www.wimjongman.nl

(homepagina)

Meer Nieuwe Mysteries Onder de Tempel

Jongste ontdekking roept nieuwe vragen op over het leven rond de Tempelberg in de tijd van Jezus.

20 mei 2020 | David Lazarus</p>

( )

Archeologen hebben een systeem van ondergrondse kamers blootgelegd die diep in de bodem naast de Tempelberg zijn uitgehouwen en die dateren uit de tijd van Jesjoea (Jezus).

Waarvoor werden deze kamers en tunnels gebruikt en wat vertellen ze ons over het leven rond de Tempel in de tijd van Jesjoea? Wat zou de reden kunnen zijn dat de Joden zo'n 2000 jaar geleden de behoefte voelden om ver onder de Tempel naast de Westelijke Muur te bouwen?

Dit zijn enkele van de vragen die nu worden besproken met betrekking tot een nieuw mysterie bij de Westelijke Muur.

De ondergrondse structuren zijn de eerste in hun soort die worden ontdekt onder de tunnels onder het Plein van de Westelijke Muur. Het systeem van stenen kamers en gangen met talrijke artefacten werd door Israel Antiquities Authority (IAA) archeologen gevonden onder de mozaïekvloer van een groot bouwwerk uit de Byzantijnse periode.

Het ondergrondse systeem heeft twee kamers die zijn opgesplitst in drie niveaus boven op elkaar en verbonden zijn door uitgehouwen trappen rond een open binnenplaats.

( )

Archeologen pronken met nieuw ontdekte structuren die direct in de bodem bij de Tempelberg zijn uitgehouwen.

"De rijke reeks vondsten die bij deze opgraving werden ontdekt, werpen een licht op het dagelijkse leven van de bewoners van de oude stad," rapporteerden Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehila Sadiel, de directeuren van de opgraving in opdracht van de IAA. "We vonden onder andere keramische kookvaten, olielampen die gebruikt werden voor licht, een stenen mok die uniek is voor de Joodse Tweede Tempelperiode, en een fragment van een qalal - een groot stenen bassin dat gebruikt werd om water vast te houden, waarvan gedacht wordt dat het verbonden is met Joodse praktijken van rituele puurheid. Dit is een unieke vondst," zeiden ze.

Er is ten minste één mysterie wat deze uitzonderlijke vondsten lijken te bewijzen. Toen de Joden niet in staat waren om bij de Tempel te komen vanwege Romeinse beperkingen, of zelfs na het jaar 70 na Christus toen de Tempel werd vernietigd, de Joden een manier vonden om zo dicht mogelijk bij de Tempel te komen om te bidden.

( )

Oude olielampen die door Joden werden gebruikt, misschien omdat ze in het geheim baden in de buurt van de voormalige Tweede Tempel.

Archeologen vonden in de stenen muren uitgehouwen nissen voor olielampen. Er waren ook plaatsen voor deurscharnieren en grendels bij de ingangen van de kamers die aantoonden dat de ondergrondse woonvoorziening dagelijks werd gebruikt.

Het IAA bereidt de locatie voor op een nieuwe rondleiding die deel zal uitmaken van de Western Wall Tunnels tour van de Western Wall Heritage Foundation.

Bron: More New Mysteries Beneath the Temple | Israel Today