www.wimjongman.nl

(homepagina)

Israël en Trumps oorlog tegen het coronavirus.

We kunnen niet weten of Trump het virus zal verslaan of dat het virus, met de overvloedige steun van de Democraten, de "deskundigen", en de media, hem zal verslaan. Netanyahu heeft gelijk: De tijd om te handelen naar Trumps vredesplan is nu aangebroken.
 

12 april 2020 - door Caroline Glick

Het presidentschap van Donald Trump heeft de coalitiebesprekingen tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de voorzitter van de Blauw-Wit Partij, Benny Gantz, vormgegeven. Wekenlang was het belangrijkste struikelblok voor een akkoord om een eenheidsregering te vormen, de poging van Gantz om de Israëlische uitvoering van het vredesplan van Trump te vertragen of te blokkeren, het plan dat groen licht geeft aan de uitvoering van de Israëlische wet over gedeelten van Judea en Samaria.

Gantz stelde dat er geen reden was om zich te haasten temidden van de coronaviruspandemie. Israël moet zes maanden wachten tot het gevaar geweken is en dan uitzoeken hoe het verder moest. Netanyahu verwierp het standpunt van Gantz. Hij stond erop dat Israël zijn wetten toepast op de Jordaanvallei, de noordelijke Dode Zee en de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria, zodra de gezamenlijke VS-Israëlische cartografische commissie haar werk heeft voltooid, uiterlijk begin juli.

Netanyahu, wiens standpunt geen uitstel toeliet, had gelijk om de kwestie als urgent te beschouwen. Om te begrijpen hoe urgent het is geworden, moeten we nu, zeven maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, nadenken over de politieke uitdagingen van Trump.

Te midden van de coronaviruspandemie zijn er belangrijke kwesties uit de weg geruimd. In Israël herinnert niemand zich meer dat het strafrechtelijk proces tegen Netanyahu twee weken geleden zou beginnen. In Amerika is het bijna niemand opgevallen dat Wisconsin dinsdag democratische presidentiële voorverkiezingen hield tussen de voormalige vicepresident Joe Biden en de socialistische Senator Bernie Sanders. De beslissing van Sanders om zich na zijn nederlaag in Wisconsin terug te trekken uit de race zou het verhaal van de week zijn geweest een maand geleden. Maar nu is het een geval dat niemand echt iets kon schelen.

Hoewel Biden als de keuze van de partijorganisatie is voorgedragen, is hij geen ideale kandidaat. De 77-jarige carrièrepoliticus kan niet door een publiek optreden heen komen zonder over zijn tong te struikelen. Zo verwees Biden vorige week in een interview met de allervriendelijkste interviewers op MSNBC naar Wuhan, China als Luhan en verwees hij naar de nationale drogisterijketen CVS als CVC. Zelfs sympathieke commentatoren zijn genoodzaakt om vragen te stellen over zijn mentale fitheid voor de functie

In het licht van Bidens constante blunders is het gesprek geëxplodeerd over de mogelijkheid dat de Democraten de resultaten van de voorverkiezingen gaan negeren en de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, als hun presidentskandidaat zullen presenteren. Hoe dit kan gebeuren is onduidelijk. Biden heeft de voorverkiezingen gewonnen. Maar in werkelijkheid maakt het niet zoveel uit wie uiteindelijk de Democratische kandidaat is, het zal de uitslag van de race niet bepalen.

Het coronavirus wel.

De verspreiding van de pandemie over de Verenigde Staten heeft de politieke rangen herschikt. Tot de pandemie uitbrak, bloeide de Amerikaanse economie en plukte Trump de vruchten van een record lage werkloosheid, de bloeiende beurs en de optimistische economische voorspellingen. Zijn verkiezingsbijeenkomsten trokken tienduizenden aanhangers, of ze nu in het zeer rode Zuid-Carolina of in het zeer blauwe Californië plaatsvonden.

Toen kwam het coronavirus. Het virus keerde de verkiezingsstrategie van Trump om en dwong hem om zijn basisfilosofie te veranderen. Trump is een retorische bokser en een beleidsmatige beeldenstormer. Hij gedijt in verschijningen voor een massapubliek waar hij grote menigten oproept terwijl hij hun frustratie met de heersende klasse van Washington laat weerklinken. Het coronavirus heeft bijeenkomsten onmogelijk gemaakt.

Wat zijn programmatische beeldenstorm betreft, heeft de pandemie Trump gedwongen om "wetenschappelijke experts" te omhelzen, ook al hebben zij, net als hun tegenhangers op het gebied van de economie en de nationale veiligheid, onjuiste informatie en beoordelingen over het coronavirus verstrekt.

