www.wimjongman.nl

(homepagina)

Een open brief van de burgemeesters van Judea en Samaria

Wij willen vrede, en we hebben altijd al vrede gewild. Het Trump-plan is de enige visie die daadwerkelijk erkent wat er nodig is om vrede te krijgen.

Gepubliceerd op 6 februari 2020
door Oded Revivi , Eli Shaviro , Benny Kashriel , Asaf Minter , Igal Lahav , Shy Rosenzweig , Nir Bartal

 

 

 

Premier Netanyahu: Ik zal geen enkele kolonist uit Judea en Samaria verwijderen.

Vandaag zijn we iets meer dan een week verwijderd van de presentatie van president Donald Trumps Visie voor Vrede.

In die week hebben mensen over hem en zijn team van alles en nog wat verkondigd, van de Messias tot Judas. De waarheid is dat hij en zijn team geen van beide zijn. President Donald Trump, Jared Kushner en ambassadeur David Friedman zijn trouwe patriotten van de Verenigde Staten en de grootste vrienden die Israël ooit in het Witte Huis heeft gehad.

Laten we niet vergeten waar we nog in december 2016 waren. We werden in de steek gelaten door de VN en kregen de voorwaarden opgelegd van een VN/EU-vredesplan van de toenmalige staatssecretaris John Kerry. Dat was zeker een dieptepunt in de internationale betrekkingen voor onze grote staat Israël.

Sinds dat punt is onze Kinneret (Meer van Galilea) bijna volgelopen - we hebben nog niet uitgezocht hoe we Trump/Kushner/Friedman daarvoor moeten bedanken, maar als we dat konden, zouden we dat wel doen.

We zijn in niet geringe mate energie-onafhankelijk geworden door ons partnerschap met een Amerikaans bedrijf, Noble Energy, in een deal met Jordanië en Egypte die NIET mogelijk zou zijn geweest zonder de onvermoeibare hulp van de Verenigde Staten.

De president en zijn team hebben Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël, hun ambassade daarheen verhuisd, zich teruggetrokken uit de overeenkomst met Iran, de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte erkend, de financiering van de UNWRA stopgezet, verklaard dat de nederzettingen niet illegaal zijn, enz, enz, enz.

Vervolgens presenteerde de president zijn Visie voor vrede voor de regio. Laten we begrijpen wat er in de visie staat en hoe belangrijk het is om samen met de regering te werken aan het bereiken van onze doelen.

  1. Veiligheid: Dit plan is niet gebaseerd op hoop of geloof zoals de vreselijk gebrekkige Iran-deal. Het is veeleer gebaseerd op het versterken van de Israëlische veiligheidscontrole en verantwoordelijkheid in alle fasen van de uitvoering van deze visie. Laten we herhalen dat de veiligheidshouding van Israël op geen enkel moment verzwakt, maar zich alleen maar versterkt. Alleen al daarom moeten we deze regering, die begrijpt dat Israël niet de bron van conflicten in het Midden-Oosten is, eeuwig dankbaar zijn. Wij zijn het enige bastion van stabiliteit en alles wat onze stabiliteit schaadt zal een catastrofaal domino-effect hebben op de hele regio.

  2. Joodse huizen: Deze regering is duidelijk geweest, men kan Judea niet "Judaïseren". Onze wortels en ons vaderland zitten letterlijk in die naam. Elk Joods huis en zijn omgeving zal uiteindelijk deel gaan uitmaken van het burgerlijk Israël. Dit betekent dat we in staat zijn om in heel Judea en Samaria te bouwen zoals in Jaffa en Haifa, zoals in Tel Aviv en Bet Shemesh.

  3. Jeruzalem zal door de grootste macht op aarde onverdeeld en eeuwig als de hoofdstad van Israël worden beschouwd. Dit is iets waar we naar verlangen, al letterlijk 2000 jaar, en het komt tot bloei.

  4. Iedereen is zich bewust van de realiteit ter plaatse: Onze buren zijn niet klaar voor vrede. Ze zijn misschien nooit klaar voor vrede. Elke dag worden we wakker en bidden we drie keer per dag voor vrede, we streven naar vrede, maar we zullen niet sterven voor vrede. Deze visie verandert het hele paradigma van hoe de wereld naar dit vermeende conflict kijkt. In plaats van te vragen (te eisen) dat we meer risico's nemen voor een vrede, die waarschijnlijk nooit zal rijpen, is deze regering heel duidelijk geweest door haar visie op vrede, dat vrede zal komen, alleen als onze buren dramatische veranderingen doorvoeren. Om vrede te bereiken moeten zij laten zien dat zij zich niet langer zullen gedragen zoals Iran, maar als Canada. Als, en alleen als zij deze hindernissen overwinnen (waarvan wij zeer betwijfelen dat zij die ooit zullen bereiken), dan kunnen wij met hen onderhandelen. Voor alle duidelijkheid: we willen vrede, we hebben altijd al vrede gewild en dit is de enige visie die daadwerkelijk erkent wat er nodig is om vrede te krijgen, hoe moeilijk het ook is om je voor te stellen dat het gebeurt.

In de week dat deze visie is uitgebracht, heeft het grootste deel van de wereld verklaard dat dit iets ernstigs is om te overwegen en om over te onderhandelen op haar platform. Er zijn opmerkelijke groepen die deel uitmaken van de voorstanders, door heel Europa en het Midden-Oosten, en nog opvallender zijn diegene die tegen zijn Iran, Hamas, de PA.

Weet u waarom de Golfstaten hun steun hebben uitgesproken voor deze visie? Weet u waarom de premier vorstelijk werd verwelkomd in Oeganda en een ontmoeting had met de nieuwe leider van Soedan?

We zijn een geavanceerde regionale macht uit de 21e eeuw, dat is waar, maar we hebben twee geheime wapens. Het ene is G-d en het andere is onze speciale en unieke relatie met de VS. Iedereen in de wereld wil een stuk van elk. Het is niet alleen gênant om mensen, ongeacht hun rang en rang, te horen klagen over het verschil van mening over de timing van de erkenning, maar het is ook beschamend.

Deze visie werd gepresenteerd als een visie, niet als een geforceerd plan. Als ons land er in de toekomst voor kiest om op basis van deze visie te onderhandelen, moeten we het niet verhinderen.

Maar laten we, terwijl de Palestijnen hysterisch huilen, laat het niet ons kamp zijn dat er losgeslagen uitziet en zo klinkt - laten we een voorbeeld stellen voor het hele land. Wij ondergetekenden zullen werken aan een regering die de kansen die deze visie biedt zo groot mogelijk te maken, en tegelijkertijd bescherming bieden tegen degenen die deze visie gebruiken als een platform om ons op alle mogelijke manieren te verzwakken.

We bidden elke dag voor vrede en weten dat die alleen zal komen als we sterk zijn in onszelf, en de wereld geen splitsing meer ziet tussen Israël en de VS. Deze visie bereikt dit alles en nog veel meer. Dank u, premier Benjamin Netanyahu, voor het smeden van zo'n sterke en strategische relatie met president Trump, Jared Kushner en ambassadeur Friedman - de beste vrienden die we ooit hebben gehad.