www.wimjongman.nl

(homepagina)

Netanyahu nog steeds 'Koning Bibi' bij velen in Israël.

Zelfs na twee niet-overtuigende verkiezingen en ondanks aanhoudende juridische problemen, blijft de veteranenleider de kampioen van de lagere middenklasse.

YnetNews - 26 februari 2020

Op de markt van Ramla, aan de oostelijke rand van Tel Aviv en aan de rand van de economische bloei van Israël, was handelaar Yaakov Matslaoui niet verlegen over zijn keuze bij de verkiezingen van volgende week.

"Zes boxers voor 50 shekels, en een bonus exemplaar als je op Netanyahu stemt," is te lezen op een bord bij zijn kraam.

 

Minister-president Benjamin Netanyahu

 

 

 

Matslaoui, die onder zijn grijze baard glimlachte toeb hij "Koning Bibi" aanprees - veteraan-premier Benjamin Netanyahu, ook bekend onder de bijnaam Bibi - is zo toegewijd dat hij een marktverbod op politieke posters heeft getrotseerd ondanks herhaalde boetes.

Netanyahu's rechtse Likudpartij heeft van oudsher goed gepresteerd onder de lagere middenklasse van Israël en in "Likudland", gebieden die bij de economische bloei van Israël zijn achtergebleven. De partij heeft ook steun gekregen van de Mizrahim, de Joodse migranten uit Arabische staten die in de decennia na de oprichting van de Joodse staat zijn aangekomen, en hun nakomelingen, waaronder Matslaoui.

"Mijn broers, zussen en ik zijn met acht mensen opgegroeid in één kamer [sic]," zei de handelaar, wiens vader in Irak is geboren en moeder in Libië. Zijn familie maakte deel uit van een golf van Joodse migratie naar Israël in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De term Mizrahi omvat de Sefardim, Joden uit Zuid-Europa en delen van Noord-Afrika die afstammen van degenen die in de 15e eeuw van het Iberisch schiereiland werden verbannen.

Israël werd in zijn beginjaren gedomineerd door Joden van Oost- en Centraal-Europese afkomst, bekend als Asjkenazim, die de politieke klasse van het land vormden die aan de basis ligt van het land.

Mizrahim, die zich grotendeels in de buitenwijken van de grote steden vestigden, klaagden over de marginalisering door de Asjkenazim en de door hen geleide linkse politieke partijen. "De leiders van Mapai vernederden ons," zei Matslaoui, verwijzend naar de eens zo dominante centrum-linkse partij die uiteindelijk 'Labor' werd. "Ze wilden ons opvoeden, omdat ze dachten dat onze cultuur inferieur was.

"Het zij nu hun kinderen die links en Gantz steunen," zei hij, verwijzend naar de leider van de centristische Blauw-Wit alliantie die de belangrijkste uitdager van Likud is.

Ashkenazi-elite

Voormalig Likud-premier Menachem Begin, zelf Ashekanzi, kwam in 1977 aan de macht door de ontevreden Mizrahi-kiezers het hof te maken en leden van de gemeenschap te benoemen in politieke functies.

 

Voormalig Likud-leider en premier Menachem Begin

 

 

Moshe Avital, 72 jaar, vertelde aan AFP, dat toen zijn in Marokko geboren ouders in Israël aankwamen, zij in doorgangskampen woonden - een tijdelijk onderkomen dat vooral nieuwe Mizrahi-migranten in de jaren vijftig van de vorige eeuw huisvestte. Deze kampen waren een belangrijke factor die de wrok van de Asjkenazische elite in het begin van Sefardije en Mizrahi aanwakkerde.

"Ik heb altijd voor Likud gestemd omdat Begin degene is die de Sefardim toestond hun hoofd op te richten," zei Avital, die nu in Sderot woont, een stad met een laag inkomen, op loopafstand van de Gazastrook. En terwijl in Netanyahu's huidige ambtstermijn de ongelijkheid is toenemen, zegt handelaar Matslaoui dat de economische groei toch ten goede is gekomen aan zijn gemeenschap. "Mijn broeders en zusters en ik rijden allemaal in nieuwe auto's. Daarvoor zeggen we 'dank je wel, Likud'," zei hij.

Nissim Mizrachi, een sociologie- en antropologieprofessor aan de Universiteit van Tel Aviv, vertelde AFP dat Mizrahim, ondanks de nadelen die hij ondervindt in vergelijking met de Ashkenazis in Israël, niet gewonnen is voor de boodschap van economische gelijkheid van links.

De "veronderstelling dat de economische factoren doorslaggevend zijn is een gebrekkige analyse door de liberalen, die er niet in geslaagd zijn om de massa's in Israël en andere landen aan te spreken," zo hij zei.

De kiezers van Mizrahi en meer recente immigrantengroepen, zoals de Russisch-taligen, hebben het gevoel dat hun Joodse identiteit wordt bedreigd door de linkse opvatting van Israël als een "moderne Westerse staat", zegt hij. "Likud geeft Mizrahim de indruk dat hun individuele leven deel uitmaakt van de grote geschiedenis van Israël en het Joodse volk. "Mizrachi-kiezers vertrouwen ook persoonlijk op Netanyahu en geloven dat hij de belangen van Israël en die van henzelf kan verdedigen."

 

Demonstratie ter ondersteuning van Netanyahu te midden van juridische problemen (Foto: Moti Kimchi)

 

 

 

Wat betreft Netanyahu's aanstaande proces over de beschuldigingen van corruptie, inclusief beschuldigingen van het accepteren van ongepaste geschenken en het aanbieden van een mediamagnaat in ruil voor positieve berichtgeving, was Matslaoui afwijzend.

"Bibi kreeg sigaren en champagne en zijn vrouw kreeg wat juwelen... Nou, wat!" zei de handelaar. "Bibi is onze vorst."

Bron: Netanyahu still 'King Bibi' on Israel's margins