www.wimjongman.nl

(homepagina)

Keerpunt - het jaar 2020

Gary - 21 juli 2020

Het is al een jaar geleden, nietwaar? En ik heb het niet alleen over de moordende horzels, de nunchuck beren en de haaien-grijpende adelaars. Ik heb het over gebeurtenissen die onze wereld voor altijd hebben veranderd en de meerderheid van de mensheid uit haar eeuwige gevoel van normaal hebben geschud, zoals een wereldwijde pandemie en de lockdown, de wereldwijde rellen, en de mars naar wat lijkt op het meest waarschijnlijke merkteken van de beest-kandidaat die we ooit hebben gezien. De 2020-geest gaat nooit meer terug in de fles.

Het is deze maand 10 jaar geleden dat de wachters van Unsealed het profetische alarm hebben laten afgaan, waarbij ze maar net zo veel mensen wilden waarschuwen als maar zouden willen horen dat de in de Bijbel voorspelde tekenen die de terugkeer van Christus aankondigen, zo perfect samenkomen dat geen enkele andere generatie in de geschiedenis hetzelfde zou kunnen zeggen. We hebben laten zien dat Gods woord - in het bijzonder met betrekking tot de eindtijdprofetie - uiterst uniek en volledig betrouwbaar is. De profetieën van Christus' eerste komst werden letterlijk en getrouw naar de letter vervuld. De profetieën van de tweede komst van Christus en de gebeurtenissen die dááraan voorafgaan, moeten niet anders worden behandeld. Er is geen reden om wat God duidelijk heeft gezegd te vergeestelijken of te verwerpen.

Je hoeft niet eens in God te geloven of Hem te achten om te erkennen dat wat we nu in de wereld zien, overeenkomt met wat er in de Schriften staat. Of het nu gaat om de tekenen die leiden naar de Opname, het algemene einde van de tijd zoals in de Bijbel wordt afgebeeld, de wedergeboorte van Israël, het Teken van Openbaring 12 of de grote profetische mijlpalen waarvan we de laatste tijd allemaal getuige zijn geweest, het is duidelijk dat wat de wereld een verouderd, stoffig boek noemt, eigenlijk het meest relevante [en nauwkeurige] boek in de wereld is op dit moment. Je moet het geloven, en, nog belangrijker, geloven in De Ene waarover geschreven is.

De tijd zal het leren, maar dit kan het jaar zijn waar de profeten en apostelen van weleer op wezen - het jaar waarin God een volk uit de volken voor Zichzelf neemt, voordat Hij Zijn aandacht richt naar Jakob om al Zijn beloften aan de uitverkorenen van Israël te vervullen (Handelingen 15:12-18; Deut. 32:21-25; Rm. 10:19-21; Jer. 30:4-9; vgl. Joh. 14:1-3; 1 Thess. 4:13-5:11; Opb. 3:10; Jes. 26:17-21; Zeph. 1:14-2:3).

Nadat het teken van de Openbaring 12 was gepasseerd, had ik mijn zinnen gezet op 2018, maar over het geheel genomen dacht ik dat 2021 het volgende grote "wachters"-jaar zou zijn. Jongens, mijn opvattingen zijn sindsdien veranderd. Beginnend in november vorig jaar begon ik te denken dat 2020 het jaar van de jaren zou kunnen worden. En toen - medio januari van dit jaar - vóórdat het vredesplan werd onthuld, vóór de Brexit, vóór de wereldwijde pandemie, vóór de wereldwijde rellen, vóór deze huidige opmars naar een nieuwe wereldorde en wat lijkt te zijn de directe conditionering voor en ontwikkeling van het merkteken van het beest - werd ik weggeblazen door hoe snel de dominostenen vielen beginnend op Nieuwjaarsdag zelf. Het was alsof een goddelijk geweerschot afging op Nieuwjaar en de wereld op weg was naar de spreekwoordelijke (en profetische) races. Ik dacht dat 2017 groot was en kon toen niet voorzien hoe de wereld nog meer "zwanger" kon worden wat betreft de vervulling van de profetie. 2020 is een heel ander niveau. De dingen zijn over de hele wereld zo snel gegaan, en op zo'n ongekende manier, dat het voor velen lijkt alsof de Verdrukking al begonnen is. Inderdaad, het is nog niet begonnen, maar we zijn er angstaanjagend dichtbij. Hoe gek en apocalyptisch 2020 ook mag lijken, er zal geen misverstand bestaan over de zegels, de bazuinen en de schalen wanneer deze oordelen van God op de wereld worden losgelaten. Dit is slechts een voorproefje en een genadige laatste waarschuwing om wakker te worden.

Ik bied vaak mijn smeekbede aan zo goed als ik kan, maar vandaag voel ik me gedwongen om recht te schieten: haal je hoofd uit de grond, omgord je lendenen, en ga aan boord van de Ark. Dit gaat gebeuren of je het nu gelooft of niet, of je er nu klaar voor bent of niet. Ik heb het hier over echte apocalyptische dingen, mijn vrienden.

