www.wimjongman.nl

(homepagina)

Hamas: Een nieuw voorwendsel om Israël aan te vallen

door Khaled Abu Toameh - 8 april 2020

( )

Op 2 april heeft Hamas-leider Yahya Sinwar gedreigd: "Als er geen beademingsapparatuur naar Gaza worden gebracht [door Israël], zullen we ze met geweld uit Israël halen en de ademhaling van zes miljoen kolonisten stoppen." (foto almayadeen.net)

De leiders van Hamas, de Palestijnse islamitische groepering die sinds 2007 de Gazastrook controleert, zeggen zich zorgen te maken over het tekort aan medische beademingsapparatuur tijdens de uitbraak van de coronaviruspandemie.

Deze Hamas-leiders, die vrijwel niets hebben gedaan voor de basisgezondheidszorg in de Gazastrook, proberen nu Israël verantwoordelijk te stellen voor het tekort aan apparatuur in Palestijnse ziekenhuizen.

De Hamas-leiders dreigen het terrorisme te gebruiken om Israël te dwingen de Gazastrook van apparatuur te voorzien.

Dit zijn dezelfde leiders die tot voor kort raketaanvallen vanuit de Gazastrook tegen Israëlische gemeenschappen goedkeurden. Dit zijn dezelfde leiders die nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om iedereen te herinneren aan hun wens om Israël te vernietigen. Dit zijn ook dezelfde leiders die nooit de verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun volk op zich nemen en voortdurend zoeken naar manieren om Israël de schuld te geven van de ellende van de Palestijnen.

De Hamas-leiders die nu klagen over het gebrek aan beademingsapparatuur in hun ziekenhuizen zijn dezelfde als degenen die tientallen miljoenen dollars hebben geïnvesteerd in de productie en smokkel van wapens, waaronder raketten, om Israël aan te vallen.

Sinds 2014 heeft Hamas ongeveer 120 miljoen dollar geïnvesteerd in de terreurtunnels. Volgens verschillende schattingen kost een terreurtunnel tussen de drie en tien miljoen dollar - afhankelijk van de lengte en diepte.

Als Hamas een klein deel van deze middelen had geïnvesteerd om medische apparatuur aan te schaffen, zou de situatie in de ziekenhuizen van de Gazastrook vandaag de dag heel anders zijn. De gezondheidszorg heeft echter duidelijk een vrij lage prioriteit voor de leiding van Hamas.

In plaats van aan te bieden om met Israël samen te werken in de strijd tegen het coronavirus, probeert Hamas nu de aandacht af te leiden van het mislukte beleid door te dreigen met het doden van Joden omdat ze de Palestijnen in de Gazastrook niet hebben geholpen. In plaats van de hulp van Israël te vragen, hebben de Hamas-leiders de staat Israël geïnformeerd: "Help ons of we doden zes miljoen joden."

Dat is wat Hamas-leider Yahya Sinwar zei tijdens een interview op 2 april met een aan Hamas-gelieerd tv-station: "Als er geen beademingsapparatuur naar Gaza worden gebracht," waarschuwde hij, "zullen we ze met geweld uit Israël halen en het ademen van zes miljoen kolonisten stoppen."

Sinwar verzuimde te vermelden dat Israël in de afgelopen week honderden coronavirus-testkits naar het medisch personeel in de Gazastrook heeft gestuurd.

Hij vergat ook te vermelden dat het Israëlische artsen waren die zijn leven redde toen hij een hersenoperatie onderging om een tumor te verwijderen, terwijl hij in de Israëlische gevangenis zat voor het vermoorden van verschillende Palestijnen die verdacht werden van samenwerking met Israël.

De hersenoperatie en de tijd die hij in de Israëlische gevangenis doorbracht, heeft Sinwar geleerd dat Israël een van de beste medische systemen in het Midden-Oosten heeft. Dat is waarschijnlijk de reden waarom hij nu wil dat Israël de Palestijnen in de Gazastrook helpt om de verspreiding van de coronaviruspandemie te voorkomen.

Men kan zich afvragen: wat hebben Sinwar en andere Hamas-leiders de afgelopen twaalf jaar gedaan om hun ziekenhuizen en mensen te helpen?

Hamas is de feitelijke regering in de Gazastrook sinds de gewelddadige overname van de kustenclave in 2007. Als zodanig is Hamas verantwoordelijk voor het beheer van de zaken van de twee miljoen Palestijnen die onder zijn bewind leven, met inbegrip van hun medische dienstverlening.

Sinwar en zijn vrienden in de Hamas-leiding hadden duidelijk dringender zaken op hun agenda staan dan de behandeling van gezondheidszorgkwesties in de Gazastrook.

