www.wimjongman.nl

(homepagina)

Geavanceerde Israëlische dronetechniek, die stormachtig door militairen is meegenomen, wordt nu door burgers gebruikt

Xtend maakt gebruik van een virtual-reality koptelefoon en een single-handed controller - een soort spelconsole - die de operators gebruiken om in de ruimte om hen heen te wijzen en de drones naar hun verwachte locaties te leiden.

Door Yaakov Lappin - 7 december 2020

( )

Xtend heeft het Skylord Hunter mini-onbemand luchtvoertuig (UAV) gebouwd en ontwikkeld voor de operationele eisen van het Israëlische Ministerie van Defensie en het Amerikaanse Bureau voor Technische Ondersteuning bij Terrorismebestrijding (CTTSO). Foto-credit: Courtesy

( / JNS) Een geavanceerd Israëlisch dronebedrijf, dat onlangs meerdere aanbestedingen met de Israëlische defensiemacht en het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gewonnen, zoekt nieuwe wegen om de civiele veiligheidsmarkt te betreden, zo vertelde een leidinggevende van JNS.

Xtend heeft het Skylord Hunter mini-onbemand luchtvoertuig (UAV) gebouwd en ontwikkeld voor de operationele eisen van het Israëlische Ministerie van Defensie en het Amerikaanse Combating Terrorism Technical Support Office (CTTSO). Het heeft ook twee andere soorten geavanceerde quadcopters gecreëerd.

Beide militairen diensten hebben meerdere orders geplaatst voor de Skylord Hunter, met name voor het onderscheppen van vijandige drones. Aan de grens met Gaza heeft de IDF het gebruikt om zo'n 2500 brandstichting vliegers en ballonnen te onderscheppen.

Xtend maakt gebruik van een virtual-reality (VR) headset en een single-handed controller - een spelconsole - die de operators gebruiken om in de ruimte het heen te laten gaan en de drones naar hun verwachte locaties te leiden.

De drones kunnen een netwerk inzetten om vijandelijke drones te vangen, maar dat is slechts het topje van de ijsberg wat betreft de lading die ze kunnen vervoeren, volgens Gadi Bar-Ner, general manager van civiele toepassingen bij Xtend.

( )

Xtend maakt gebruik van een virtual-reality (VR) headset en een single-handed controller - een soort spelconsole - die de operators gebruiken om het in de ruimte heen en weer te laten gaan en de drones naar hun verwachte locaties te leiden. Foto bron: Courtesy.

Bar-Ner, die in juli bij het bedrijf kwam, was eerder hoofd commerciële dienst voor een radarbedrijf, evenals sales- en marketingdirecteur bij de Airborne Divisie van het Israëlische defensiebedrijf Elbit Systems. Hij was reservemajoor bij de Israëlische luchtmacht en trad toe tot het bedrijf Xtend, dat werd opgericht door een uitgekozen mix van oprichters.

De medeoprichters zijn Aviv Shapira, een luchtvaartingenieur en serieondernemer; zijn broer Matteo Shapira, een leider in de computergrafische industrie; Rubi Liani, een systeemintegratie-expert die 12 jaar bij de Israëlische marine heeft gediend en die de Israëlische Drone Racing League (DRL) heeft opgericht; en Adir Tubi, een luchtvaartingenieur die zeven jaar bij de IAF heeft gediend.

Eerder richtten de gebroeders Shapira mede Replay Technologies op, een bedrijf dat hoge-resolutiecamera's en computergestuurde intensieve graphics gebruikte om kijkers in staat te stellen sportevenementen vanuit elke hoek te ervaren; het werd gekocht door Intel voor 175 miljoen dollar in 2016.

"Het Israëlische Ministerie van Defensie en het Departement van Defensie zijn vroeg op deze technologie ingesprongen omdat ze de voordelen ervan in drone-onderscheppingen begrepen," zei Bar-Ner. Beide landen begonnen geld te investeren in verdere onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's van Xtend.

Hij vertelde JNS dat zijn doel is om de revolutionaire technologie van Xtend te gebruiken voor civiel gebruik. Terwijl Xtend op dit moment zijn producten verkoopt aan overheden - voornamelijk aan militairen - wil hij ook beginnen met de verkoop aan bedrijven.

"Op dit moment is onze belangrijkste focus defensie en de elite veiligheidsmarkt, zoals binnenlandse veiligheid, SWAT-teams en grensbewaking," zei hij.

( )

Terwijl Xtend op dit moment zijn producten verkoopt aan overheden - meestal aan militairen - wil het ook beginnen met de verkoop aan bedrijven. Bron: Courtesy.

De toekomst van veiligheid

In een video geproduceerd door Xtend en gezien door JNS, fungeert een van de drones als een volwaardig lid van een burgerwachtteam in het winkelcentrum, die in het complex patrouilleert, reageert op verdachte activiteiten, waarschuwt menselijke bewakers en instrueert een indringer om op zijn plaats te blijven.