[Opmerking vertaler: Met aan boord van de Ark gaan bedoelt de schrijver: je redding in Yeshua zoeken]

Er zijn nog een paar vluchtige momenten overgebleven om je vast te klampen aan het kruis alsof je leven ervan afhangt (en die zijn er). Zet je toekomst niet op iets anders in dan op Christus, Hij die gekruisigd is.

We naderen datgene wat routinematig de hoogste tijd van het jaar is rond de late zomer- en herfstperiode - de tijd van het Bazuinenfeest (Yom Teruah), de Verzoendag (Yom Kippur) en het Loofhuttenfeest (Sukkot). De Heer Jezus vervulde duidelijk en ondubbelzinnig de eerste vier bijbelse feesten bij Zijn eerste komst, toen Hij stierf voor onze verzoening op Pesach, werd begraven op het Ongezuurde Brodenfeest, en stond weer op op Eerste Vruchten, en stuurde Zijn Geest om de Kerk op Pinksteren te baren [of te verwekken], maar de Herfstfeesten wachten nu op hun uiteindelijke vervulling. In het licht van het samenkomen van de tekenen op aarde, de tekenen in de hemel en de gelijkenis van de vijgenboom in relatie tot de huidige tijd van Israël, zouden deze zomer en herfst de tijd kunnen zijn.

Ik ben de afgelopen weken stil geweest, omdat mijn geest is verzadigd met gedachten over alles wat we voor ons zien. Het is helemaal overweldigend en ik heb geprobeerd om het aan elkaar te rijgen op de een of andere manier, voldoende om te zeggen, ik wil niet altijd stomen. Ik ga alleen maar deze onregelmatige gedachten delen, maar ik zal op het einde de puntjes groots met elkaar verbinden. Vind jouw comfortabele plekje en neem je koffie naar keuze bij de hand. Je zult je ogen wijd open willen hebben hiervoor.

 

Het Jaar der Jaren?

Zoals ik al eerder zei, vóór de onthulling van het vredesplan, vóór de Brexit, vóór het Coronavirus, en alles wat er verder is gebeurd in dit apocalyptische jaar, was ik al ontzet. Het jaar begon letterlijk met een knal toen de Iraanse volmachtstrijdkrachten de Groene Zone in Bagdad aanvielen en een bijna openlijke oorlog tussen de Verenigde Staten en Iran begonnen. Slechts drie dagen na de aanval vermoordden de Amerikaanse strijdkrachten de hoogste militaire leider van Iran, generaal Qassim Soleimani, wat in de loop van de volgende vijf dagen grote represailleaanvallen in Kenia en Irak teweegbracht. Op 8 januari lanceerde Iran tientallen ballistische raketten bij de Amerikaanse en Irakese troepen, waarbij zelfs per ongeluk een passagiersvliegtuig werd neergehaald dat alle 176 mensen aan boord doodde.

De volgende dag had de Popocatépetl-vulkaan bij Mexico-Stad een grote uitbarsting waardoor de as twee mijl de lucht in werd geslingerd. Diezelfde dag had Israël, dat al een recordoverstroming kende, de meeste regenval in het noorden van het land in 51 jaar. In de zuidelijke helft werd een 76-jarig record gebroken. Twee dagen later braken er in Iran massale protesten uit die de ontluikende wereldwijde rellen nog verergeren en die doen denken aan de wetteloosheid die de Antichrist zelf zal inluiden (2 Thess. 2:3-12; 2 Tim. 3:1-5; vgl. Dn. 8:23).

Een dag later had de Taal-Vulkaan bij Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen, een enorme uitbarsting - de eerste uitbarsting sinds 1977. De as reikte meer dan negen mijl de lucht in. Metro Manilla is het 7e dichtstbevolkte metrogebied ter wereld en het gebied rond de vroegere Popocatépetl Vulkaan is de 11e. Tientallen miljoenen mensen waren in gevaar door deze apocalyptische "schoten over de boeg". Twee dagen later bleek dat Australische bosbranden een gebied ter grootte van Engeland, Wales en Noord-Ierland samen hadden platgebrand. De bosbranden waren misschien wel de vijfde grootste in de wereldgeschiedenis.

De volgende dag, op 15 januari, nam de hele Russische regering onder Vladimir Poetin ontslag om de weg vrij te maken voor Poetin om ingrijpende constitutionele veranderingen door te voeren in zijn opmars naar een absolute dictator. En een dag later werden de artikelen over de presidents-afzetting formeel naar de Amerikaanse Senaat gestuurd, waarmee het proces tegen Donald Trump werd gestart. In Rusland werd Mikhail Mishustin benoemd tot de nieuwe premier. En in een rapport dat zojuist werd uitgebracht, werd verwacht dat 40% van de landen in de wereld in 2020 aanzienlijke sociale onrust zou ondervinden, wat aantoont dat de profetische Wereld-Lente alleen maar zou groeien.

