www.wimjongman.nl

(homepagina)

De volledige omvang van de ramp in Beiroet wordt 'nog steeds niet begrepen,' zegt het voormalige hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst

De identiteit van degenen die eigenaar zijn van ammoniumnitraat magazijn wordt onderzocht - De stof sinds 2014 niet gebruikt voor de landbouw - Libanese staat al onder economische en sociale druk.

Door Yaakov Lappin - 5 augustus 2020

 

Drone-beelden van de nasleep van de explosies in Beiroet, 5 augustus 2020. Bron: Screenshot.

 

 

Een dag na de twee knallen - één sloeg een enorm groot gat in Beiroet, met een onnoemelijke verwoesting als gevolg - is het nog steeds niet mogelijk om de ware omvang van de ramp te vatten, zei een voormalig hoofd van de Israëlische Militaire Inlichtingendienst.

In een videoconferentie met journalisten heeft majoor Gen. Amos Yadlin, die als voormalig plaatsvervangend commandant van de Israëlische luchtmacht heeft gediend en nu uitvoerend directeur is van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies, opgemerkt dat Israël medische hulp heeft aangeboden aan Libanon. "Dit is een zeer vreselijke ramp. De grote vraag is hoeveel mensen er worden vermist. De aantallen liggen tussen de 1000 en 4000."

Bij het analyseren van de incidenten die tot de explosie hebben geleid, zei Yadlin dat het "begon met een kleine explosie iets wat lijkt op een vuurwerkopslag [faciliteit]. Maar toen kwam de grote explosie," zei hij, sprekend van de 2700 ton ammoniumnitraat die waren opgeslagen in een magazijn in het havendok.

Ammoniumnitraat "is materiaal dat wordt gebruikt om explosieven te ontwikkelen," zei hij. "Het is ook goed voor de landbouw, maar het feit dat het er sinds 2014 was, zegt dat het niet voor de landbouw werd gebruikt. Het doel van deze opslag was voor explosieven."

Met betrekking tot de vraag wie de eigenaar was van het magazijn en waarom het materiaal daar lag, zei Yadlin "dit is iets wat ik denk dat de Libanese autoriteiten aan het onderzoeken zijn".

"Net als zijn Iraanse meesters, faalde hij [Nasrallah] in de praktijk."

Hij voegde eraan toe dat in dit stadium niet bewezen kan worden dat het een Hezbollah-magazijn was. Als er echter tekenen zijn dat dit inderdaad het geval is, zou dit een "zeer ernstige beschuldiging tegen Hezbollah" vormen, die zou kunnen uitmonden in aanzienlijke politieke druk op Hezbollah om zijn rol als militaire macht in Libanon te beëindigen en die rol te delegeren aan het officiële Libanese leger, zo oordeelde hij.

Ammoniumnitraat is al eerder gebruikt door Hezbollah-medewerkers in het buitenland bij het plannen van een terreuraanslag. In 2015 werd een Libanees-Canadese man die aan Hezbollah was verbonden, op Cyprus veroordeeld nadat hij in zijn kelder 8,5 ton ammoniumnitraat was gevonden. In datzelfde jaar vertelde de Mossad aan de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk over vier eigendommen in het noordwesten van Londen die drie ton ammoniumnitraat bevatten dat aan Hezbollah toebehoorde. Eerder dit jaar tipte de Mossad Duitsland opnieuw over de activiteiten van Hezbollah op haar grondgebied, waaronder magazijnen in het zuiden van het land waar Hezbollah honderden kilo's ammoniumnitraat verstopt.

"Dit is weer een klap voor de Libanese staat die al een enorme crisis doormaakt", zei Yadlin. De factoren die deze crisis hebben veroorzaakt waren onder andere ernstige economische, financiële, politieke en sociale problemen.

Zelfs vóór de ontploffing namen de spanningen in het land toe. In die context, legde hij het zo uit: "Wat belangrijk is, is dat Hezbollah burgerwijken gebruikt om wapens op te slaan. Ze gebruiken burgerwijken als schild voor hun activiteit. Er zijn elementen in Libanon en de internationale gemeenschap die Hezbollah oproepen om zich niet langer te verschuilen achter het excuus dat het deze wapens tegen Israël nodig heeft".