"Die video is een visie op hoe we de toekomst van de veiligheid zien op een manier die onze capaciteit integreert," zei Bar-Ner. Hoewel dit nog geen product is, "is het gebaseerd op technologie die Xtend vandaag de dag al heeft en laat zien wat het bedrijf kan doen", legde hij uit.

Bar-Ner definieerde de kernvisie van Xtend voor zowel de Defensie- als de civiele sector als het mogelijk maken van "iedere persoon, hoe gekwalificeerd ook, de mogelijkheid om een drone te vliegen in de meest complexe missies met bijna geen leertijd".

De drones kunnen pakketten van het ene militaire bataljon naar het andere brengen, bommen langs de weg verplaatsen of laten ontploffen, en kritische functies uitvoeren in gijzelings- of actieve schietsituaties.

De technologie is gebaseerd op de operatorinterface van Xtend, waardoor "iedereen nauwkeurig naar een ruimte kan verwijzen; wij vertalen dit naar een locatie waar de drone zich naartoe kan bewegen. Het maakt deel uit van onze kunstmatige-intelligentie machine-visietechnologie", aldus Bar-Ner.

De Skylord Hunter-drones zijn operationeel in een aantal speciale IDF- en US Militaire-eenheden.

De indoorvluchtcapaciteit van de drone maakt hem "voor het eerst tot een echt teamlid", aldus Bar-Ner, die eraan toevoegt dat dit het volgende aandachtsgebied van het bedrijf is.

"De drone zal in staat zijn om autonoom naar de locatie van het alarm te vliegen," zei hij. "Ze zullen geen deskundige dronepiloten nodig hebben."

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft tot nu toe 200 systemen ontvangen voor operationele inzet in gevechtsarena's.

360 graden van vrijheid.

De Skylord familie bestaat uit drie systemen: De Skylord Hunter is het eerste lid, en de Skylord Wolverine - de zwaarste quadcopter in de Skylord familie - is de tweede. De Wolverine wordt geleverd met een robotarm voor tactische troepen. Dit maakt het mogelijk voor soldaten om pakketten te leveren aan andere eenheden, het creëren van een niveau van vrijheid dat "voorheen onvoorstelbaar" was, zei Bar-Ner.

De derde drone, Xtender genaamd, is de kleinste in de familie - ter grootte van een tablet - voor bewaking binnenshuis.

Het principe voor de bediening van deze systemen is hetzelfde als dat van sommige videogameconsoles waarbij de controller zijn hand beweegt en de drone naar de volgende locatie stuurt. Wanneer een trekker wordt overgehaald, kan de drone verschillende acties uitvoeren.

( )

De Skylord familie bestaat uit drie systemen: De Skylord Hunter is het eerste lid, en de Skylord Wolverine - de zwaarste quadcopter in de Skylord familie - is de tweede. De Wolverine wordt geleverd met een robotarm voor tactische krachten. Hierdoor kunnen militairen pakketten aan andere eenheden afleveren, waardoor een niveau van vrijheid wordt gecreëerd dat "voorheen onvoorstelbaar was". Fotocredit: Courtesy

"We hebben 360 graden vrijheid ontwikkeld," zei Bar-Ner. "Als je je hand beweegt, vertalen we dat in een tweedimensionaal scherm dat op de ogen van de operator wordt geplaatst voor een virtual reality ervaring. In het besturingssysteem van Xtend kan elke gevechtssoldaat die in een gebouw wil vliegen de vier tot zes maanden durende training overslaan; wij doen deze training in een uur. Minuten later vliegt de operator de drone onder de tafels door."

Xtend ontwikkelt de mogelijkheid om verschillende ladingen op zijn drones te plaatsen, zoals een luide luidspreker, taserpistolen en traangasbussen.

Maar naast het laadvermogen is de kern van de technologie van het bedrijf - de unieke interface tussen de operator en de omgeving van de drone, waardoor mens en machine kunnen samensmelten - de drijvende kracht achter de drone.

"Onze naam, Xtend, gaat over het uitbreiden van de werkelijkheid - niet alleen het zien van de werkelijkheid via drones, maar ook de interactie ermee, het beïnvloeden van wat er in de volgende kamer of aan de andere kant van de wereld gebeurt. Dezelfde technologie die kan worden gebruikt om te beïnvloeden wat er binnen een gebouw gebeurt terwijl de operator buiten staat, kan ook worden gebruikt om gebeurtenissen aan de andere kant van de planeet te beïnvloeden", aldus Bar-Ner met betrekking tot de mogelijkheden voor bediening op afstand.

De praktische mogelijkheden zijn schijnbaar eindeloos. In feite hebben de drones van Xtend onlangs coronavirus testkits gevlogen naar bemanningen aan boord van een schip buiten Haifa om hen te helpen aan te meren.

De technologie zal in de komende tijd waarschijnlijk een landing maken in een civiele omgeving.

[Opmerking vertaler: Gaat dit de camera's vervangen, die men nog kan ontwijken, voor een totale controle over de mensheid?]

Bron: Advanced Israeli drone tech that’s taken militaries by storm now eyes civilian use