www.wimjongman.nl

(homepagina)

De Israëlische premier en de regering zouden vandaag moeten aftreden

 

- 27 augustus 2020 - door Victor Rosenthal

Ik kijk er niet naar uit om dit te schrijven, of om de reacties te lezen die ik zeker van verschillende kanten zal krijgen. Maar hier is het.

De Breslov Hasidim vereren rabbijn Nachman van Breslov (1772-1810), een kabbalist, geleerde en stichter van een beweging die de nadruk legt op vreugde en de persoonlijke verbondenheid van een Jood met Hasjem. Israëli's zijn bekend met de Breslov-trucks die luidkeels rondrijden, muziek maken en soms stoppen voor de passagiers om uit te stappen en op straat te dansen met voorbijgangers. Sommigen zien hun aanpak als een welkom infuus van leven en spiritualiteit in wat een droog en verboden geloof kan zijn; anderen zien hun houding ten opzichte van rabbijn Nachman als avoda zara (d.i. aanbidding van iets of iemand anders dan Hasjem).

De Breslov Hasidim hebben in de afgelopen decennia een traditie ontwikkeld van het bezoeken van Uman (in Oekraïne), waar hij is overleden en waar zijn graf zich bevindt, op Rosh Hashana. Deze pelgrimstocht heeft in de loop der jaren tienduizenden Israëliërs en andere mensen meegenomen. Terwijl voor de meeste pelgrims het doel van de reis een verhoogde spiritualiteit is, is er ook een element dat het behandelt zoals de Amerikaanse college studenten de voorjaarsvakantie, gesmeerd met alcohol en gekruid door de prostitutie.

De komst van de Coronaviruspandemie heeft (misschien) een domper gezet op het fenomeen. Het aantal ernstige gevallen en dagelijkse sterfgevallen van Corona in Israël is ongeveer even hoog het ooit tevoren was, en het totale aantal gevallen per miljoen inwoners is 19e in de wereld (van de 213). Oekraïne heeft ook te kampen met een toenemend aantal nieuwe gevallen, hoewel het land slechts op de 87e plaats staat in de categorie gevallen per miljoen. Vorige maand besloot Oekraïne de Israëli's van de bedevaart te weren nadat de EU Israël op haar "rode lijst" van onveilige landen had gezet.

Sindsdien is er druk uitgeoefend op de autoriteiten in Israël en Oekraïne, zowel voor als tegen deze gebeurtenis. Zoals men zich kan voorstellen, betekenen tienduizenden bezoekers een enorm bedrag aan inkomsten voor de relatief kleine stad Uman. Aan de andere kant is het gevaar van verspreiding van Covid-19 op dit soort evenementen, waar grote menigten en weinig sociale afstand tot elkaar zullen zijn, zeer groot. Zoals Prof. Roni Gamzu, de Corona-coördinator van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid, onlangs opmerkte, zullen reizigers naar Uman in quarantaine moeten worden geplaatst wanneer ze naar huis terugkeren. Een paar duizend mensen zouden in hotels kunnen worden geplaatst, maar er is geen manier om in quarantaine te gaan en tienduizenden mensen in de gaten te houden. Gamzu wil dat de regering de Israëliërs verbiedt om naar Uman te vliegen. Hij heeft ook zijn gevoelens overgebracht aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

In reactie daarop was de voormalige minister van Volksgezondheid en de huidige minister van Huisvesting en Bouw, Ya'akov Litzman, zelf lid van een (andere) Hasidische sekte, woedend en riep hij op tot het ontslag van Gamzu. De meest recente ontwikkeling is dat de Oekraïense president heeft aangekondigd dat de pelgrimstocht "aanzienlijk zal worden beperkt," hoewel er geen precieze details zijn gegeven. Zelensky zei dat hij reageerde op een verzoek van Premier Binyamin Netanyahu, maar het kantoor van de Premier ontkende dat hij zo'n verzoek had gedaan, en zei alleen dat reizigers gezondheidsinstructies moesten volgen (wat nog eens bewijst dat in het geval van Bibi, fysieke moed in de jeugd niet noodzakelijkerwijs wordt vertaald in morele moed in volwassenheid).

Ik weet niet wat dit zal opleveren voor Gamzu, die onlangs impliceerde dat hij zou aftreden als hij "niet de middelen zou krijgen om de morbiditeit te verminderen". Gamzu, die de medische eisen van de epidemie goed in evenwicht heeft proberen te brengen met de noodzaak om de economie te beschermen, is bijna overal door politici gedwarsboomd.

Waarom doet een geavanceerd, klein land als Israël het zo slecht in het beheer van de epidemie? Daar zijn verschillende redenen voor. Een daarvan is het feit dat overheidsbesluiten worden genomen op basis van politieke belangen, en niet op basis van medische of economische overwegingen. De pelgrimstocht naar Uman is slechts één voorbeeld. Een andere reden is dat de Haredi- en de Arabische sector, waar het virus zich het meest heeft verspreid, zich institutioneel verzet tegen het gezag en de regels negeert. En ten slotte, last but not least, is er het gebrek aan leiderschap van de ene persoon die alles bij elkaar zou moeten brengen, de minister-president, Binyamin Netanyahu.

Netanyahu is meer bezig met het behouden van de steun van Litzman's Haredi-factie om hem aan de macht te houden en uit de gevangenis te houden, dan met de dreiging van een grote uitbraak van het virus en de daarmee gepaard gaande economische ramp. Netanyahu heeft zijn rivaal Naftali Bennett systematisch in de politieke marge gehouden. Bennett is een van de weinige politici die blijk heeft gegeven van echte creativiteit bij de aanpak van de huidige crisis, maar hij werd door Bibi uit de Likud gedwongen, naar verluidt omdat mevrouw Netanyahu een hekel aan hem heeft.

Onlangs is de regering erin geslaagd om te voorkomen dat er opnieuw verkiezingen worden gehouden en er opnieuw verkiezingen zouden worden uitgeschreven, toen zij een intern compromis heeft gesloten om de stemming over een begroting uit te stellen. Dit is het beste wat deze zielige regering kan bereiken: zichzelf redden door niet iets wezenlijks te doen.

Dankzij de onverantwoordelijkheid van onze politici sterven er mensen aan het virus. En degenen die niet sterven, zitten zonder werk.

Na drie verkiezingen in één jaar hebben de Israëli's geen trek (of een half miljard shekels voor over) in een nieuwe verkiezing. Maar de mensen hebben het gehad. We zijn ziek van de eindeloze crises die ze zelf hebben veroorzaakt, terwijl het land kansen mist zoals de toepassing van de soevereiniteit op de Jordaanvallei, terwijl het zuidelijke deel van het land klap na de klap van Hamas incasseert (gisteren met hun brandende ballonnen 30 branden), en terwijl het aantal ernstig zieke mensen dagelijks toeneemt, naarmate de politici wegkwijnen.

Onlangs nam de hele Libanese regering ontslag, nadat een voortdurende economische ineenstorting werd gevolgd door een massale explosie die een groot deel van hun hoofdstad verwoestte. Ik benijd de Libanezen niet om hun economie of hun explosie, maar onze regering zou hun voorbeeld moeten volgen.

Bron: Israel’s PM and Government Should Resign Today | Abu Yehuda