Trump verwierp de "deskundige" mening van de "deskundigen" op het gebied van het buitenlands beleid, en ook de economische "deskundigen" in het smeden van zijn succesvolle buitenlandse en economische beleid. Maar gezien de enorme onzekerheid over de aard en het gevaar van het coronavirus is het negeren van wetenschappelijk advies veel riskanter, vooral temidden van een volksgezondheidscrisis.

Het probleem is dat de wetenschappelijke deskundigen zelf een vreselijke staat van dienst hebben opgebouwd. Dr. Anthony Fauci, hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases en lid van Trumps coronavirus task force, zei in januari dat het virus geen significante bedreiging vormde voor de Verenigde Staten.

Zo is Fauci naar verluidt tegen het aanbevelen van het gebruik van medicijncombinaties, waaronder hydroxychloroquine, wat wereldwijd positieve resultaten heeft opgeleverd voor coronavirus-patiënten. Naar verluidt stellen zij dat de geneesmiddelen, die ontwikkeld zijn voor de behandeling van andere kwalen, niet zo rigoureus zijn getest als geneesmiddelen over het algemeen worden getest, voordat zij voor nieuwe doeleinden worden gebruikt.

Evenzo, ondanks het feit dat de VS de mogelijkheid heeft om 500.000 coronavirustests per dag uit te voeren, werden vorige week slechts 100.000 tests per dag uitgevoerd omdat de Food and Drug Administration het gebruik van tests die door particuliere bedrijven worden geproduceerd, niet zal toestaan.

Met andere woorden, in het midden van een pandemie die de Amerikaanse economie heeft doen dichtklappen, zijn de "experts" bezig de werkzaamheden te vertragen om mensen weer vrij te maken en terug te laten keren naar hun baan en de economie weer op gang te brengen.

De democraten van hun kant geven Trump geen ruimte in zijn bereidheid om het over te dragen aan de deskundigen. Eerder, zoals gewoonlijk, verzetten de Democraten de grenspalen. Verschillende democratische gouverneurs hebben de pandemie gebruikt als een middel om politieke punten te scoren tegen Trump. Zo beschuldigde Cuomo Trump herhaaldelijk verantwoordelijk te zijn voor het tekort aan medische beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur in New York, ondanks het feit dat de federale regering haastig enorme hoeveelheden goederen naar New York en New Jersey heeft gezonden om de vraag bij te houden.

Op 29 januari, tegen het advies in van vele medische deskundigen, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft Trump het luchtverkeer van China naar de Verenigde Staten stilgelegd.

Cuomo en voorzitter Nancy Pelosi en Biden en de media vielen deze stap aan als racistisch. Cuomo, die eiste dat de poorten van Amerika open zouden blijven voor Chinese reizigers, beschuldigt Trump nu van het negeren en bagatelliseren van de bedreiging die het coronavirus vormde voor de Verenigde Staten.

Cuomo en zijn mede-Democratische politici worden rijkelijk gesteund door de media in hun pogingen om de geschiedenis van de afgelopen twee maanden te herschrijven. Zo publiceerde Associated Press deze week een artikel dat de geschiedenis van de afgelopen twee maanden herschreef. In het AP-artikel stond dat iedereen zich zorgen maakte over het coronavirus, behalve Trump - inclusief Pelosi, die echter bij de San Franciscanen op aandrong om deel te nemen aan de Chinese nieuwjaarsvieringen in San Francisco's Chinatown.

Terwijl de Democraten en de media uit hun dak gaan om China te beschermen tegen kritiek, is het gedrag van China in werkelijkheid veel onheilspellender geweest dan zelfs de critici eerst beweerden.

Het wordt algemeen erkend dat het Chinese regime twee maanden heeft gewacht om de wereld te vertellen dat het virus is overgedragen tussen mensen en buitengewoon besmettelijk is. Deze week meldde de New York Post dat het Chinese regime, terwijl het de wereld in een greep van zelfgenoegzaamheid hield, van eind januari tot eind februari buitenlandse medische toeleveringsbedrijven met productiefaciliteiten in China verbood om hun medische apparatuur te exporteren. Zo verbood de Chinese overheid bijvoorbeeld het Amerikaanse bedrijf 3M om beschermende uitrusting naar de Verenigde Staten te verschepen. China nam alle coronavirus-relevante apparatuur voor zichzelf in beslag.