En dat waren pas de eerste twee weken van het jaar! Twee weken later werd het Verenigd Koninkrijk de eerste natie die zich afscheidde van de Europese Unie. Brexit gebeurde eindelijk. En veel belangrijker, drie dagen voor de Brexit, onthulden Donald Trump en Benjamin Netanyahu de landverdelende en verbondsbrekende Deal van de eeuw aan de wereld. Op het moment dat ze het onthulden, schudde een aardbeving van 7,7 magnitude Trumps persoonlijke residentie Mar-a-Lago. Het is nog steeds de grootste aardbeving tot nu toe dit jaar (bron).

Er is dit jaar zoveel meer gebeurd, wat de tijd me niet toestaat. Van Venus-Pleiades en het morgenster-teken in de hoorns van de Stier tot aan de spectaculaire Komeet Neowise die iedereen verraste. En dan de zich ontrollende rellen in de Verenigde Staten en over de hele wereld, tot aan recordbrekende overstromingen in China met angst voor de stabiliteit van de Drieklovendam. Er is nog zoveel meer gebeurd, en gebeurt ook nu.

 

Maar al deze dingen verbleken in vergelijking met de wereldwijde pandemie die COVID-19 is. Hoewel het zeker tot op zekere hoogte een over-hype is, is de wereld voor altijd veranderd door het Coronavirus. Lockdowns en quarantaines zijn wereldwijd. De economie staat op instorten. En in veel gebieden kunnen mensen niet kopen of verkopen zonder mondkapje. Hoe moeilijk is het dan om je voor te stellen dat er binnenkort een tijd komt dat mensen niet meer zonder merkteken kunnen kopen of verkopen? Wat dacht je van een merkteken dat een vaccinpaspoort is, en een digitale ID en een betaalsysteem all-in-one is? Het komt precies zoals de Bijbelse profetie voorspelde en ik ben dankbaar dat ik al aan boord van de Ark ben gegaan, zodat ik niet hoef te blijven om de beslissing over het eeuwige leven of de dood te nemen voor wie het merkteken al dan niet neemt (Openb. 13:15-18; 14:9-11; 16:2). En terwijl we hebben de samenloop van de eindtijdtekenen zien groeien - vooral in de afgelopen tien jaar - met een toenemende frequentie (bijna alsof er sprake is van geboorteweeën), lijken tijden van vrede en schijnbare normaliteit altijd de spreekwoordelijke weeën te doorsnijden. Maar niet in 2020. Dit jaar is één lange rij van toenemende gekte geweest. Net als de veranderingen voordat de echte geboorteweeën toeslaan.

 

Op een meer persoonlijke manier bid ik al geruime tijd dat God het werk dat Hij in mijn leven begon, zou voltooien. Een paar weken geleden emailde een voorganger me uit het niets, zonder enige kennis van mijn gebed, het volgende:

 Dank aan GOD die je de kracht gaf om het werk dat God zelf je gaf af te maken. God zegene je in Jezus' naam.

Ik heb onlangs deze baanbrekende Bijbelvertaling voltooid en ben op het punt gekomen, dat ik het gevoel heb, dat wat ik nodig had om met de wereld te delen door middel van Unsealed, gedeeld is. Begrijp me niet verkeerd: zolang ik adem in mijn longen heb, zal ik de grote hoop die ik heb met u blijven delen en zal ik mijn trompet blijven steken vanaf de muren, maar ik geloof dat onze tijd hier bijna voorbij is. Tijd om die laatste gebeden uit te spreken.

Is het verwonderlijk dat in zo'n eindtijd-oogst namen als Billy Graham, Reinhard Bonnke en Ravi Zacharias onlangs zijn overleden, nadat ze de monumentale taken hadden volbracht die hun in deze laatste dagen waren toevertrouwd? En enkele van de bekende wachters die een hele generatie lang de alarmbel hebben geluid over het dreigende verschijnen van onze Heer, zijn onlangs naar Hem toe gegaan. Het is alsof hun taak is volbracht. Chuck Missler, Jack Van Impe, Dwight Pentecost, Grant Jeffrey, Tim LaHaye en Chuck Smith zijn slechts enkele van deze namen.

Ik heb andere vrienden gehad die de laatste tijd belangrijke overgangen en veranderingen hebben meegemaakt waarvan ze dachten dat ze een signaal zouden kunnen zijn dat God hun tijd hier tot een einde brengt. Zou het kunnen?

De punten verbinden: 2020 tot 2027?

Je zult me nooit de dag of het uur van de opname zien voorspellen, want die woorden zijn onverstandig, maar gezien de herhaalde bijbelse bevelen om te kijken en klaar te staan, samen met de duidelijke samenloop van de tekenen die in de heilige Schriften worden voorspeld, is het aan ons om de mogelijkheid te overwegen dat dit in feite het jaar zou kunnen zijn waarin Daniëls 70e week, ook wel bekend als de tijd van Jacobs benauwdheid, zal beginnen. Deze tijd is speculatief, het is nooit "Zo zegt de HEER," maar we moeten deze dingen wel heel nuchter beschouwen.

