www.wimjongman.nl

(homepagina)

Een les voor de harde tijden - Uit de geschiedenis van Israël

( )

Vernietiging van de Tempel

14 September 2020 - Tents of Mercy

"Ontberingen bereiden vaak gewone mensen voor op een buitengewoon lot." - C. S. Lewis

De wereld gaat door een moeilijke tijd... opnieuw.

Nog maar een paar weken geleden herdacht Israël de 9e van de Hebreeuwse maand Av, zoals ze dat al duizenden jaren doen. Deze plechtige herdenking culmineert de jaarlijkse drie weken durende periode van rouw over de vernietiging van de eerste en tweede tempel in Jeruzalem en andere rampen in de Joodse geschiedenis.

Nu de wereld geconfronteerd wordt met de huidige pandemie en andere gebeurtenissen die veel naties angst en strijd hebben gebracht, wil ik teruggaan naar de geschiedenis en me concentreren op Israël om een parallel te trekken met onze huidige moeilijkheden.

2 Koningen 19:15-19 registreert Hizkia's reactie op een angstaanjagende dreiging van een dreigende verwoesting van Jeruzalem. Wat deed hij? Hij bracht het voor God. Hij spreidde de stukken papier met de geschreven militaire dreiging letterlijk uit in de tempel en riep uit: "Open Uw ogen, O HEER, en zie; en hoor de woorden van Senherib, die hij heeft gestuurd om de levende God te berispen." (vers 16)

Hizkia was een koning in crisistijd, ondanks het feit dat hij Israël weer de weg van de heiligheid van God had laten volgen en ondanks het feit dat hij de afgoden had vernietigd! Nu zat hij midden in een storm, net zo groot als de onze of groter. Met de aanmoediging van zijn "maatje" Jesaja, hield hij vol in het geloof - door conflicten en moeilijkheden. Uiteindelijk heeft hij gewonnen.

Dit is waar we vandaag de dag staan, terwijl we zien hoe Israël en andere naties uit alle richtingen onder druk worden gezet. Mensen veranderen voor onze ogen - ze kijken naar hun individuele behoeften en reageren met boosheid op regeringen en gezagsdragers. We bevinden ons in een tijd van problemen die de gezondheid van de natie en de economie, de veiligheid en de toekomst beïnvloeden.

In Israël hebben we te maken met militaire dreigingen, net als in de tijd van Hizkia. Ondertussen keert broeder zich tegen broeder. Zullen wij en onze leiders opstaan en naar God toe rennen zoals Hizkia? Of zullen we ons vertrouwen stellen in iets anders (buitenlandse goden en afgoden) en uiteindelijk toegeven aan hun gezag en niet aan dat van God? Hebben we intussen zelfs gemerkt dat de vijand aan onze grenzen met Gaza en Libanon is aangekomen, in afwachting van onze vernietiging?

Het boek Klaagliederen wordt in zijn geheel gelezen op de vooravond van 9 Av. Tegenover het coronavirus klinken de woorden meer dan ooit door. Ik heb het gevoel dat we nog nooit zo dicht bij de fysieke en spirituele toestand van Jeremia zijn geweest als nu. De mensheid vergeet God zo gemakkelijk totdat er een tijd van grote nood ontstaat.

Met Gods rechtvaardig oordeel in het verschiet mag de wereld niet ontbreken (zoals Sodom en Gomorra) met mannen en vrouwen van gerechtigheid, zij die de Heer kennen en bereid zijn om in de bres voor hun natie te staan. Naarmate we dichter bij de vervulling van alle dingen komen, sluiten we ons aan bij de slotwoorden van Klaagliederen 5:21:

"Wend ons weer tot U, o Heer, en we zullen worden hersteld."

Dankzij Jeshua zijn we de rechtvaardigen van deze dag, staande zoals Hizkia stond. Moge de Geest van God ons leiden op voorspraak voor ons volk en onze natie. - Guy Cohen

Bron: Oasis Volume 20, Issue 9 | Tents of Mercy