www.wimjongman.nl

(homepagina)

De meest gemaskerde Europese landen hebben de grootste Coronavirus golven

Frankrijk probeerde de Biden-maskerplicht. Het werkte niet.

3 november 2020 - Daniel Greenfield

()

"Als we deze maskers maar zouden dragen," zei Joe Biden tijdens het laatste presidentiële debat, terwijl hij een masker omhoog hield als een totem, "kunnen we 100.000 levens redden."

Het plan van de Democraat om tegen het coronavirus te vechten ging over het dragen van maskers. En het enige opmerkelijke element van Bidens plan was een nationale maskerplicht.

Maar zou dat echt werken? Zou het zelfs maar één leven redden, laat staan 100.000?

Weinig Europese landen zijn meer door maskers geobsedeerd dan Frankrijk.

In juli stelde Frankrijk een nationale maskerplicht in, die iedereen dwong om maskers te dragen in openbare ruimtes [inmiddels ook in Nederland]. Wie geen masker draagt, krijgt een boete van 150 dollar. In augustus hebben Parijs en een aantal andere regio's gemaskerde regels opgelegd voor iedereen die zijn huis verlaat.

Vergeet het stereotype van de nonchalante Parijzenaar met een bungelende 'gauloise' tussen twee gele nicotinevingers. "Je mag niet roken op straat zonder een masker op; je kunt hem niet afdoen, dus je moet een andere manier zien te vinden," snauwde locoburgemeester Anne Souyris.

Hoe konden Parijzenaars nu roken zonder hun maskers af te doen, er gaten in te knippen of ze in brand te steken?

Met een knikje naar een andere Franse obsessie, werden fietsers tijdelijk vrijgesteld, maar AI [kunstmatige intelligentie] werd in de metro ingezet om automatisch te detecteren welke passagiers hun gezicht niet bedekten.

Sommige cynici vermoedden dat het iets te maken had met het overschot aan maskers van Frankrijk. Na het kopen van een miljard maskers in China, voerde de wereldwijde club van de mode-industrie de eigen masker productie op, maar vraag was er niet, waardoor fabrikanten met een overschot van 40 miljoen maskers zat.

Bij de eerste drang om 5 miljoen maskers per dag te produceren, bleven veel maskers over, veel ervan als modieuze stofmaskers, nutteloos, maar mooi, en ze liggen in warenhuizen zonder bestemming.

Toen de zomerwarmte opliep, marcheerden inspecteurs door Franse werkplekken om te controleren of iedereen gemaskerd was. Met een knikje naar de privileges van de bovenklasse, mochten de bazen zich in hun privé-kantoren ontmaskeren, maar de arbeiders werden gedwongen de maskers op te houden, tenzij ze 1,5 meter ruimte hadden.

Toch beweerde 78% van de ondervraagden dat zij hun maskers volgzaam droegen.

Hoe goed werkte dat uit?

Frankrijk heeft onlangs 1,1 miljoen bevestigde testgevallen bevestigd, en bereikte op één dag een record van meer dan 52.000 testgevallen. Terwijl de media hebben gewaarschuwd dat de aantallen uit de hand lopen in de Verenigde Staten nadat dit land 80.000 gevallen op een dag passeerde, zijn de aantallen in Frankrijk veel hoger.

Amerika heeft immers een veel grotere bevolking dan Frankrijk.

Ondanks het zware masker-regime werd Frankrijk het land met het op vier na grootste aantal gevallen [van besmetting], net achter grotere landen als Amerika en Rusland.

En het staat niet alleen.

In Spanje, waar 86% van de mensen maskers draagt, heeft de regering een noodtoestand van zes maanden afgekondigd, met nachtelijke avondklok, en bijeenkomsten die beperkt zijn tot zes personen. De enige wettelijke reden om daar je huis te verlaten na 23.00 uur of vóór 6.00 uur is om te gaan werken of een noodsituatie.

Spanje haalde de 1 miljoen markering nog voor Frankrijk dat deed.

En dat ondanks een nationale maskerplicht in mei, samen met een verbod op openbaar roken, waardoor het een van de eerste Europese landen was dat vol inzette op maskers.

Hoewel maskers in Spanje meer verbreid raakten dan in de rest van het continent, en dit land waar het totalitaire verleden nog dicht aan de oppervlakte ligt, heeft het land enkele van de zwaarste lockdowns erop losgelaten, is nu hebben we de derde opleving van het coronavirus in Spanje.

Italië, waar 81% maskers draagt, reageerde op een nieuwe piek met een vierde set van lockdown-beperkingen, sluiting van sportscholen en theaters, terwijl restaurants en bars om 18.00 uur moeten sluiten. Niemand mag persoonlijk naar voetbalwedstrijden kijken of naar bruiloftsrecepties gaan.

Ondanks al die maskers heeft Italië nog steeds het record van het op één na hoogste dodental in Europa.