Zij hadden klaarblijkelijk niet de tijd om zich met dergelijke kwesties bezig te houden. Ze waren bezig met het graven van tunnels langs de grens met Israël om Hamas in staat te stellen Israël te infiltreren en Israëliërs te doden. Ze hadden geen tijd om te informeren naar de behoeften van de ziekenhuizen in de Gazastrook: ze maakten raketten, mortieren en drones. Ze waren ook bezig met het smokkelen van wapens over de grens met Egypte, die later zouden worden gebruikt om Israël aan te vallen.

De afgelopen twee jaar waren Sinwar en zijn vrienden in de Hamas-leiding ook bezig met het sturen van duizenden Palestijnen om in de buurt van de grens tussen Gaza en Israël te botsen met Israëlische soldaten als onderdeel van de zogenaamde door Hamas gesponsorde Grote Mars van Terugkeer.

Voor de Hamas-leiding waren de wekelijkse confrontaties langs de grens tussen Gaza en Israël blijkbaar belangrijker dan de aankoop van beademingsapparatuur en andere medische apparatuur voor de ziekenhuizen in de Gazastrook.

Volgens verschillende berichten betaalde Hamas de demonstranten meer dan 100 dollar per persoon om deel te nemen aan de demonstraties in de buurt van de grens met Israël. Daarnaast huurde Hamas bussen en bestelwagens in om Palestijnen naar de plaatsen van de confrontaties te vervoeren.

Hamas heeft ook miljoenen dollars uitgegeven om gezinnen te betalen waarvan de kinderen tijdens de confrontaties met de Israëlische soldaten zijn gedood of gewond geraakt.

Op 21 april 2019 schatte Ahmed al-Kurd, lid van het "Politiek Bureau" van Hamas, dat alleen al het afgelopen jaar diensten en behandelingen zijn verleend aan meer dan 10.000 gewonde Palestijnen voor een totaalbedrag van 5 miljoen dollar. Daarnaast heeft Hamas de behandeling van gewonde Palestijnen die naar het buitenland werden gestuurd voor medische hulp, voornamelijk naar Turkije en Egypte, gedekt.

Eerder dat jaar had al-Kurd de verdeling van financiële hulp aangekondigd ten bedrage van $100 tot $150 aan 4.000 families van zwaar gewonde Palestijnen tijdens de wekelijkse demonstraties.

Sinwar hield met name geen enkele Arabische of islamitische regering verantwoordelijk voor de mogelijke verspreiding van het virus onder de Palestijnen in de Gazastrook.

Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de regering van de Palestijnse Autoriteit voor de veiligheid en gezondheid van de Palestijnen in de Gazastrook? Hoe zit het met de morele verantwoordelijkheid van de Arabische en islamitische landen ten opzichte van hun Palestijnse broeders en zusters daar?

Ambtenaren en woordvoerders van Hamas hebben de afgelopen dagen hun dreigementen aan het adres van Israël opgevoerd met het argument dat Israël als enige verantwoordelijkheid zou dragen voor de verspreiding van het coronavirus in de Gazastrook.

De Hamas-leiders hebben nog een andere dreiging toegevoegd: Israël moet Palestijnse gevangenen uit haar gevangenissen vrijlaten, ook de gevangenen die veroordeeld zijn voor de moord op Joden, omdat ze met het virus besmet zouden kunnen raken.

Hamas wil de wereld doen geloven dat alleen Israël, dat zich in 2005 volledig uit de Gazastrook heeft teruggetrokken, verantwoordelijk is voor de problemen die de Palestijnen daar ondervinden.

De laatste dreigementen van Hamas zijn bedoeld om de weg te effenen voor nieuwe terreuraanslagen tegen Israël - dit keer onder het voorwendsel dat Israël de Gazastrook niet van beademingsapparatuur voorziet of gevangenen uit gevangenissen vrijlaat. Dit is een klassieke Hamas-handeling: het weigeren van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun volk, terwijl het de narigheid naar Israël doorstuurt.

Misschien zal de Coronavirus-crisis de internationale gemeenschap er eindelijk toe aanzetten om de Hamas-leiders van de Gazastrook ter verantwoording te roepen vanwege de miljoenen dollars die zij hebben besteed aan de bouw - niet aan ziekenhuizen en gezondheidszorgfaciliteiten - maar aan terreurtunnels en wapenfabrieken.

Khaled Abu Toameh, een bekroonde journalist die in Jeruzalem is gevestigd, is een Shillman Journalist medewerker van het Gatestone Institute.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Hamas: A New Pretext to Attack Israel