www.wimjongman.nl

(homepagina)

Iran: De Coronavirus-leugens van de Mullahs

door Majid Rafizadeh - 10 maart 2020

 

Na China heeft de Islamitische Republiek Iran zich ontpopt tot het tweede centrum van het coronavirus, en dankzij de leugens en doofpotaffaires van de heersende mullahs verspreidt Teheran het virus naar de rest van de planeet.

 

 

 

De opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, noemde onlangs het coronavirus een "zegen". Nadat China, de Islamitische Republiek Iran, zijn bondgenoot, zich heeft ontpopt als het tweede brandpunt van het coronavirus, en dankzij de leugens en doofpotaffaires van de heersende mullahs, verspreidt Teheran het naar de rest van de planeet.

De Iraanse autoriteiten beweerden in eerste instantie dat het land geen crisis had met betrekking tot het coronavirus: dat niemand in Iran de ziekte had opgelopen. Al snel bleek echter dat de Iraanse topambtenaren op de hoogte waren van het coronavirus in Iran, maar besloten hadden de waarheid te verbergen.

Toen enkele Iraanse autoriteiten onder druk werden gezet om informatie te verstrekken, verklaarden ze dat ze het werkelijke aantal besmette of gestorven mensen niet mochten melden. Het hoofd van de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Qom, Mohammad Reza Ghadir, zei bijvoorbeeld op de Iraanse staatstelevisie dat het ministerie van Volksgezondheid een verbod had uitgevaardigd om de statistieken over de uitbraak van het coronavirus in het land bekend te maken.

De vraag is: Proberen de heersende mullahs het coronavirus doelbewust te verspreiden naar andere landen als een vorm van wereldwijde jihad? Waarom zou de Iraanse top-Ayatollah anders het coronavirus een "zegen" noemen?

Nu weigert het Iraanse regime niet alleen het publiek of de internationale gemeenschap een volledig en nauwkeurig beeld te geven van de uitbraak van het coronavirus, maar neemt het ook niet de nodige stappen en voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de crisis zich verspreidt.

Terwijl de stad Qom het epicentrum is geworden waarlangs het coronavirus naar andere delen van de wereld wordt overgebracht, heeft de Iraanse president Hassan Rouhani erop gewezen dat de regering niet van plan is de stad of, wat dat betreft, een andere stad in quarantaine te plaatsen.

Hoewel de Iraanse leiders op de hoogte waren van het grote aantal mensen dat met het coronavirus was besmet, hebben zij hun vluchten naar andere landen niet stopgezet.

De website Eghtesad Online schreef op 19 februari dat Iraanse functionarissen ten onrechte hadden beweerd dat ze vluchten hadden opgeschort.

Het is belangrijk om het publiek eraan te herinneren dat de commerciële luchtvaartmaatschappijen van Iran, met name Iran Air en Mahan Air, zijn gebruikt voor het illegale vervoer van wapens en militairen, waaronder leden van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), de elite Quds Force en de Basij-militie. Deze luchtvaartmaatschappijen vliegen meestal onaangekondigd naar landen als Syrië. Verschillende landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, hebben vluchten van Mahan Air verboden.

De Islamitische Republiek slaagt er ook niet in om in heel Iran diensten te verlenen om de mensen op het virus te testen. Mohammad Reza Ghadir bevestigde dat "de meeste tests in Teheran moeten worden uitgevoerd, en Teheran kondigt dat aan". Het regime faalt ook om volledige onderzoeken uit te voeren op patiënten. Nadat sommige mensen stierven in het Kamkar-ziekenhuis in Qom, zei een medewerker van het ziekenhuis:

"Precieze statistieken kunnen niet worden genoemd omdat we vanaf ongeveer 10 dagen geleden vermoedelijke sterfgevallen hadden en tot twee dagen geleden, werden ze allemaal begraven zonder zorgvuldig onderzoek en er is een grote kans dat ze besmet waren met het coronavirus."

De situatie is zo gevaarlijk geworden dat sommige leden van het Iraanse parlement zich eindelijk hebben gemeld en het theocratische establishment hebben bekritiseerd omdat het de kwestie niet adequaat heeft aangepakt.

Ahmad Amirabadi, een lid van het Iraanse parlement, onthulde belangrijke informatie toen hij sprak met het door de staat gerunde Iraanse Labour News Agency. Het citeerde hem zoals hij zei:

"Qom doet het niet goed wat betreft de verspreiding van het coronavirus, en ik denk dat de regering heeft gefaald in het controleren van het virus.

"Verpleegkundigen hebben momenteel geen goede quarantaine kleding en zorgen voor patiënten met angst en vrees. Er zijn veel problemen voor verpleegkundigen en er zijn weinig faciliteiten, en het ontbreekt Qom ook aan laboratoriumkits.

"Het is waar dat we ons rustig moeten houden, maar we moeten de omvang van de crisis niet zo waarnemen alsof er niets is gebeurd... Helaas is de uitbraak van het coronavirus al drie weken in Qom en dit is laat aangekondigd."

De doofpotaffaire en de leugens van de Iraanse leiders zijn enkele van de onderliggende redenen voor de verspreiding van het coronavirus naar andere landen. Door het coronavirus een "zegen" te noemen, lijkt de Opperste Leider van Iran te suggereren dat het zijn doel is om het virus te verspreiden naar andere landen, met name Israël en het Westen.

Dr. Majid Rafizadeh is een zakelijk strateeg en adviseur, een Harvard-opgeleide wetenschapper, politicoloog, bestuurslid van Harvard International Review en voorzitter van de International American Council on the Middle East. Hij is auteur van verschillende boeken over de Islam en het buitenlands beleid van de VS. Hij is te bereiken op Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Iran: The Mullahs' Coronavirus Lies