Is het verstandig om te geloven dat de opname van de Gemeente van Christus dit jaar zou kunnen plaatsvinden met de Verdrukking die kort daarna begint? Verbinden de punten zich met elkaar? Is er een grotere sterkte voor een 2020-2027-tijdlijn in vergelijking met eerdere speculaties? Denk eens na over enkele saillante punten:

1. De gelijkenis van de Vijgenboom. Deze profetische gelijkenis van Christus, waarin Hij aan zijn discipelen verkondigde dat alle gebeurtenissen van de Verdrukking (inclusief zijn eigen terugkeer) binnen één generatie van de spreekwoordelijke vijgenboom die bladeren voortbrengt (Matt. 24:29-34), een krachtig getuigenis is van de mogelijkheid dat we buitengewoon dichtbij zijn, en dat 2020 zelfs het jaar zou kunnen zijn dat de gebeurtenissen aan het einde van het tijdperk beginnen.

Om te beginnen was de vijgenboom een duidelijk symbool van de natie Israël (zie #4hier). Dit wordt bevestigd door zowel bijbelse als vroege buitenbijbelse bronnen. Ten tweede geeft Psalm 90:10 ons de enige duidelijke definitie van een generatie ("...zeventig jaar, en als uit macht, tachtig jaar..."; LSV). Als de wedergeboorte van Israël in 1948 staat voor het uitbotten van de bladeren aan de verdorde vijgenboom, dan zou 2028, 80 jaar later, een bovengrens kunnen zijn. Ik zal God niet in een doos stoppen, maar dit is een sterke mogelijkheid. Israël werd een natie op 14 mei, in het voorjaar van 1948. Gezien het feit dat Christus al de eerste vier feesten van de Bijbelse kalender heeft vervuld, die allemaal in de Lente plaatsvinden, is er een wijdverbreide consensus onder bijbelse letterkundigen dat Christus in de Herfst zal terugkeren om de Herfstfeesten te vervullen. Er is zelfs overeenstemming over de timing van de opname, ongeacht of men dit aanvaardt. Dit betekent dat een opname in de herfst van 2021 (of in de lente van 2021, wat dat betreft) te laat kan zijn. Om alles binnen 80 jaar na de wedergeboorte van Israël in vervulling te laten gaan, zou de Verdrukking inderdaad moeten beginnen met deze herfst, met de afsluiting ervan in de herfst van 2027.

Bijzaak: Het is toevallig zo dat dit laatste decennium de eerste keer was in duizenden jaren dat de wereldwijde levensverwachting aan de orde kwam van 70-80 jaar. Denk er maar eens over na! Als klap op de vuurpijl wordt de vijgenboom van Israël geregeerd door premier Benjamin Netanyahu en president Reuven Rivlin. Netanyahu is 70 jaar oud en Rivlin is 80 jaar. Dit vreemde "toeval" zal slechts voortduren tot deze herfst.

 

2. Het decreet om Jeruzalem te herstellen en opnieuw op te bouwen. In Daniël 9 geeft de engel Gabriël de duidelijkste profetische tijdlijn in de Bijbel aan de profeet Daniël. Hij vertelt Daniël dat 70 jaarweken (490 jaar) door God zijn vastgesteld tot het volledige herstel en de verzoening van Israël. De jaarweken beginnen met een decreet om "Jeruzalem te herstellen en opnieuw op te bouwen" (v. 25) en eindigen met de zonden van Israël die verzoend zijn en voortdurende gerechtigheid gebracht in de heilige stad (v. 24). Echter, Gabriel introduceert een kloof tussen de 69e en 70e week van het jaar. Er wordt ons verteld dat de Messias na de 69e week zou worden afgesneden als een vervangend offer en dat dit zou worden gevolgd door het Romeinse offer van Jeruzalem en de Tweede Tempel (v. 26).

Uit de geschiedenis weten we dat Christus, de Messias, in een van de jaren tussen 30-33 n.Chr. werd gekruisigd en dat Jeruzalem in 70 n.Chr. werd vernietigd. Daarom erkennen de letterkundigen een duidelijke kloof tussen de 69e en 70e week van Daniël. En de kloof is ook logisch voor de verdeling. De dood en opstanding van Christus in circa 30-33 n.Chr. betekende het einde van de dispensatie van de wet en het begin van de dispensatie van de genade (in tegenstelling tot wat sommigen beginnen te vertellen). Jezus' eigen volk liet Hem doden. En weken na Zijn dood werd de Gemeente op Pinksteren gevormd, wat een duidelijke verschuiving betekende: van Israël naar de overwegend niet-Joodse Gemeente. Het kerkelijk tijdperk is als een goddelijke pauzeknop, die God indrukt tot aan de hervatting van de tijd, wanneer Hij zijn aandacht weer op Israël richt nadat de gemeente is verwijderd (Handelingen 15:14-17). Wanneer Hij opnieuw op afspelen drukt, zal de opname het extra doel hebben gediend om Israël tot jaloezie te provoceren (Deut. 32:21; Rm. 10:18-19; 11:11-32). De 70 jaarweken zijn een tijd die duidelijk is afgebakend voor Israël en Israëls heilige stad Jeruzalem - geen tijd voor de heidenen of de Gemeente.

