www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israël vecht tegen spionnen thuis terwijl het het Coronavirus bestrijdt

Door Dr. Edy Cohen - 22 april 2020

( )

Arabische minaret in Jeruzalem, afbeelding via piqsels.com

BESA Centrum Perspectieven Papier nr. 1.538, 22 april 2020

SAMENVATTING: Terwijl het grootste deel van de wereld gericht is op de bestrijding van het coronavirus, bestrijdt Israël zowel het virus als het terrorisme. De vijanden van Israël maken op verschillende manieren gebruik van de instabiliteit die door de pandemie wordt veroorzaakt. Alleen al in de afgelopen week vuurde de in Gaza gevestigde terreurorganisatie Hamas een spervuur van raketten af in het zuiden van Israël. En de in Libanon gevestigde Hezbollah infiltreerde het luchtruim van Israël met een drone van de Golanhoogten. Een deel van de inspanningen van deze terroristische organisaties, die zich richten op de vernietiging van Israël, is het rekruteren van Israëlische Arabische spionnen.

De veiligheidsuitdagingen van Israël zijn veel complexer dan ze oppervlakkig te zien zijn. Ze reiken veel verder dan de raket- en droneaanvallen die vaak op het nieuws verschijnen. Clandestiene oorlogsvoering vindt dagelijks plaats onder de radar door, ongeacht een eventuele wereldwijde crisis.

Deze onzichtbare oorlog bevat elementen van cybersecurity en spionage. Hoewel details van dit soort oorlogsvoering zeer gevoelig zijn en daarom geclassificeerd, werpen recente gebeurtenissen een beetje licht op enkele van de uitdagingen waar Israël dagelijks mee te maken heeft.

In de afgelopen twee maanden werden twee Israëlische Arabieren gearresteerd voor spionage voor Iran en Hezbollah. De Israëlische Arabieren zijn een aantrekkelijk doelwit voor rekrutering door terroristische entiteiten, aangezien zij volwaardige Israëlische burgers zijn met onbeperkte toegang tot openbare plaatsen en het recht om zich vrij door het land te bewegen. In tegenstelling tot de Joodse Israëli's hebben zij zelfs een bevoorrechte toegang tot de gebieden op de Westelijke Jordaanoever die door de Palestijnse Autoriteit worden bestuurd. Het is een relatief eenvoudige taak voor inheemse informanten om inlichtingen te verzamelen op Israëlische militaire plaatsen.

Het is waarschijnlijk dat geld de centrale motiverende factor is, die deze mensen tot spionage aanzet. Maar niet minder van invloed is voor sommigen de ingebakken ideologie die de vernietiging van de joodse staat nastreeft. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat Joden nooit spioneren voor de vijanden van Israël. Uit de statistieken blijkt echter dat de kans dat Joodse burgers dat doen veel kleiner is dan voor Arabieren.

Spioneren voor Iran

Op 16 maart werd een Israëlische man gearresteerd en beschuldigd van spionage voor Iran (en ook van contact met de Palestijnse terreurorganisatie het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat gevestigd is in Libanon). Naar verluidt werd hij door zijn Iraanse handlangers gevraagd om gedetailleerde informatie te verstrekken over Israëlische veiligheidssites, manieren om de Arabische bevolking van Israël te rekruteren, middelen om de bestaande breuklijnen in de Israëlische samenleving te verdiepen, en middelen om terroristische aanslagen uit te voeren. Tijdens zijn ontmoeting met zijn Iraanse handlangers in het buitenland zou hij fondsen, training en geheime encryptiemiddelen hebben ontvangen.

Spioneren voor Hamas

Aya Khatir, een 31-jarige Israëlische staatsburger, inwoner van Arara in Wadi Ara, en moeder van twee kinderen, werd op 17 februari gearresteerd voor spionage voor Hamas. Volgens het onderzoek werkte ze voor een humanitaire organisatie die arme gezinnen in de Gazastrook helpt. In plaats van de behoeftige inwoners van Gaza te helpen, misbruikte ze haar positie om geld naar de terreurinfrastructuur van Hamas te sluizen en de organisatie te voorzien van inlichtingen over Israëlische doelen met het oog op het uitvoeren van terroristische aanvallen.

Inspanningen van Hamas om te infiltreren in de Israëlische samenleving met als doel haar Arabische bevolking in te schakelen voor spionage zijn niet zeldzaam. In januari werd een spionagebende van Hamas die met Israëlische informanten omging, door de IDF ontmaskerd. Onderzoek wees uit dat elementen binnen de gewapende vleugel van Hamas Israëlische Arabieren rekruteerden om samen te werken met zijn inlichtingendiensten om vitale informatie te verzamelen voor het uitvoeren van terroristische aanvallen in Israël. Het blijkt dat de Israëlische Arabieren die het doelwit waren van de rekrutering door Hamas niet willekeurig werden gekozen, maar werden geselecteerd op basis van hun familiebanden in Gaza, waardoor ze de Gazastrook konden binnenkomen.

Terroristische organisaties zoals Hamas zullen waarschijnlijk hun pogingen om spionnen te rekruteren opvoeren. Sociale-mediaplatforms maken dit veel gemakkelijker, omdat ze terroristische lichamen in staat stellen Israëlische burgers te bereiken zonder dat ze worden ontdekt. Ze werken met tal van valse profielen op Facebook en Instagram, die gericht zijn op individuen op basis van de aard van hun berichten.

Dit is een bewerkte versie van een artikel dat vandaag in Israël is verschenen (op 16 april 2020).

Dr. Edy Cohen is onderzoeker bij het BESA Centrum en auteur van het boek The Holocaust in the Eyes of Mahmoud Abbas (Hebreeuws).

Bron: Israel Is Fighting Spies at Home While It Battles Coronavirus