www.wimjongman.nl

(homepagina)

Joods boer over rabbi's: Verklaar een schrikkeljaar om ons paasfeest te redden.

Door David Israel - 24 Adar 5780 - 20 maart 2020

( )

Foto-bron: Gratis afbeelding van pxfuel.com

Yedidia Ephraim Meshulami, een boer, en vader van 11 kinderen uit de nederzetting Itamar in Samaria, diende donderdag een petitie in bij het Hooggerechtshof tegen het opperrabbinaat, de regering van Israël en de Knesset, met het verzoek tot een noodverordening om hen te dwingen uit te leggen waarom zij 5780 niet tot een schrikkeljaar zullen uitroepen en een tweede maand Adar zullen toevoegen, volgens de Joodse wet.

Meshulami legt uit waarom hij het bevel heeft geëist:

"Ten eerste lijkt het niet nodig om de ernst van de situatie in ons land te verklaren met betrekking tot de individuele vrijheid en de publieke stabiliteit op het gebied van de gezondheid, de economie, de maatschappij, de rechtbanken, de regering en verder - allemaal als direct gevolg van alleen de coronavirusepidemie.

"Er kan met nadruk worden gesteld dat in deze situatie, die een cruciale invloed heeft op de manier van leven in Israël op elk gebied, het erop lijkt dat "Ibbur hashana", de verlenging van het Hebreeuwse jaar met een maand, zou betekenen dat de Nissan-feesten wordt verdaagd en een "eerste hulp" zou zijn voor de Israëlische samenleving.

"Er moet worden opgemerkt dat de feestdag Matzos (vooral) voor het Israëlische publiek als geheel, en als individu tegelijk, een verstrekkende betekenis heeft, zowel als gevolg van de Joodse gebruiken, als van de wet die chometz verbiedt - die als gevolg van de huidige situatie onherstelbaar kan worden beschadigd.

"Het is overduidelijk dat de noodzakelijke voorbereidingen voor de komst van het feest van groot belang zal zijn voor veel burgers die de joodse gebruiken volgen (sommigen meer dan anderen), evenals voor alle staatsinstellingen die verplicht zijn hierover te beslissen".

De Joodse wet geeft het Sanhedrin (dat een mix was van een religieuze autoriteit, een parlement en een hooggerechtshof) wel het recht om het jaar te "impregneren", wat betekent dat er een tweede maand Adar moet worden toegevoegd om verschillende redenen, waarvan de meest voorkomende de noodzaak is om het evenwicht te bewaren tussen het 365-daagse zonnejaar en het 354-daagse maanjaar.

Drie redenen worden door de Talmoed vermaakt om een Ibbur te verklaren: 1. De tarwestengels moeten rechtop staan en klaar zijn voor de oogst van de Omer; 2. De vruchten moeten voldoende rijp zijn voor de bedevaart van Shavuot; en 3. De vruchten moeten voldoende rijp zijn voor de pelgrimstocht van Shavuot. Het moet voorbij de equinox zijn - zodat Pesach in de lente valt en Sukkot in de herfst.

Als twee van de drie bovenstaande voorwaarden niet zijn vervuld, moet Sanhedrin bijeenkomen om te beslissen of het jaartal al dan niet wordt geïmpregneerd. En dit moet worden gedaan voor de 1e Nissan deadline. Natuurlijk werd de beslissing ruim voor het begin van het nieuwe jaar genomen, op basis van wiskundige en astronomische berekeningen, ook wel bekend als "Het Geheim van de Ibbur", wat de basis is voor onze moderne kalenders.

Indiener deelde de rechtbank mee dat de deadline dit keer woensdag 25 maart 2020 is, voor zonsondergang, waarna Rosh Chodesh Nissan zal komen en een lijdende natie zal moeten beginnen met haar Pesach-voorbereidingen onder de avondklok van de regering, in groepen van niet meer dan twee, waarbij een persoonlijke afstand van twee meter wordt aangehouden. Daarom wordt het Hooggerechtshof opgeroepen om de dag te redden en de religieuze, uitvoerende en wetgevende takken te dwingen de mantel van het Sanhedrin (dit keer met 15 Arabische leden) over te nemen en de volgende maand de tweede Adar te verklaren.

Er zijn talloze onbedoelde gevolgen voor de voorgestelde actie, waarvan niet de minste is dat we Purim opnieuw zouden moeten vieren, aangezien Purim in Adar II valt. Veel erger dan dat zou zijn dat de sederavond in mei valt, Shavuot eind juni, en Rosh Hashanah half oktober, gevolgd door Sukkot in november.

En er moeten nog honderden kleine problemen zijn met dit ingrijpende voorstel. Uiteindelijk houden we gewoon een bescheidener sederavond en danken we God die ons van de 11 plagen van Egypte heeft weggehouden.

Bron: Jewish Farmer Suing Rabbis: Declare a Leap Year to Save Our Passover | The Jewish Press - JewishPress.com | David Israel | 24 Adar 5780 – March 20, 2020 | JewishPress.com