Hoe is dit nu relevant voor 2020? Het heeft allemaal te maken met het moment dat het decreet werd gegeven, dat de klok begon te lopen, en toen de Messias feitelijk de "Gezalfde" werd. Meestal is de datum die gebruikt wordt in de berekeningen 445 of 444 voor Christus, wat een decreet van Artaxerxes Longimanus betekende om de muren van Jeruzalem te herbouwen. En die berekeningen leiden tot de jaren 32 of 33 na Christus als het punt waarop Christus wordt gezalfd en afgesneden.

Om dit mysterie te ontcijferen, heb ik ontdekt dat precisie de sleutel is. Hoewel verschillende profetieën in Daniël en Openbaring enigszins wijzen op 360-dagen jaren - de lengte van een jaar wat de meesten in deze berekeningen gebruiken - weten we dat de verschillende kalenders die ten tijde van Christus, maar ook ten tijde van Daniëls profetie in gebruik waren, mechanismen hadden om hun jaren op de seizoenen af te stemmen. Dit betekent dat, terwijl sommige jaren in de oude Babylonische en Hebreeuwse kalenders waren samengesteld uit 360 dagen of zelfs minder, ze jaren hadden met extra maanden voor de schrikkel-invoeging. Met andere woorden, hun jaren waren gemiddeld ongeveer even lang als onze Juliaanse/Gregoriaanse jaren. De moderne Joodse kalender functioneert op dezelfde manier, met perioden van 19 jaar waarin 12 jaar met elk 12 maanden en 7 jaar met 13 maanden. Dit is de sleutel, en wordt vaak over het hoofd gezien.

Die bestaande berekeningen worden dus gemaakt door uit te gaan van een soort profetische kalender die niet in overeenstemming is met de seizoenen en het eigenlijke zonnejaar. Degene die de berekening maakt zal dan 69 en zeven (69 weken van jaren) vermenigvuldigen, wat resulteert in 483 jaar, dat vermenigvuldigen met de 360 dagen in een getheoretiseerd profetisch jaar, en dan het resulterende aantal dagen delen door de lengte van het zonnejaar. De omrekening maakt 483 "profetische jaren" tot ongeveer 476 werkelijke, zonnejaren. 476 jaar vanaf 445 v.Chr. valt in 32 n.Chr. en hetzelfde vanaf de alternatieve datum 444 v.Chr. valt in 33 n.Chr.

Het eindpunt van de 69 weken van de jaren wordt beschouwd als de triomfantelijke intrede van Christus, kort nadat Hij in Bethanië met parfumolie werd gezalfd (Matt. 26:6-13). Dit is de sleutel in termen van Daniëls profetie, omdat ons verteld wordt dat Jezus aan het eind van de 69e week de Gezalfde zou worden (Dan. 9:25), maar dat Hij na de 69e week zou worden afgesneden als een verzoeningsoffer voor anderen (Dan. 9:26), wat zou zijn tijdens de tijdspanne waarin God een pauze inliet. Terwijl de dispensatie van genade duidelijk deel uitmaakt van de pauze, vertelt de profetie ons dat het exacte moment van de pauze niet het moment is waarop Christus werd afgesneden (v. 26), maar het moment waarop Hij de Gezalfde werd (v. 25). Het is logisch dat Christus door God gezalfd is om te sterven voor de zonden van de wereld in Bethanië, toen een vrouw parfum op Hem goot voor zijn begrafenis. Ik ging er lang van uit dat dit ook zo was, zonder deze gangbare veronderstelling in twijfel te trekken, maar mijn mening is onlangs veranderd.

Het eerste bewijs dat mijn kijk hierop begon te verschuiven is dat Jezus al vóór de zalving in Bethanië Christus ("Gezalfde") werd genoemd! Het bijbelse bewijs is onweerlegbaar (Matt. 16:16-20; Joh. 1:41; 4:24-26). Als ik dit overdenk, bleef ik achter met de zeurende vraag: heeft de vrouw in Bethanië Jezus tot Christus gemaakt of heeft God Hem de Christus gemaakt? Heeft haar zalving van Hem de Gezalfde gemaakt of heeft God Hem op een andere manier gezalfd?

Het tweede bewijsstuk lijkt duidelijk: Jezus werd de Gezalfde bij zijn doop toen God Hem letterlijk met de Heilige Geest zalfde. Deze centrale gebeurtenis markeerde het begin van de bediening van Christus. En de Schrift lijkt het daarmee eens te zijn:

 En het geschiedde, nadat al het volk ondergedompeld werd, Jezus ook ondergedompeld werd, en biddend, werd de Hemel geopend, en de Heilige Geest kwam neer in een lichamelijke verschijning, als een duif, op Hem, en een stem kwam uit de Hemel, die zei: "U bent mijn Zoon, de Geliefde, in U ben ik verheugd". (Luk. 3:21-22, LSV)

 De Geest van de HEER [is] op Mij, Omdat Hij Mij gezalfd heeft; Om het goede nieuws te verkondigen aan de armen, Stuurde Mij om de gebrokenen van hart te genezen, Om te verkondigen aan gevangenen bevrijding, En aan blinden het ontvangen van het zicht, Om de gekneusde weg te sturen in bevrijding, Om het aangename jaar van de HEER te verkondigen. (Lk. 4:18-19, LSV)

 ...u hebt het woord gekend dat door heel Judea ging, na de onderdompeling die Johannes predikte; Jezus die uit Nazareth komt - hoe God Hem gezalfd heeft met de Heilige Geest en de kracht; die doorging, goed deed en al diegenen genas die door de duivel werden onderdrukt, omdat God met Hem was... (Handelingen 10:37-38, LSV)

Het was dus God die Jezus zalfde en Hij zalfde hem met de Heilige Geest. Het getuigenis van de Psalmen en Profeten is in overeenstemming (Ps. 2; Jes. 42:1).

