www.wimjongman.nl

(homepagina)

Iran: De Mullahs vieren (wat ze hopen dat zal zijn) de terugkeer naar hun nucleaire bom

door Majid Rafizadeh - 10 november 2020

 

De Iraanse autoriteiten zien de kans dat Joe Biden het Witte Huis overneemt als een duidelijke overwinning voor Teheran. Krantenkoppen in de door de staat gecontroleerde kranten vierden de gemelde verkiezingsuitslagen van de VS. Foto: voorpagina's van Iraanse kranten van 8 november 2020. (Foto van Atta Kenare/AFP via Getty Images)

 

 

 

 

Het Iraanse regime heeft de mogelijke overwinning van voormalig Vice-President Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in de VS met spanning aangekondigd en vierden dat de volgende regering van de VS, naar zij hopen, van de Democratische Partij zal zijn.

De Iraanse autoriteiten zien de kans dat Biden het Witte Huis overneemt als een duidelijke overwinning voor Teheran. Hesameddin Ashena, adviseur van de Iraanse President Hassan Rouhani, twitterde dat Iraniërs "dapper standvastig gebleven tot de tijd van die lafaard [Donald Trump] kwam om te vertrekken". Krantenkoppen in de door de staat gecontroleerde kranten, die het nieuws vierden, omvatten: "Wereld zonder Trump!" (Aftabe Yazd krant), "Mr. terugtrekking staat op het punt uit het Witte Huis te worden geschopt", "Loop naar de hel, gokker!" (Sobhe nu krant) "Trumpkaart niet langer geldig voor de Media!"(Aftabe Yazd newspaper), "De failliete VS-President is vernederd" (Mardom Salari newspaper), en "Trump moet weg" (Donyaye Eghesad newspaper).

De afgelopen drie jaar was inderdaad een nachtmerrie voor het Iraanse regime en haar proxies. Geen enkele Amerikaanse regering vóór de huidige regering heeft zo'n draconische druk uitgeoefend op de mullahs, hun schurkenstaat en hun bondgenoten.

In het begin trok President Donald J. Trump de VS uit het gezamenlijke alomvattende actieplan (JCPOA), algemeen bekend als de Iraanse nucleaire deal, die Iran nooit heeft ondertekend en die de weg vrijmaakte voor Iran om kernwapens te hebben. Vervolgens heeft de Trump-regering opnieuw primaire en secundaire sancties opgelegd aan de energie-, bank- en scheepvaartsector van Iran. In de afgelopen twee jaar zijn verscheidene andere Iraanse entiteiten aan de sanctielijst toegevoegd. De moord op Generaal Qassem Soleimani was ook een enorme klap voor het Iraanse regime, en voor met name de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en haar proxies in het Midden-Oosten.

De sancties hebben in feite de Iraanse regering onder grote druk gezet - in die mate dat de Iraanse leiders hun financiering hebben moeten beperken tot hun bondgenoten, milities en terreurgroepen.

Een jaar na de druk meldde de door de staat gecontroleerde Syrische krant Al-Watan dat Iran zijn kredietlijn aan de Syrische regering had stopgezet. Sommige Iraanse autoriteiten hebben publiekelijk aangekondigd dat ze ook geen geld hebben om hun huurlingen in het buitenland te betalen. In een interview met het staatsbedrijf Ofogh Television Network was daar bijvoorbeeld Parviz Fattah, het huidige hoofd van de Stichting voor de kansarmen (Mostazafan Foundation), die verklaarde:

"Ik was bij de IRGC Cooperative Foundation. Haj Qassem [Soleimani, de commandant van de IRGC Quds Force die werd gedood door een Amerikaanse drone-aanval] kwam naar ons toe en vertelde me dat hij geen geld had om de salarissen van het Fatemiyoun [Afghaanse huurlingen] te betalen. Hij zei dat dit onze Afghaanse broeders zijn, en hij vroeg om hulp van mensen zoals wij."

De afnemende middelen van Teheran hebben er ook voor gezorgd dat Iraanse leiders hebben gekort op de financiële middelen voor de Palestijnse terreurgroep Hamas en de Libanese militante groep Hezbollah. Hamas werd gedwongen om "bezuinigingsplannen" in te voeren, terwijl Hassan Nasrallah, de leider van de Iraanse gevolmachtigde Hezbollah, ook tot een fondsenwerving voor zijn groep heeft opgeroepen "om de jihad van geld te voorzien en ook om te helpen bij deze voortdurende strijd."

De economische situatie van het land werd zo ernstig dat de Iraanse President Hassan Rouhani toegaf dat de Islamitische Republiek te kampen heeft met de ergste economische crisis sinds haar oprichting in 1979. De politieke afgevaardigde van de provincie Bushehr, gouverneur Majid Khorshidi, zei op 14 juli tegen een bijeenkomst dat ze de sancties van de VS niet mogen negeren: "Vroeger zagen we deze aanpak [van het negeren van Amerikaanse sancties] van de vorige regering [Ahmadinejad] en helaas gaat dat nog steeds door", voegde hij eraan toe. "Maar ik moet zeggen dat de sancties de rug van de economie hebben gebroken".

Dankzij de druk van de huidige regering is de Iraanse munt, de rial, de afgelopen drie jaar in een vrije val terechtgekomen. Vanaf 7 november 2020 is een Amerikaanse dollar ongeveer 250.000 Rial waard. Voordat de huidige Amerikaanse regering een "maximale druk" beleid tegen Teheran oplegde, had een Amerikaanse dollar een waarde van bijna 30.000 rialen. In het afgelopen jaar is ook de olie-export van Iran tot een record dieptepunt gedaald. Het budget van het land is sterk afhankelijk van de verkoop van olie.

Terwijl de druk op het regime bleef toenemen, werd Teheran ook geconfronteerd met verschillende wijdverbreide protesten in het land, die de macht van de heersende geestelijken in gevaar brachten. Welnu, het regime voelt dat alle druk van de huidige regering snel zal worden opgeheven, en de gouden dagen zullen weer terug zijn.

Het is jammer dat de heersende mullahs in Iran een mogelijke overwinning van de Democratische Partij bij de Amerikaanse verkiezingen zien als een overwinning voor het regime van Teheran, haar proxies en milities. President Rouhani heeft al opgeroepen tot het herstellen van de nucleaire deal. Dat zou een verlies kunnen zijn voor de voortzetting van de vrede in de regio en voor het uiteindelijk herstellen van de hoop van het geschonden Iraanse volk op de mensenrechten.

Majid Rafizadeh is een strateeg en adviseur van Harvard-geleerde, politicoloog, bestuurslid van Harvard International Review en voorzitter van de International American Council on the Middle East. Hij heeft verschillende boeken geschreven over de Islam en het buitenlands beleid van de VS. Hij is bereikbaar op Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2020 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Iran: Mullahs Celebrate What They Hope Will Be the Return To Their Nuclear Bomb