www.wimjongman.nl

(homepagina)

De Iran-U.S. Crisis - Deel II - Iran, de papieren tijger

Deel I

8 januari 2020 - Onderzoek & Analyse Serie nr. 1496
Door: A. Savyon en Yigal Carmon*

Inleiding

In de crisis met de VS heeft Iran zich overgegeven. Op de ochtend van 8 januari heeft Iran een dummy-aanval uitgevoerd om het gezicht te redden, waarbij raketten werden gelanceerd op twee Amerikaanse bases in Irak, waarbij geen doden vielen of gewonden - niemand.

Iran richt zich nu op de diplomatie, omdat het streeft naar de politieke prestatie die een gewelddadige afpersing en dreiging van terrorisme niet hebben kunnen bewerkstelligen - de terugtrekking van de Amerikaanse strijdkrachten uit Irak en de regio.

Het verslag van de aanval in de Iraanse media

Opgemerkt moet worden dat het Iraanse regime onder leiding van Opperste Leider Ali Khamenei een propagandacampagne in de media heeft gelanceerd, waarin wordt beweerd dat 80 Amerikanen zijn gedood en 200 gewond zijn geraakt bij een grootschalige aanval - naar zij beweren een feit dat de VS verbergt.[1] Ayatollah Ahmad Jannati, voorzitter van de Assemblee van Deskundigen en de Raad van Bewakers, heeft zelfs beweerd dat de Amerikaanse basis in Ein Al-Assad volledig is verwoest.[2]

De anti-Amerikaanse media van Turkije en Qatar overdrijven eveneens de vermeende verwezenlijking van de raketaanval op de Amerikaanse bases in Irak, in een poging Iran te steunen en hen te presenteren als een machtig land dat politieke concessies verdient.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif kondigde na de aanval al snel aan dat Iran geen oorlog wil, zonder dit te koppelen aan een Amerikaanse terugtrekking uit Irak.

( )

Iraanse TV, 6 januari 2020

Khamenei's Iraanse regime - Een papieren tijger

Minister van Buitenlandse Zaken Zarif zei dat het Iraanse regime Irak vooraf op de hoogte had gebracht van zijn plannen om raketten op de Amerikaanse bases te lanceren, met de bedoeling dat Irak de VS dan zou informeren zodat er voorzorgsmaatregelen zouden worden genomen om het verlies van levens te voorkomen.[3]

Bovendien had een naamloze Iraanse diplomaat volgens een exclusief Iran Wire rapport van 8 januari onthuld dat de raketaanval was gelanceerd na enkele dagen van discussie door de Iraanse Hoge Nationale Veiligheidsraad, en "bewust gericht was op militaire bases en infrastructuur en niet op personeel." De diplomaat voegde eraan toe dat sommige IRGC-officieren erop hadden aangedrongen dat de wraak van Iran op de VS moest worden ingeperkt "omdat het doden van Amerikanen een totale oorlog zal veroorzaken, die een massale vernietiging in Iran zal veroorzaken en zelfs het regime ten val zou kunnen brengen."[4]

De woordvoerders van het regime dreigden met een sterkere represaille tegen de VS en Israël als de VS zouden reageren op de geplande Iraanse aanval.

Het huidige gedrag van Iran legt zijn zwakte bloot en onthult dat het een papieren tijger is.

Hieronder volgt een opsomming van de dreigementen door de leiders van het Iraanse regime, en de omvang en de gevolgen van de eigenlijke aanval:

Lijst van de belangrijkste Iraanse bedreigingen

De Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei twitterde op 3 januari 2020 dat er een "zware wraak" wacht op de Amerikanen.

IRGC-commandant Gen. Hossein Salami zei op 7 januari bij de begrafenis van Soleimani in zijn woonplaats Kerman: "Laat ik aan het eind beginnen: We zullen wraak nemen! We zullen wraak nemen en het zal hard en krachtig zijn, het soort kracht dat spijt veroorzaakt, beslissend en definitief... Geen enkele plek zal veilig zijn voor de Amerikanen... We zeggen tegen de Amerikanen: Je hebt al je investeringen in brand gestoken met deze laffe moord..."[5]

Om deze clip op MEMRI TV te bekijken, klik hier of hieronder:

Senior IRGC Commandant Gen. Mohammad Reza Naqdi waarschuwde in een televisieprogramma van 3 januari: "We hebben verschillende capaciteiten en wapens. We kunnen hen dingen aandoen op het land en in de zee... een paar raketten lanceren of een aantal van hun hogere officieren doden... De VS is nergens ter wereld meer veilig - niet alleen in Iran en Irak, maar ook in de andere islamitische landen. Amerika heeft geen veiligheid meer. Veel jonge mensen hebben nu de motivatie om het aan te vallen... De druk die Amerika uitoefent op de islamitische natie zal de volkeren van de islamitische landen ertoe aanzetten om hen uit hun spionnennesten [d.w.z. Amerikaanse ambassades] en hun militaire bases te halen... Ze zullen hen eruit trekken en ze geblinddoekt aan de bomen in hun steden hangen..."

Om deze clip op MEMRI TV te bekijken, klik hier of hieronder:

Nakdi zei ook dat het Witte Huis snel de Amerikaanse troepen moet terugtrekken uit Irak - of anders doodskisten moet bestellen.

Om dit filmpje op MEMRI TV te bekijken, klik hier of hieronder:

De Iraanse secretaris van de Hoge Nationale Veiligheidsraad, admiraal Ali Shamkhani, zei op 7 januari: "...We kondigen dit aan, zodat de Amerikanen het weten: Tot nu toe zijn er 13 verschillende plannen voor wraak voorgesteld in de raad. Als er een consensus wordt bereikt, ook al is het voor het minst intense plan [van de 13 voorgestelde plannen], zou de uitvoering ervan een historische nachtmerrie kunnen worden voor de Amerikanen...

"De Amerikanen weten dat ze erg kwetsbaar zijn als ze geconfronteerd worden met Iran... De meeste van hun strijdkrachten bevinden zich in bases... ze kennen de langeafstandscapaciteiten van Iran en weten dat de reactie van Iran zeer waarschijnlijk met lange- en middellangeafstandsraketten is, die vooral een bedreiging vormen voor hun verspreide patrouille-eenheden...

"Het Amerikaanse volk zal zelf de zware kosten voelen van de terreuroperaties van hun regering in onze regio. Daarom zal onze reactie gericht zijn op de Amerikaanse strijdkrachten in de regio, en wij benadrukken dat deze strijdkrachten moeten worden weggevaagd. Als zij zich willen versterken in de bases, zullen wij de bases vernietigen voor hun strijdkrachten.

"Wil je weten wat het lot zal zijn van de Amerikanen die in schuilkelders zijn gekropen? Het antwoord is duidelijk. Degenen die in schuilkelders kruipen en de deur sluiten, in de hoop te ontsnappen aan vergelding, weten niet dat Iran de poorten van de hel op hen zal openen... Dus, als de Amerikaanse troepen onze regio niet verticaal verlaten, op eigen benen, zullen we ervoor zorgen dat hun lichamen horizontaal vertrekken."[6]

De commandant van de IRGC Tharallah Division in de stad Kerman, Gholem Ali Abu Hamza, dreigde op 3 januari 2020, tijdens de rouwceremonie voor Soleimani in zijn geboorteplaats Kerman, met aanvallen op Amerikaanse marinedoelen, blijkbaar vliegdekschepen, met oppervlakte-naar-zee raketten, en voegde eraan toe dat Iran 35 Amerikaanse doelen had geïdentificeerd: "De Islamitische Republiek zal overal ter wereld terugvechten voor het verraad en de wreedheid die Hajj Qassem [Soleimani] en zijn metgezellen hebben gemarteld. De Islamitische Republiek heeft in haar handen open [antwoordopties], en we zullen hen overal straffen waar de Amerikanen op de radar komen van de Islamitische Republiek... Elke Amerikaanse kruiser [sic] en torpedobootjager die door de Straat van Hormuz, de Golf van Oman, en de Perzische Golf vaart, staat op onze radar. Wanneer we verwijzen naar een kruiser [waarschijnlijk een verwijzing naar een vliegdekschip], is het dichtstbijzijnde pad [voor ons om toe te slaan] met behulp van oppervlakte-zee-raketten in de Straat van Hormuz, in de nabijheid van honderden helikopters en vliegtuigen en duizenden soldaten.