 

Als Jezus nu de Gezalfde werd bij Zijn doop, die het begin was van Zijn openbare bediening, dan hebben we een probleem omdat Zijn bediening in één van de jaren tussen 26 en 29 na Christus zou zijn begonnen. 476 zonnejaren uit Artaxerxes' decreet van 445/444 VC past dan gewoonweg niet. We hebben echter wel een oplossing en die past wel gewoon en mooi. Zoals gezegd is precisie de sleutel. Het blijkt dat er eigenlijk verschillende decreten als uitgangspunt zijn aangeboden. Was het decreet 445/444 v.Chr de juiste? Vergeet niet dat Gabriël expliciet tegen Daniël zei dat het betreffende decreet zou zijn om "Jeruzalem te herstellen en opnieuw op te bouwen" - een algemeen en niet specifiek doel.

Eerste decreet: uitgevaardigd door Cyrus, werd expliciet gegeven voor de wederopbouw van de Tempel in Jeruzalem (2 Kron. 36:22-23; Ezra 1:1-4; 5:13). Dit gebeurde rond 538 voor Christus.

Tweede decreet: uitgevaardigd door Darius, was een bevestiging van het decreet van Cyrus. Het doel was hetzelfde (Ezra 6:1, 6-12). Dit gebeurde in ongeveer 520 voor Christus.

Derde decreet: uitgevaardigd door Artaxerxes, dit was het eerste decreet van Artaxerses. Daarin verordende hij dat Ezra en alle overgebleven Israëlieten in het Perzische Rijk naar Jeruzalem mochten gaan, met veel middelen om de wet in Judea en de heilige stad te vestigen, de Tempel te herbevoorraden en te verbeteren, en dan te doen wat ze wilden met de overgebleven schat (Ezra 7:11-26). Dit was de langste van de gegeven decreten en de enige van de vier decreten die betrekking hadden op het herstel van Jeruzalem, die verder geen specifiek doel had. Je zou kunnen zeggen dat het een algemeen decreet was om de infrastructuur te herstellen en opnieuw op te bouwen, evenals de gemeentelijke en religieuze wetgeving. Dit werd uitgevaardigd in 457 voor Christus.

Vierde decreet: uitgevaardigd door Artaxerxes, dit was zijn tweede decreet, en in wezen een bevestiging van zijn eerste decreet uit 457 v.Chr. Terwijl de Schriftuurlijke context van het decreet duidelijk aan het heropbouwen is, werd de focus vernauwd tot de poorten en de stadsmuur (Neh. 2). Dit decreet werd gegeven in 445 of 444 v.Chr.

Aangezien Artaxerxes eerste of tweede decreet redelijkerwijs het decreet kan zijn dat in Daniël 9 wordt genoemd, voert Rick Lanser, MDiv, het argument aan dat Nehemia 2 ons alleen vertelt wanneer Nehemia de brief van de koning heeft gekregen en niet wanneer het decreet zelf is uitgevaardigd. Hij stelt dat de brief die Nehemia in 445 of 444 v.Chr werd gegeven waarschijnlijk een kopie was van het decreet dat al in 457 v.Cht was uitgevaardigd en dat gold voor Ezra en alle Israëlieten (bron).

 

Wanneer we 457 v.Chr. als uitgangspunt nemen, wordt de berekening eenvoudig en is er geen enkele omrekening nodig. 483 jaar - 69 weken van jaren - van 457 v.Chr. was 27 n.Chr., een waarschijnlijk jaar voor de doop van Christus en het begin van zijn bediening. Het was bij zijn doop dat God zelf hem zalfde! En gezien het feit dat Jezus dat jaar een jubeljaar verkondigde (Luc. 4:19; vgl. Jes. 61:2), zou 2027 het 40e jubeljaar zijn vanaf die tijd - het einde van de tijd en het jaar dat het land terugkeert naar zijn rechtmatige heerser, Christus en Zijn Gemeente.

