www.wimjongman.nl

(homepagina)

De Jordaanvallei is niet onderhandelbaar

Door Maj. Gen. (res.) Gershon Hacohen - 26 januari 2020

( )

Jordaanvallei (eigen foto)

BESA Center Perspectieven Papier nr. 1.422, 26 januari 2020

SAMENVATTING: De Jordaanvallei is in zijn volledige omvang en breedste definitie van essentieel belang voor de nationale veiligheid van Israël. Het behoud van de Jordaanvallei door Israël vereist niet alleen militaire inzet, maar ook een uitgebreid ontwikkelingsplan, d.w.z. de bouw van woningen, wegen en infrastructuur, waarmee dit gebied als de oostelijke vleugel van Israël zal worden gevestigd.

Drie fundamentele vragen dragen bij aan de verduidelijking van de standpunten die de afgelopen dagen zijn ingenomen over de mogelijke annexatie van de Jordaanvallei:

De meeste mensen die zich momenteel met deze kwestie bezighouden, zijn het erover eens dat de IDF-controle over de Jordaanvallei essentieel is. De vraag is hoe breed het gebied moet zijn.

Strategisch gezien moet Israël, om de ruimte voor defensieve doeleinden te organiseren (zoals voorgesteld door het Allon-plan van de late jaren zestig), het hele gebied van de Jordaan tot aan de bergkammen in Samaria op twee niveaus controleren: ten eerste de controle over de heuvelrug die de slagader naar het westen domineert, omdat zonder die controle de bewegingen op de slagader niet kan worden beveiligd; en ten tweede, langs de Allon-weg, waarvoor ook de controle over de bergkammen naar het westen nodig zou zijn.

Degenen die pleiten voor het beëindigen van de Israëlische aanwezigheid in de Jordaanvallei, waaronder de voormalige premier Ehud Barak en Ehud Olmert, ontkennen deze militaire noodzaak niet. Barak, die op de Top van Camp David in juli 2000 bereid was de hele Jordaanvallei aan de Palestijnse controle over te geven, was zich terdege bewust van de veiligheidsimplicaties die deze concessie met zich meebrachten. Als stafchef definieerde hij de territoriale ruimte die zich uitstrekt van de Jordaanse grens tot aan de westelijke bergkammen in Samaria (d.w.z. de berg Ebal en de berg Gerizim) als vitaal voor de verdediging van Israël.

Sinds de vergaande concessies van Barak en Olmert hebben er in de regio veel veranderingen plaatsgevonden, waaronder de komst van de strategische dreiging vanuit de Gazastrook, de verwerving door Hezbollah van ongeveer 100.000 à 200.000 raketten, de militaire verschansing van Iran in Syrië en de inzet van Iraanse proxy-milities in de buurt van de Syrisch-Israëlische grens. Intussen is herhaaldelijk gebleken dat de internationale strijdkrachten in de loop van de tijd moeite hebben om de vrede in vijandige gebieden veilig te stellen.

Israëls benadering van de drie bovengenoemde fundamentele kwesties met betrekking tot de Jordaanvallei is duidelijk en ondubbelzinnig: een volledige en brede definitie van dit gebied is essentieel voor de veiligheid van Israël en is niet onderworpen aan onderhandelingen. Het permanente behoud van de Jordaanvallei vereist dus niet alleen militaire inzet, maar ook een alomvattend ontwikkelingsplan, incl. de bouw van woningen, wegen en infrastructuur, waarmee dit gebied als de oostelijke vleugel van Israël zal worden gevestigd.

Maj. Gen. (res.) Gershon Hacohen is een senior research fellow bij het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies. Hij heeft 42 jaar bij de IDF gewerkt. Hij voerde het bevel over troepen in gevechten met Egypte en Syrië. Voorheen was hij korpscommandant en commandant van de IDF Militaire Hogescholen.

Bron: The Jordan Valley Is Not Up for Negotiation