www.wimjongman.nl

(homepagina)

Een 'moderne Esther' zou Israël kunnen redden van de islamitische heerschappij

Door Adam Eliyahu Berkowitz - 11 maart 2020

 "De tegenstander en vijand," antwoordde Esther, "is deze slechte Haman!" En Haman kromp ineen van angst voor de koning en de koningin." Esther 7:6 (De Israëlische Bijbel™)

( )

Hoofd van de Gesher-partij Orly Levy / Foto Screenshot

Op Purim heeft een Joodse vrouwelijke politicus zich voorgedaan als koningin Esther en in haar eentje een politieke ramp afgewend die Israël onder de heerschappij van een Haman-achtige macht zou hebben gebracht die op de vernietiging van het behoud van de Thora is gericht.

Net als bij de eerste twee rondes lieten de verkiezingen van vorige week beide partijen in een onmogelijke poging om een coalitie in elkaar te flansen. Likud, onder leiding van premier Benyamin Netanyahu, was de grote winnaar met 36 zetels, maar het was duidelijk dat hij geen beloften voor steun van genoeg partijen kon behalen om een rechtse 61 zetels meerderheid te vormen. Het leek veel waarschijnlijker dat Blauw-Wit, onder leiding van Benny Gantz, een meerderheid kon bereiken. Maar om dat te doen zou een coalitie nodig zijn waarin de Gezamenlijke Arabische Lijst, met 15 zetels, een buitensporig grote hoeveelheid macht zou hebben.

Dinsdag kondigde de voorzitter van de Gezamenlijke Lijst, Aymen Odeh, de belangrijkste voorwaarde aan voor het aangaan van gesprekken met Gantz; een totaal verbod op alle Joodse bezoeken aan de Tempelberg.

"We hebben een duidelijk standpunt over de kwestie van de al-Aqsa-moskee. We willen dat alle bezoeken van extremistische kolonisten [d.w.z. alle Joden] aan de moskee worden stopgezet. Dit is iets wat [begon] tijdens het Netanyahu-tijdperk, en we willen dat de status quo wordt hersteld. Al-Aqsa is een islamitische plaats van aanbidding, en Oost-Jeruzalem zou de hoofdstad van de Palestijnse staat moeten zijn. We zullen ons in de huidige fase van de onderhandelingen richten op de kwestie van Al-Aqsa.

De voorgestelde 'deal van de eeuw' van Trump stelt expliciet dat "mensen van elk geloof toestemming moeten krijgen om op de Tempelberg/Haram al-Sharif te bidden, op een manier die volledig in overeenstemming is met hun religie, rekening houdend met de tijden van de gebeden en de feestdagen van elke religie, en met andere religieuze factoren". Door het voorstel van de president te verwerpen, eist de Arabische partij in wezen dat het huidige racistische beleid, waarbij moslims een religieus monopolie op de heiligste plek van het jodendom behouden, wordt overgenomen door een linkse Israëlische regering.

Andere eisen die de gezamenlijke lijst stelt, zijn onder andere:

Het bouwen van nieuwe wijken in Jeruzalem - voor Arabieren.
Geen Joodse bouw meer in Judea-Samaria, en toegeven aan alle PA-eisen.
Een einde aan het opstellen van Druzische strijders in de IDF.
Vetorecht over alle IDF-operaties.
Beëindiging van de Joodse Wet op de Terugkeer en Immigratievoordelen.
>Het opstellen van een Arabische Terugkeerwet en het aanmoedigen van miljoenen Arabieren om naar Israël te emigreren.
Het bieden van 100% autonomie aan Arabische scholen en alle andere Arabische sectoren. Het verstrekken van genereuze subsidies voor gratis huisvesting, etc...

Het is belangrijk op te merken dat Netanyahu in een toespraak op zaterdagavond zei dat hij een deal met de Otzma Yehudit-partij [Verenigd Rechts/UTJ], die hem misschien de nodige twee zetels gaf, afwees. Hij legde uit dat het hoofd van de partij, Itamar Ben Gvir, als een van zijn voorwaarden de verwijdering van het gezag van de Waqf op de Tempelberg vaststelde, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor een Joodse terugkeer naar hun heiligste plaats.

Netanyahu verwierp het voorstel van Ben Gvir op grond van het feit dat "het het Midden-Oosten zou hebben doen ontvlammen en de woede van een miljard moslims op ons zou zijn neergedaald."

Enkele van de meer cynische Israëlische experts hebben gesuggereerd dat de echte motivatie voor Netanyahu's afwijzing van het Joodse gebed op de Tempelberg misschien was om de optie van een coalitie met inbegrip van de gezamenlijke Arabische lijst open te laten.

Al deze speculaties werden dinsdag betwistbaar toen Orly Levy-Abecassis, het hoofd van de Gesher-partij, op Facebook aankondigde dat haar partij geen deel zou uitmaken van een coalitie met de Arabische partijen.

"We zijn er allemaal getuige van dat leiders die beloofden om deze dagen met geloofwaardigheid en verantwoordelijkheidsgevoel om te gaan met een beschamend hoongelach [van de Gezamenlijke Lijst]," schreef Levy-Abecassis. "Ze zijn bereid elke prijs te betalen om een minderheidsregering te vormen, zelfs als die afhankelijk is van onbetrouwbare mensen."

De Gesher-partij zit in een verbond met de linkse partijen Meretz en Labor. De drie partijen hebben bij de laatste verkiezingen samen zeven zetels gewonnen. Zonder Abecassis kan Gantz zelfs met de Arabische partijen geen meerderheidscoalitie van 61 leden vormen.

Abecassis werkte als model en als lokale televisiegastvrouw voordat zij de politiek inging. In combinatie met haar afwijzing van een verbintenis met de Arabische partijen die tijdens Purim kwam, is een vergelijking met koningin Esther onvermijdelijk. Koningin Esther redde het Joodse volk en maakte de weg vrij voor een terugkeer naar Israël en de Tweede Tempel. Op dezelfde manier is het duidelijk dat Abecassis' interventie een coalitie heeft verhinderd die de Israëlische regering een anti-joodse politiek zou afdwingen die de aansluiting van de Joden op hun heiligste plek zou hebben geblokkeerd.

Abecassis' breuk maakte haar partners boos. Meretz MK Tamar Zandberg noemde haar een racist en zei dat ze moest stoppen met de Knesset.

Abecassis-Levy was de negende van twaalf kinderen van de in Marokko geboren oud-minister van Buitenlandse Zaken David Levy. Ze woont op Kibboets Mesilot. Ondanks dat de kibboets zichzelf definieert als seculier, houd Abecassis-Levy de sabbat om "gezondheidsredenen."

Bron: A 'Modern-Day Esther' May Have Just Saved Israel From Muslim Rule - Breaking Israel News | Latest News. Biblical Perspective.