Een commentaar op "profetische jaren": Ik denk dat er een nuttig profetisch doel achter het gebruik van '360-dagen jaren' in sommige berekeningen zit, maar we hebben nog steeds drie belangrijke kwesties: ten eerste, zelfs de kalenders die in gebruik waren ten tijde van Daniël gebruikten intercalatie. Jaren hadden nog steeds dezelfde lengte als de onze gemiddeld. Het maakt niet uit welke kalender je gebruikt, of die nu Hebreeuws, Babylonisch, Egyptisch of Henochiaans is, hij had nog steeds mechanismen om zich aan te passen aan de seizoenen. Ten tweede, voorbeelden van het gebruik van deze vermeende profetische jaren zijn alleen te vinden in beperkte passages, in het bijzonder Genesis 7, Daniël 9, en in het boek Openbaring. Zelfs in deze passages is het niet duidelijk dat de intercalatie niet wordt gebruikt. In Daniël 12:11 zien we bijvoorbeeld dat er 1290 dagen worden gebruikt (tegenover 1260 dagen in andere passages). Dit kan in feite een verwijzing zijn naar een periode die een intercalaire maand omvat. Met andere woorden, de schaarse verwijzingen naar "tijden, tijd, en een halve tijd" en "1260 dagen" in een handvol plaatsen in Daniël en de Openbaring, zijn misschien geen bewijs voor uitsluitend '360-dagen jaren', en simpelweg verwijzingen naar relatief kleine tijdsperioden zonder een intercalaire maand. Ten derde definieert de Bijbel een profetisch jaar niet expliciet als een periode van 360 dagen, of roept het ons niet op om lange tijdsspanningen te berekenen met behulp van uitsluitend '360-dagen jaren'. Zelfs de Bijbelse kalender zelf, die begint op 1 Nisan (Abib), moet in overeenstemming zijn met de seizoenen.

Zijaantekening over 27 n.Chr: Het is toevallig zo dat 27 n.Chr het waarschijnlijke begin is van de bediening van Christus, wat in overeenstemming is met de eerste verschijning van een uitlijning die vergelijkbaar is met het Openbaring-12-teken in 3974 voor Christus. Dat zou precies 4000 jaar eerder zijn geweest. Zou het de zondeval van de mensheid kunnen zijn geweest toen God voor het eerst de profetie van een vrouw, een slang en een mannelijk kind gaf, zoals vastgelegd in Genesis 3:15-16? 28 juli 3974 voor Christus:

 

(1) Saturnus (Satan) probeert zijn troon boven de sterren van God te verheffen (zie Jes. 14:12-15; cf. Ez. 28:12-19).

(2) Een kroon van 12 sterren.

(3) Maagd bekleed met de zon.

(4) Mars (vijandschap, oorlog, oordeel) die over de mensheid komt. Denk ook aan Gods oordeel op de avond van de geboorteweeën! Mars kan de schoot van Maagd zijn binnengedrongen toen het oordeel werd gegeven (Gen. 3:16)!

(5) Jupiter op een gelijksoortige plaats als 23 september 2017 na een 9-10 maanden durende retrograde in de schoot van Maagd, zij het met minder precisie dan in 2017.

(6) De maan staat onder de voeten van Maagd.

Dus op deze manier werkt 27 AD als de zalving van Christus, het begin van zijn bediening, en de afbakening van een jubeljaar, zowel voorwaarts (tot 2027 n.Chr. als naar de terugkeer van Christus), alsook achterwaarts (tot de mogelijke zondeval van de mensheid). 27 n.Chr. zou natuurlijk de kruisiging van Christus in 31 n.Chr. plaatsen, waarover een groeiende consensus bestaat, omdat het waarschijnlijk de belangrijkste kandidaat is voor een jaar waarin Christus op een woensdag of donderdag zou zijn gestorven. In feite was een van de sterkste argumenten voor een kruisigingsdatum op 3 april 33 n.Chr. de gedeeltelijke maansverduistering die avond (zie Handelingen 2:14-21). Dit had me een aantal jaren overtuigd, maar nader onderzoek wijst uit dat de verduistering waarschijnlijk niet of nauwelijks door velen gezien zou zijn, en waarschijnlijk niet erg rood zou zijn overgekomen. Echter, woensdag 25 april 31 n.Chr. was er een veel duidelijker verduistering met meer bloedmaan te zien boven Jeruzalem om ongeveer 22.00 uur - de avond van Christus' dood of de avond ervoor toen Hij door Judas werd verraden (bron). Het zou ook de volgende 40 jaar tot een profetische periode van beproeving maken - 40 jaar vanaf het begin van de Gemeente tot aan de verwoesting van Jeruzalem in 70 na Christus.

Terugkomend op het decreet om Jeruzalem te herstellen en opnieuw op te bouwen, is de afgelopen twee jaar opgemerkt dat het decreet ons niet expliciet vertelt of het de verwijzing naar de eerste of tweede komst van de Messias is. Zou het beide kunnen zijn? Een soort dubbele profetie? Wat we krijgen is een periode van 69 weken van jaren vanaf het decreet tot de aankomst van de Messias en een laatste jaarweek aan het eind. Omdat de laatste jaarweek eindigt met een voortdurende gerechtigheid die naar Jeruzalem wordt gebracht en de verzegeling van alle profetie, moet die periode in beide gevallen hetzelfde zijn.

