www.wimjongman.nl

(homepagina)

"Niemand hoeft me iets te leren over democratie"

Yuli Edelstein geeft een exclusief interview met Israel Hayom om uit te leggen waarom hij ten strijde is getrokken tegen het Hooggerechtshof.

door Ariel Kahana - 26 maart 2020

( )

Knesset voorzitter Yuli Edelstein loopt uit de parlementsbank na de aankondiging van zijn ontslag, woensdag | Foto: EPA/Adina Wallman

Na het nemen van een van de meerdere noodlottige beslissingen in zijn eigen en in de geschiedenis van het land op woensdag, ging Yuli Edelstein zitten voor een exclusief interview met Israël Hayom om uit te leggen waarom hij ten strijde trok tegen het Hooggerechtshof en weigerde te gehoorzamen aan het bevel van het Hooggerechtshof om de Knesset bijeen te roepen om zijn vervanger te kiezen.

Vr: Zij zeggen dat u de Knesset hebt gesloten.

"Dit is een leugen, die helaas veel mensen in het land heeft bereikt. Op woensdag vorige week (de dag dat de 'Knesset werd gesloten' en deze campagne begon) heb ik niet de Knesset gesloten, maar heb ik de discussie in de plenaire vergadering kunstmatig uitgebreid. Pas 's avonds, toen ik de plenaire vergadering sloot, heb ik meteen verklaard dat deze op maandag weer open zou gaan. Het doet me pijn voor de burgers die thuis zaten en moesten luisteren naar wetgevers, juristen en geleerden die vertelden dat de Voorzitter de Knesset had gesloten, wat nooit is gebeurd."

Vr: In uw ontslagaankondiging weigert u in wezen de richtlijn van het Hooggerechtshof te gehoorzamen. Is dit geen anarchie?

"Er bestaat geen twijfel over dat mijn actie ongekend was, maar alles wat er gebeurd is, is ongekend. Het Hooggerechtshof heeft de uitvoerende macht lang geleden overgenomen, dat is duidelijk. Nu hebben we ook nog een poging om de wetgevende tak en haar procedures onder controle te krijgen. Dit zijn dingen die nooit eerder zijn gezien.

"Ik zit al 24 jaar in de politiek, waarvan zeven jaar als voorzitter van de Knesset; ik heb me verzet tegen elke poging van het Hooggerechtshof om in te grijpen in politieke beslissingen, en dat heb ik ook nu gedaan. Het is waar dat dit de eerste keer is dat iemand 'nee' zegt, maar ik heb deze actie ondernomen als Voorzitter van de Knesset en als iemand die de status en onafhankelijkheid van de Knesset hoog houdt; niet als een privé-burger. Wat ik heb gedaan betekent niet dat elke burger 'nee' kan zeggen tegen een rechterlijke uitspraak. Dit is geen verkeersovertreding. Ik heb hier gehandeld als de verantwoordelijke volwassene, en volgens Menachem Begins erfenis van 'er zal geen burgeroorlog uitbreken'. Ik heb de zaak niet op het scherpst van de snede gezet, ik heb ontslag genomen. Ik kan niet gedwongen worden om dingen te doen die naar mijn mening een gevaar voor de democratie zijn en tegen mijn geweten ingaan. Ik hoop dat het Hooggerechtshof mij dit recht om af te treden als gewetensbezwaarde nog steeds zal veroorloven".

Vr: Zij hebben 61 Knessetleden; hoe kun je als Knesset Voorzitter niet toestaan dat de meerderheid bijeenkomt en stemt?

"De Knesset heeft protocollen, het heeft de wet en het heeft een statuut. Weet u hoe vaak ik de meerderheid van de recente regeringen, van mijn eigen partij, heb geblokkeerd toen ze de minderheid wilden vertrappen?! Ik heb volgens de regels gehandeld en deze rechters hebben geen enkel juridisch argument naar voren gebracht dat dit weerlegt.

"Ze respecteerden de Knesset niet evenals de instelling van de Knesset Voorzitter. Ze hebben de juridische adviezen van mijn advocaten niet gelezen, want 25 minuten nadat ze waren ingediend, hadden de rechters al een uitspraak gedaan. Ik denk dat de rechters zich moeten afvragen hoe het tot stand is gekomen dat een persoon als ik, die niet hoeft te worden voorgelicht over wat democratie is, die zich nooit tegen het Hooggerechtshof heeft uitgesproken en die het hof in de loop der jaren alleen maar heeft gerespecteerd, zo tegen de muur wordt gezet, dat hij zo'n actie moest ondernemen".

In het volledige interview, dat vrijdag wordt gepubliceerd, gaat Edelstein ook in op de andere aantijgingen tegen hem. Hij onthult dat premier Benjamin Netanyahu niet op voorhand op de hoogte was van zijn ontslag en waarschuwt dat het aanstellen van een Voorzitter zonder instemming van de Likud zal leiden tot de vierde verkiezingen.

Bron: 'No one needs to educate me about democracy' - www.israelhayom.com