Erger nog, volgens de ambtenaren die met de New York Post spraken, kochten de Chinezen van eind januari tot eind februari voor $1,2 miljard aan medisch beschermend materiaal. Dit omvatte twee miljard maskers en meer dan 25 miljoen beschermende pakken. [Ook Nederland liet een vol vliegtuig vertrekken naar China, en zat zelf zonder - vertaler.]

Met andere woorden, terwijl China de gevaren van het made-in-China virus voor de wereld verborg, kochten ze het wereldwijde aanbod aan beschermende uitrusting op en zorgden er zo voor dat toen het virus de rest van de wereld begon te treffen, de rest van de wereld niet over de middelen beschikte om zichzelf te beschermen.

Vorige week meldden Nederland, Slowakije, Tsjechië, Polen en Australië dat de beschermende uitrusting en de virusdetectietests die ze uit China kochten, gebrekkig waren. Woensdag meldde Finland dat zijn Chinese uitrusting defect was.

Desondanks hebben de Democraten en de liberale media sinds het uitbreken van de pandemie als megafoon voor de Chinese propaganda gediend. Ze hebben de Chinese gegevens over de Chinese infectie- en sterftecijfers overgenomen, ondanks het feit dat de Amerikaanse inlichtingendiensten meldden dat de Chinese gegevens frauduleus zijn.

Hun motivatie ligt voor de hand. Zij proberen Trump af te schilderen als incompetent. In het licht van hun inspanningen moet Trump niet alleen de crisis beheren op basis van het advies van "deskundigen" die het virus vanaf het begin verkeerd hebben beoordeeld, hij moet dit doen in een omgeving waar zijn tegenstanders met China werken om het vertrouwen van het publiek in zijn leiderschap te ondermijnen.

Dit brengt ons dan weer terug bij de verkiezingen. In Israël is de werkloosheid in twee weken tijd gestegen van 3 procent naar 25 procent. Volgens econoom Stephen Moore zal ook de werkloosheid in de VS waarschijnlijk stijgen van 3,5 procent eind februari naar 23 procent aan het eind van de maand. Tien miljoen nieuwe Amerikanen registreerden zich als werklozen in de laatste week van maart, het grootste wekelijkse cijfer in de geschiedenis van de VS met een factor van meer dan tien.

Om de Verenigde Staten met succes door de crisis te leiden, terwijl hij geconfronteerd wordt met een gezamenlijke inspanning van de media, China en de Democraten om het vertrouwen van het publiek in hem te ondermijnen, moet Trump een manier vinden om de VS binnen enkele weken weer aan het werk te krijgen, terwijl hij de infectie en het sterftecijfer tot een minimum beperkt, zelfs als hij een slecht advies van zijn deskundigen krijgt.

Dit brengt ons terug naar Israël, waar de inzet voor het succes van Trump niet hoger kan zijn.

Op 7 april meldde Forbes dat Iran een scala aan antischipraketten en grote raketten in de richting van de Straat van Hormuz heeft opgesteld. Terwijl Trump weigert om de economische sancties van de VS tegen Iran te annuleren - en onderwijl Iran humanitaire hulp aanbiedt bij de behandeling van het coronavirus - zei Biden vorige week dat als hij verkozen is als president, hij de economische sancties van de VS op Iran zal annuleren. De Democratische Partij heeft zich verplicht om de Verenigde Staten terug te sturen in de nucleaire overeenkomst.

Vorige week stuurden acht democratische senatoren een brief naar de minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, met het verzoek om de hulp van de VS aan de Palestijnse Autoriteit te herstellen.

Dit lijkt allemaal niets te maken te hebben met het coronavirus, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is duidelijk dat dezelfde moed die Trump in staat stelde om het advies van mislukte experts over Iran en de Palestijnen te verwerpen, nu nodig is in de oorlog tegen het coronavirus. Als Trump niet de adviseurs vindt die hem zullen helpen om de Verenigde Staten met succes door de coronaviruscrisis te loodsen en de Amerikaanse economie te redden van depressie en ineenstorting, dan zal het coronavirus hem in november verslaan.

Dit betekent dat Netanyahu gelijk heeft. We kunnen niet weten of Trump het virus zal verslaan, of dat het virus met de overvloedige steun van de Democraten, de "experts" en de media, hém zal verslaan.

Wat wel duidelijk is, is dat de toekomst van de betrekkingen tussen Israël en de VS, net als het lot van het Iraanse kernwapenprogramma, zal worden bepaald door het vermogen van Trump om de oorlog tegen het coronavirus te winnen.

Caroline Glick is een bekroond columnist en auteur van "The Israeli Solution": Een eenstatenplan voor vrede in het Midden-Oosten."

Bron: Israel and Trump’s war on the coronavirus - www.israelhayom.com