Een mogelijk uitgangspunt voor een tweede telling zou het decreet van Suleiman de Grote ergens tussen 1535 en 1537 na Christus kunnen zijn om ook Jeruzalem te herstellen en weer op te bouwen. De huidige muren van de oude stad Jeruzalem zijn juist door dit decreet gebouwd. 69 jaarweken later komen we in 2018, 2019 of juist dit jaar - 2020. Sommige bronnen wijzen 1535 aan als tijd van het decreet en andere 1537. Ik heb dit zelf onderzocht, en er is weinig bewijs in beide richtingen, maar we weten zonder enige twijfel dat de bouw van de muren zelf in 1537 is begonnen.

Bedenk dat het eerste decreet erop neerkwam dat Jezus zelf als Messias aankwam bij zijn doop, toen de Heilige Geest uit de hemel neerdaalde om Hem te zalven. Misschien telt het tweede decreet wel mee dat het lichaam van de Messias (de Gemeente) samen met de Heilige Geest werd opgenomen (1 Thess. 4:13-18; 2 Thess. 2:3, 7) om de Heer in de lucht te ontmoeten. Dit is wanneer we één worden met Christus, het lichaam verbonden met het hoofd.

3. Hemelse tekenen markeren het mogelijke midden en einde van de Verdrukking. In 2017 dachten velen dat de Grote Amerikaanse Zonsverduistering een waarschuwing zou kunnen zijn geweest dat de Verdrukking zou kunnen beginnen en met de zonsverduistering zou kunnen beginnen, terwijl de totale zonsverduistering van 2024 de laatste maanden voor het einde zou kunnen markeren. Dat was duidelijk niet het geval, maar interessant is dat de zonsverduistering van april 2024 binnen een paar weken na Pesach in het midden van de Verdrukking valt als de Verdrukking op deze zonsverduistering begint. De 'x' over de grootste niet-Joodse natie op aarde zal uiteindelijk worden voltooid, na het kruisen van het pad van de eclips van 2017. Zou het kunnen wijzen op het oordeel over alle naties en de laatste drie en een half jaar van de Verdrukking als Gods engelen hun schalen van toorn beginnen uit te storten?

Nog verbazingwekkender is dat op 2 augustus 2027 n.Chr, slechts een maand of twee voordat Christus daadwerkelijk zijn voet zet op de Olijfberg (Handelingen 1:7-12; vgl. Zach. 14:1-5), een totale zonsverduistering door het Midden-Oosten en Noord-Afrika zal plaatsvinden. Het zal direct boven Egypte gaan. Nog verbazingwekkender is dat deze verduistering de op één na langste totale zonsverduistering van de hele eeuw is. Vanuit het perspectief van een bepaalde waarnemer zal de zon boven Egypte ongeveer zes en een halve minuut verduisterd zijn, ongeveer twee keer zo lang als tijdens de Grote Amerikaanse Zonsverduistering. Vergeet niet dat de op één na laatste plaag tijdens de uittocht, toen de duisternis kwam over het hele land van Egypte, en ook van de 21 oordelen in de Openbaring, de 19e ook duisternis is! Zes en een halve minuut duisternis over Egypte en andere plaatsen in het Midden-Oosten vormt zeker niet het vijfde schaal oordeel, maar het zou er wel naar kunnen verwijzen. Zoals in de hemel, zo ook op de aarde. God maakte de zon, de maan en de sterren tot tekens (Gen. 1:14; Ps. 19:1-4).

 

Zoals ik al aangaf in mijn recente videoserie over bijbelse astronomie, begon de hemel een verhaal te vertellen in 2016, waarvan het hoogtepunt het Grote Teken was in september 2017, maar het hemelse verhaal gaat verder en lijkt af te sluiten in de herfst van 2027. Jupiter ging het eerste binnen in het alfa-sterrenbeeld in het bijbelse Mazzaroth (Maagd) in 2016 en gaat rond de hele ecliptica door, waarbij hij als laatste het omega sterrenbeeld (Leeuw) in de zomer- en herfsttijd van 2027 binnengaat. Het verhaal van de verlossing aan het einde van de eeuw, verteld in de sterren, zou dan wel eens compleet kunnen zijn.

4. De convergentie van de tekens lijkt volledig te zijn. Wat zou er nog meer kunnen gebeuren op dit punt? Israël is vergevorderd in jaren, we sluiten af op de drie jaar die verlopen zijn sinds het vertrekteken van de Gemeente in de vorm van het Grote Teken van Openbaring 12, alles is klaar en voorbereid voor de bouw van de Derde Tempel (inclusief de priesters zelf die erin zullen dienen), en nu raast de wereld in razend tempo naar het merkteken van het beest terwijl Bill Gates, de GAVI-vaccinatiealliantie, Trust Stamp en Mastercard samenkomen om een vaccinpaspoort, een uniek ID en een betalingssysteem te combineren, alles in één, die naar de hele wereldbevolking zal worden doorgedrukt (bron). Zoals ik het hele jaar door heb gezegd, heb ik schijnbaar profetische "samentrekkingen" zien komen en gaan met een toenemende frequentie in de afgelopen tien jaar, maar dit is het eerste jaar dat een grote onverbiddelijke duw lijkt te zijn. De baby is er bijna.

Bron: Turning Point 2020 - UNSEALED - World News | Christian News | Prophecy Updates