"De Straat van Hormuz is de primaire scheepvaartroute, en de meest vitale voor het Westen. Meer dan 60%-70% van de olie in het Westen gaat er doorheen. We hebben 35 punten geïdentificeerd onder de vitale Amerikaanse posities in het Midden-Oosten; ze staan op onze radar. Het leven, het hart, [en] de geest... van Amerika, Tel Aviv en Israël staan op onze radar. We hebben Shahab-3 raketten met een bereik van 2000 km. Op elk punt in de landen van het Midden-Oosten zeggen wij: allen die trouw zijn aan het verzet van de Islamitische Revolutie van de Rechtspraak en aan de waarden van Qassem Soleimani, dat we het bloed van Hajj Qassem [Soleimani] en de andere martelaren absoluut zullen wreken"[7].

De voormalige Iraanse diplomaat Amir Moussavi zei op 4 januari op Al-Jazeera TV dat de Hoge Nationale Veiligheidsraad door Khamenei gesanctioneerde orders had gestuurd naar alle takken van het leger, die nu op het uur nul wachten. Hij voegde eraan toe dat Iran een zwarte lijst van Amerikaanse politici en militairen heeft en dat "de Iraanse hand hen zal bereiken".

Om deze clip te bekijken op MEMRI TV, klik hier of hieronder:

De Kayhan Daily, de spreekbuis van het regime, schreef op de voorpagina van 5 januari: "De reactie van de Islamitische Republiek op Amerika's criminele operatie zal vastberaden, snel en betreurenswaardig zijn." In een redactioneel artikel van 5 januari wordt gewaarschuwd: "Vanaf deze dag moeten zowel de Amerikanen als de Zionisten in angst leven voor represailles voor deze misdaad. Ze moeten altijd en overal klaar staan voor de harde reactie. De Amerikaanse president en de premier van het zionistische regime moeten de verontwaardiging van de Iraanse natie en de naties in de regio aanhoren [zeggende]: "We zullen op je wachten. Ze moeten weten dat al hun bases en strijdkrachten - die terroristische bases en strijdkrachten zijn - niet veilig zijn, niet [alleen] in de regio maar in de hele wereld. Ze moeten weten dat we het bloed van deze moedige martelaar niet één keer zullen wreken, maar druppelsgewijs, meerdere malen - en [Amerika] zal zo hard worden geslagen dat de hele wereld het zal horen; deze klap zal de hele internationale en regionale vergelijking beïnvloeden".

Majlis National Security Committee voorzitter Hujjat Al-Islam Mojtaba Zolnour zei op 5 januari: "...Vanaf vandaag zijn de meeste van hun troepen in de regio binnen ons vuurbereik. Van de 36 Amerikaanse bases in de regio, van het dichtstbijzijnde [bij Iran] in Bahrein tot het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan, waarvan men denkt dat dit het verste [van Iran] is, liggen ze allemaal binnen het bereik van onze raketten. Ze kunnen ook niet het grootste deel van hun troepen uit de regio terugtrekken..."[8]

De Iraanse minister van Defensie, generaal Amir Hatami, waarschuwde dat de reactie van Iran overal ter wereld kan komen.

Om deze clip op MEMRI TV te bekijken, klik hier of hieronder:

De omvang van de aanval was, volgens het Amerikaanse Ministerie van Defensie, meer dan een dozijn ballistische raketten (volgens de Iraanse TV waren het er 15) op twee bases in Ein Al-Assad en Irbil, Irak, met nul slachtoffers.[9]

* A. Savyon is directeur van het Iran Media Studies Project; Yigal Carmon is voorzitter van MEMRI.

[1] Het regime-geaffilieerde Mehr en Fars nieuwsagentschappen, 8 januari 2020.

[2] Fars (Iran), 8 januari 2020.

[3] Mehr (Iran), 8 januari 2020.

[4] Iranwire.com, 8 januari 2020.

[5] Mehr (Iran), 7 januari 2020.

[6] Mehr (Iran), 7 januari 2020.

[7] Mehr (Iran), 4 januari 2020.

[8] ISNA (Iran), 5 januari 2020.

[9]Defense.gov/Newsroom/Releases/Release/Article/2052103/dod-statement-on-iranian-ballistic-missile-attacks-in-iraq, January 7, 2020.

Bron: Iran, The Paper Tiger | MEMRI