Nucleaire capaciteit en hegemonie in het Midden-Oosten

Yadlin wees erop dat Israël Libanon in 14 jaar niet heeft aangevallen, en dat de twee landen "geen echt geschil" hebben over grenzen. Zelfs in een meningsverschil over offshore gasboorrechten in de Middellandse Zee "werd al door de Amerikanen bemiddeld."

Hezbollah, zei hij, zoekt naar excuses om het conflict met Israël gaande te houden. "Dit is een goed moment voor de Libanezen om Hezbollah te vertellen: 'We hebben nog zoveel andere problemen, geef ons een pauze van je excuses voor de Iraanse belangen die achter je staan. De kwestie begint met het sturen van geavanceerde wapens door Iran naar Hezbollah via Syrië."

"Dit is weer een klap voor de Libanese staat die al een enorme crisis had."

Meer in het algemeen staat de Iraanse terreur-as waarvan Hezbollah deel uitmaakt onder grote druk, zei Yadlin. Factoren zoals de "maximale druk" van Amerika op Teheran, toegevoegd aan de economische disfunctie, de instortende olieprijzen, de campagne van Israël om de Iraanse militaire verschansing in Syrië terug te draaien, de pandemie van het coronavirus, de recente moord op Quds Force Majoor Generaal Qassem Soleimani hebben allemaal bijgedragen aan het groeiende ongenoegen onder de algemene bevolking.

"De Iraniërs gaan, ondanks alle moeilijkheden, door met twee strategische inspanningen: zo dicht mogelijk bij nucleaire capaciteit te komen en om een hegemonie in het Midden-Oosten te hebben," aldus Yadlin.

Tot nu toe is Iran er niet in geslaagd om Israël operationeel af te schrikken, en Syrië is gericht op wat er nog over is van de burgeroorlog in Idlib, dus besloot Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zijn acties op te voeren en te proberen "wraak te nemen voor alle Israëlische activiteiten in Syrië waarin de Hezbollah-terroristen ook zullen worden gedood. Dit is wat er vorige week gebeurde, en Nasrallah besloot te handelen," vatte hij samen.

Nasrallah probeerde zijn acties af te stemmen, zodat ze aan de ene kant een paar Israëlische soldaten zouden doden, maar aan de andere kant een totale oorlog zouden vermijden. "Net als zijn Iraanse meesters, faalde hij operationeel," zei Yadlin.

Nu, in de nasleep van de explosie in Beiroet, heeft Nasrallah zijn excuus gevonden om "deze kwestie van de agenda te halen, vooral als dit pakhuis een Hezbollah-magazijn was," zei hij. "En er zijn al veel stemmen in Libanon die Hezbollah de schuld geven van de financiële problemen. Er zijn nieuwe sancties tegen Libanon vanwege Hezbollah. Het banksysteem stort in vanwege Hezbollah. Elke Libanees weet dat Hezbollah de sterkste militaire macht in Libanon is met veel politieke invloed".

Met al deze meervoudige crises in Libanon, samen met de laatste ramp in Beiroet, zullen sommige Libanese burgers waarschijnlijk denken "waarom hebben ze een andere dimensie van vernietiging nodig die zal komen van de aanval door Nasrallah op Israël? Dus ik denk dat hij een ladder zal vinden om uit die boom te komen," zei Yadlin.

Op de vraag of de ramp in Beiroet de weg vrijmaakt voor het Internationaal Monetair Fonds om Libanon grote hulp te bieden, zei Yadlin dat dit onduidelijk blijft. "Het zou aan de ene kant kunnen zeggen: "Laten we alles opzij zetten en Libanon helpen. Aan de andere kant ... [de ontploffing] kan degenen helpen die zeggen dat Hezbollah het probleem is en dat dit een Hezbollah-magazijn was. Het IMF zou kunnen zeggen: "Totdat u Hezbollah weghaalt van de standpunten die zij in Libanon hebben ingenomen, helpen wij u niet, ondanks de ramp."

Bron: Full scope of Beirut disaster ‘still not understood,’ states former Israeli military intelligence chief