weet zeker dat Erdogan een psychiater nodig heeft. Er is gerapporteerd dat Turkije Israël zal dienen door Israëli's naar de VAE te vervoeren op een moment dat Erdogan bezwaar maakt tegen de normalisering [met Israël]. Er is geen genezing voor domheid."

In een ander bericht op Twitter, verklaarde Mubarak:

"Dit is geen grap. Erdogan zegt dat hij zijn ambassadeur uit de Verenigde Arabische Emiraten zal terugtrekken als reactie op het besluit om betrekkingen met Israël aan te knopen. Degenen die zich niet schamen, denken dat ze kunnen doen wat ze willen. Erdogans wakaha (onbeschaamdheid) heeft geen grenzen."

Dr. Ahmad al-Farraj, een Saoedische academicus en commentator op politieke zaken, schreef dat Erdogan "ongekende stadia in onderschatting van de Arabieren heeft bereikt." En de Arabieren aansprekend, zei al-Farraj:

"Hoe laat je toe dat iemand je manipuleert en je geest onderschat? Waar is de waardigheid van de Arabieren? Ik ben niet boos op Erdogan, maar op jullie, Arabieren, omdat jullie je verstand hebben uitgeschakeld."

Abdullah al-Bander, een Saoedische politieke activist, zei in een video die hij op sociale media plaatste dat Erdogan meer bekend staat om zijn woorden dan om zijn daden. "Het grappige is dat Erdogan ook de eerste moslimleider was die het graf van [Zionisme-oprichter Theodor] Herzl in Israël bezocht en een ontmoeting had met [toenmalige Israëlische premier Ariel] Sharon," merkte al-Bander op. "Erdogan handelt in de Palestijnse zaak. Turkije heeft al meer dan 70 jaar betrekkingen met Israël, maar het heeft al die jaren niets goeds gedaan voor de Palestijnen."

Mohammed al-Zaabi, een politiek activist uit de VAE, schreef dat de beslissing van zijn land geen van Erdogans zaken was. "Dit is een puur soevereine beslissing van de Verenigde Arabische Emiraten', aldus al-Zaabi. "Het is tijd voor de gekke monden om te zwijgen."

De Saoedische schrijver Rawaf al-Soain plaatste ook een video op sociale media platforms waarin hij Erdogan belachelijk maakte omdat hij dreigde de betrekkingen van Turkije met de VAE te verbreken. "Ik heb net vernomen dat Erdogan overweegt zijn ambassadeur uit de VAE terug te trekken uit protest tegen de normaliseringsovereenkomst met Israël," zei al-Soain.

"Maar Erdogans Turkije normaliseert zijn betrekkingen met Israël sinds de oprichting van Israël. In plaats van te protesteren tegen de Verenigde Arabische Emiraten, waarom protesteert u niet tegen uzelf? Waarom trekt u uw ambassadeur niet terug uit Tel Aviv en zet u de Israëlische ambassadeur in Turkije uit, zodat we u een held en aanhanger van de Palestijnse zaak kunnen noemen? Door de Verenigde Arabische Emiraten te beschuldigen, is Erdogan dom en verachtelijk.

De Egyptische columnist Adel al-Sanhoury schreef dat hij eerst niet kon geloven dat Erdogan had gedreigd de diplomatieke betrekkingen met de VAE te verbreken als reactie op de normaliseringsovereenkomst met Israël. "Het nieuws is waar, en de verklaring werd eigenlijk uitgegeven door Erdogan, de officiële sponsor van terroristische groeperingen in de regio," zei al-Sanhoury.

"Hij gebruikt deze groepen om de Arabische landen te destabiliseren, waaronder Syrië, Irak, Libië en Egypte. Het lijkt erop dat Erdogan lijdt aan schizofrenie die zelfs zijn aanhangers verrast en verwart."

De 'Egyptische Columnist' bespotte Erdogans kennelijke ambitie om zich te presenteren als de Kalief van de moslims, terwijl hij bekend staat om zijn loze praatjes en leugens. "Alleen de terroristische groeperingen zien hem als de Emir van de Gelovigen en Kalief van de Moslims en geloven zijn leugens en dubbele standaarden," legde al-Sanhoury uit.

"Waar is zijn steun voor de Palestijnse zaak als hij al zijn steun op Hamas richt, en de Palestijnse Autoriteit negeert? Hij geeft onderdak aan terroristen in Ankara en staat hen toe om radio- en televisiestations op te richten om de ideologie van de Moslimbroederschap te verkondigen."

In zijn commentaar op Erdogans verzet tegen de overeenkomst tussen Israël en de VS, heeft de Saoedische krant Okaz een redactionele tekst gemaakt:

"Erdogans regime laat geen kans voorbijgaan om handel te drijven in de Palestijnse kwestie en iedereen te bedriegen. Ondanks Erdogans hypocrisie, die overduidelijk is in de Arabische en islamitische publieke opinie, blijft zijn regime inspelen op de gevoelens van moslims. De Turkse president lijkt met twee maten te meten door de aanwezigheid van zijn ambassadeur in Tel Aviv te negeren."

De sterke reacties van veel Arabieren op de dreiging van Erdogan is een teken dat ze begrijpen dat hij een samenzwerende opportunist is die de Arabische en islamitische kaart speelt in een poging om een islamitisch kalifaat onder zijn bewind nieuw leven in te blazen.

"Het is geen geheim dat hij [Erdogan] zichzelf ziet als de rechtmatige erfgenaam van de Ottomaanse heersers en als zodanig van plan is de invloed van Turkije op landen en gebieden die vroeger deel uitmaakten van het Ottomaanse Rijk opnieuw uit te breiden," merkte Zvi Mazel op, een ervaren Israëlische diplomaat die gespecialiseerd is in Arabische en islamitische zaken.

Maar te oordelen naar de bredere Arabische reactie op de dreiging van Erdogan, wordt de Turkse leider, in plaats van gezien te worden als een soort kalief, gezien als een demente demagoog en een sponsor van terrorisme.

Khaled Abu Toameh, een bekroond journalist uit Jeruzalem, is een Shillman Journalistisch medewerker van het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H.W. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Arabs and Muslims to Turkey's Erdogan: "Why Don't You Protest Against Yourself?"