In Zweden draagt slechts 5% maskers. De autoriteiten hebben hen dit nooit aangeraden en geloven dat ze tijdverspilling zijn. Zweden heeft een zachte lockdown gebruikt en vermeed boetes en plichten. En de media van de lockdown-landen hebben al die maanden doorgebracht met Zweden blameren en met de rest van de wereld te waarschuwen om dit niet als model te gebruiken.

Maar Zweden staat niet alleen. In Denemarken draagt ook bijna niemand maskers. En in Noorwegen doet minder dan een zesde deel het.

In het Verenigd Koninkrijk, waar minder dan een derde van de Britten maskers dragen, is het sterftecijfer slechts een klein beetje hoger dan Italië, en het heeft nog steeds niet de 1 miljoen markering bereikt ondanks een grotere bevolking.

In Europa, net als in Amerika, zijn maskers een culturele, maar geen medische praktijk. De mensen die het meest of minst geneigd zijn om ze te dragen, hebben culturele overeenkomsten. Ze dragen ze om dezelfde reden dat de Biden-campagne maskers droeg, niet als een plan, maar als een cultureel symbool.

Maskers dragen is geen plan om het virus te stoppen, maar het is een vaag geloog in conformiteit. Daarom gebruiken zoveel politici de taal van "respect" in plaats van de praktijk van medicijnen aan te moedigen.

Medische praktijken hoeven niet gerespecteerd te worden. Culturele overtuigingen, vooral irrationele, wel.

Het ongemak van het dragen van maskers, vooral in hete zuidelijke landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië, lijkt op perverse wijze hun effectiviteit te bevestigen, op dezelfde manier dat sommige fabrikanten van mondwater hun merken verfijnen om meer medicinaal te lijken.

Mensen worden getraind om te denken dat wat medisch effectief is, ook fysiek ongemakkelijk is.

Toen de Zwarte Dood uitbrak, namen de middeleeuwse Europeanen hun toevlucht tot een verscheidenheid aan praktijken en geneeswijzen, sommige nuttig, maar vele nutteloos, sommige met wortels in een legitiem concept van ziekte, maar andere met weinig meer dan voodoo, om zo toch maar om te gaan met een pandemie die geen gemakkelijke antwoorden had.

De obsessie met maskers, een echt nuttig medisch hulpmiddel, maar getransformeerd in een vage geloofscult, heeft echo's van het middeleeuwse verkeerde gebruik van legitieme medische praktijken tijdens de Zwarte Dood.

In sommige medische omgevingen kunnen maskers potentiële voordelen bieden, maar het verplichten dat hele bevolkingen ze dragen bereikt niets behalve het werkzaam houden van de Franse textielindustrie. En ook de verschillende ongezonde gevolgen van het constant dragen van een masker.

Maar of men nu een afgesneden slang gebruikt om de Zwarte Dood uit te bannen of een masker draagt, mensen in zo'n uitbraak voelen de behoefte om naar een of andere manier te grijpen om de dreiging te beheersen. En ze worden boos op iedereen die hun gekozen controlemechanisme niet lijkt te respecteren.

Het dragen van een masker is bedoeld om de verspreiding van het virus te voorkomen, niet om de drager te beschermen. Een CDC-onderzoek [vgl. onze RIVM] toonde aan dat 88% van de geïnfecteerden maskers droegen. Maar de middeleeuwse logica van maskers veronderstelt ten onrechte dat het dragen van een masker u beschermt tegen het virus, en dat het virus zich alleen verspreidt door degenen die geen maskers dragen. En dat creëert natuurlijke zondebokken voor de pandemie.

De Biden-campagne en de Democraten bevorderen op cynische wijze deze pandemische angsten.

"We bevinden ons in een situatie waarin de president tot nu toe geen plan heeft, geen volledig plan," zei Biden tijdens het debat. "Wat ik zou doen is ervoor zorgen dat we iedereen aanmoedigen om de hele tijd een masker te dragen."

Frankrijk, Italië en Spanje hebben dat geprobeerd. Het werkte niet.

De Europese landen die het meest geobsedeerd zijn door maskers, doen het het slechtste. Het bijna universeel een masker dragen in die landen heeft weinig gedaan om een golf te voorkomen. Democraten hebben een zwak om te willen zijn zoals de Europeanen. Maar het enige wat de Biden-maskerplicht zou doen, is ons in Frankrijk veranderen. De Fransen droegen maskers tijdens de zomerhitte, alleen maar om drie keer zoveel gevallen per hoofd van de bevolking en per dag te hebben als de Amerikanen, die nooit een maskerplicht hebben aangenomen.

Misschien is het tijd dat, in plaats van dat de Amerikanen de Biden-maskerplicht aannemen en meer op Frankrijk te lijken, de Fransen een beetje vrijheid gaan proberen en een beetje meer op Amerikanen gaan lijken.


Voor meer zie The Most Masked European Countries Have the Biggest Coronavirus Surges | Frontpagemag